Lerigt

Hej blogg!

I kväll har bonden och bondbruden varit på keramikkurs. Med på kursen var även en vän till bondbruden som också är bonde. Bondigt värre blev det. Bonden och bondbruden började med att dreja med tydliga instruktioner från lerfröken om grepp och truck här och där. Resultatet blev ändå kladdig lerklump utan någon som helst antydan till någon del av servis i 72 delar som bondbruden hade i sikte. Sedan gick vi över till att skulptera, bondevännen gjorde blommor och blad, bondbruden gulliga får och ur bondens lerklump kom något slags monsterliknande djur. Fastän att bonden  också tänkt göra ett får.

En av de andra kursdeltagarna hade gjort en skål som hade gått i bitar i brännugnen. Lerfröken frågade om hen hade varit stressad när hen gjorde skålen? Isåfall kan det överföras till leran.

Om stress förstör skålar vad kan det då betyda att bondens får blev till ett monster? Vad tror du blogg? Vågar bonden gå till kursen nästa vecka?

3 thoughts on “Lerigt

 1. Här startar bondbloggar helt utan min vetskap, o in rullar man på ett lerigt inlägg! Såklart du vågar gå nästa vecka! Jag vill se fler läskiga fantasidjur! Jag ska göra ytterligare ett drejförsök. Jag vägrar acceptera att jag inte är en fullfjädrad keramiker!

  Anmäl kommentar

 2. Benämningen ”Lerfröken” talar tydligt om vad en fröken kan syssla med. För övrigt ett kul ord av Bonden uppfunnet. Det är klart att Bonden skall låta sig instrueras av lerfröken nästa vecka också, så länge kursen pågår. Sedan blir det lerexamen. Då gäller det för Bonden att det inte blir monster av alltihop i stället för ett gulligt lamm eller vad Bonden kan tänkas vilja åstadkomma. Varför inte göra en staty att ställa på gårdsplanen? En fontän kanske?
  Monsterformade lerdjur som bara blir till kan vara intressantare att titta på än serviser och små gulliga lamm. Lera kan dessutom vara bra att kladda med för den som behöver känna lugn och ro.
  Min syster, som har en gedigen konstnärsutbildning, gav sig till att skulptera i lera en gång för länge sedan. Tala om monsterfigurer! Först efter en lång tid med mycket övning och mycket experimenterande fick hon styrsel på leran. Men lera var inte hennes material så efter några gubbar och gummor, en knölig pojke och några lösa huvuden återgick hon till målandet.
  Jag har förstått att Bonden har goda konstnärliga anlag, därtill är envis och fullföljer sina projekt, en garanti för att Bonden kommer att avgå från lerskolan med bra lerexamensbetyg. Sedan kanske Bonden drar igång en keramikverkstad och ger sig konsten i kast.

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × två =