Kattmjölk

Hej Blogg!

Nu är det så som du vet att den omtalade Grevinnan LasseMaja inte har kalvat på utsatt datum och inte två månader senare heller. Detta betyder att det varit mjölkbrist i bondehemmet. Hennes ko-llegor har kalvat flitigt senaste tiden och extra mycket när bonden var utslagen i magsjuka. Nu finns en och annan ko som bonden kan handmjölka några liter till hushållet ifrån då och då.

Bondebarnen utom lillebror har fått för sig att mjölk från “köttkor” inte smakar bra. Grevinnan som är av mjölkras har godkänd mjölk enligt dem. HP har svårt för riktig mjölk och måste ha  köpemjölk till kaffet.

Nu var det så att bonden hade mjölkat en stor tillbringare med vit, ljummen skummande mjölk och ställt ifrån sig den på bänken någon sekund. Då kom katten odjuret Eddie och lapade i sig skummet. Bonden kom på honom och han hoppade ned och försvann ljudlöst. I det centimetertjocka skummet var nu ett fyrkantigt mystiskt hål. Mjölken skulle precis användas i soppan som skulle bli middag. Vad gjorde bonden nu?

4 thoughts on “Kattmjölk

  1. Hej Myran! Nästan rätt, bonden skummade av ett rejält läger skum och mjölk med en sked. Resterande mjölk ner i soppan som enligt familjen hade en konstig/dålig smak. Hej hopp

   Anmäl kommentar

 1. Hej Bonden!
  Vad har Bonden gjort med odjuret Eddie som verkligen inte ser ut som ett odjur där han ligger lugnt och fridsamt i korgen och spanar in omgivningen? Han ser ut att koncentrera sig på någonting. En skogsmus kanske. Eller? Nej, inte på köksgolvet. Kanske är det mjölken han har fått syn på. Här ser Odjuret ut som en snäll och rar huskatt, ren och fin. Det är kanske det Eddie egentligen är även om han olovandes lapade i sig mjölkskum. Men det berodde väl mest på att Bonden inte var tillräckligt uppmärksam och ställde tillbringaren inom räckhåll för honom i stället för att bevaka den.
  Vad Bonden gjorde efter detta kan jag förstås inte säkert veta, men jag tror liksom Myran att Bonden silade bort eventuella katthår och hällde mjölken i soppan så som soppreceptet föreskrev. Vad annars skulle Bonden ha gjort? Mjölkat en get? Besynnerlig smak skulle den soppan ha fått. Getsoppa. Finns det?
  Smakar verkligen mjölk olika beroende på om den kommer från mjölk- eller köttkor? Jag har inte hört talas om eller tänkt på att det skulle kunna vara så. I så fall beror väl det på att kossorna får olika slags foder? Antagligen minns jag fel från min barndoms gårdar för jag tycker mig minnas att alla kossor mjölkades och att alla kossor slaktades, men inte alla samtidigt. Vad mjölken smakade minns jag inte. Det var nog sådant som ingen tänkte på. Alla, barn åtminstone, drack mjölk som var redigt fet och kom direkt från kossorna. Ovanpå mjölken flöt grädden som togs om hand och användes i hushållet. Man tog vara på allting. Rubbet. Ingenting fick gå till spillo. Det gick trots att man varken hade kylskåp eller frösabox. Bacillerna var med överallt men det var sällan någon blev sjuk av dem. En och annan magåkomma kunde drabba någon, främst på sommaren. Efter ett par dagar var man frisk igen och så gick livet vidare. Ägg åt vi i stort sett varenda dag. Kolesterol? Hade vi aldrig hört talas om. Ännu mindre visste vi vad det är.
  Bonden tillönskas en härlig fortsättning på påsken och lycka till med jordgubbsplantorna och den goda glassröran.

  Anmäl kommentar

  1. Hej jowa! Köttkor har fetare och proteinrikare mjölk än mjölkkor därför kanske det smakar mer. Mjölkkor ger både mjölk och kött liksom köttkor det är bara olika proportioner av det goda. God afton

   Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × fyra =