Hagbygge

Hej Blogg!

Bonden och grannen med gröna traktorn kämpar på med hagen runt hans hagmarker. Nu är det dragning av en eltråd ovanför fårstängslet kvar.

Grannen med gröna traktorn säger att man inte ska anstränga sig i onödan och använder traktorn så fort det går. Han vill gärna trycka ner stolpar med lastarn om han kommer åt.

Före åker Moffa och borrar med en gammal jordborr som han renoverat och slår ner stolpar med slägga. Jordborr fungerar bra när det är någolunda jämn terräng. Moffa skyr trycka med lastar tekniken så det är tur att det är en distans mellan olika byggarparter.

Moffa har startat ett projekt att timmra sig en liten stuga. Till Systervet hade han sagt att det skulle bli klart 2020 och efter det kunde han hjälpa henne med en stentrappa.  Tur att han tog sig tid att hjälpa med staketet nu.

Staketbygget är inne på sin tredje vecka och fåren som varit där en dryg vecka är numera instängda. Innan fåren släpptes var bara halva staketet klart och bonden chansade på att dom inte skulle röra sig så mycket. Att draget var hem mot gården.

En dag när det var gassande sol flåsade fåren staketbyggarna i nacken och var inne i skogen bara ett hundratal meter bort.

God kväll blogg!

3 thoughts on “Hagbygge

 1. Var hälsad, Bonden!
  Om man inte vill anstränga sig i onödan monterar man en jordborr på grannens gröna traktor, kopplar till ett lämpligt släp med stängselstolparna på och placerar Bonden längst bak på släpet. Gröna traktorn kör långsamt framåt, stannar, gröna grannen drar i en liten grön spak så att jordborren startar, borrar ett stolphål och återgår. Gröna traktorn kör långsamt framåt, stannar så att Bonden, som står på släpet beredd med en stolpe, kan skicka ner stolpen i borrhålet. Stolpen kan också monteras maskinellt i hålet med automatik, men det blir dyrare än att anlita Bonden som gratis arbetskraft.
  Man kan också anlita två, tre eller fyra kraftiga karlar med varsin slägga stor och tung. När Bonden, Moffa eller gröna grannen har åstadkommit ett stolphål och satt stolpen i hålet ställer sig de kraftiga karlarna runt stolpen med sina släggor. Så börjar anföraren sjunga en stolpnedslagarsång, de andra faller in i den taktfasta sången och så börjar de slå, slag efter slag i tur och ordning och i god fart med släggor stora och tunga.
  Timra sig en liten stuga. Så trevligt det låter. Men det blir säkert slit och släp innan den trevliga lilla stugan står där. Allting skall vara rakt och taket måste sitta fast så det inte flyger av vid första höststormen.
  Vi var några som diskuterade egenproducerad el med solceller på taket. Kanske någonting att fundera på när man skall timra sig en liten stuga. Skiner solen så mycket att det blir mera el än man behöver kan man sälja överskottet. Då kan man säga att man får betalt för att man förbrukar el. Åtminstone tills skattsedeln kommer.
  Varmvatten kan man också få med solceller på taket. Men kanske är det skatt på varmvatten också. Vad vet jag, arma människa?

  Anmäl kommentar

  1. Hej jowa! Det låter strålande med stolpnedslagarekipaget men hur går det i backar och lutningar? Åt pipsvängen gissar bonden. Om tre sjungande stolpnedslagarkarlar sätter fart blir nog stolparna nedslagna helt i backen. Det blir ett underjordiskt staket som fåren får föreställa sig. God kväll

   Anmäl kommentar

 2. Hej Bonden! Nejdå, det går inte åt pipsvängen. Här lät vi sätta upp ett stängsel för att inte barn skulle ramla ner från berg och annan kuperad terräng. Hål för stängselstolparna borrades med ett motordrivet jordborr utan problem hur mycket marken än sluttade. Vid borrning i berget byttes det spiralformade borret mot ett borr som liknade ett spett och maskinen kopplades om till slagfunktion. Staketet står där fortfarande med alla stolpar spikrakt monterade i spikraka hål. När Trafikverket sätter upp snökäppar utefter vägarna borrar man med ett jordborr som är monterat baktill på en liten lastbil. I dag är det nog inga professionella hålgörare som gör stolphål med spett eller öser upp jord för större hål med en skopa på långt skaft som de gjorde förr. Det går dessutom inte när stolpar skall monteras i berg.
  Det underjordiska staketet kanske är något att ta patent på. Det gäller förstås att fåren kan föreställa sig staketet och hålla sig på rätt sida.

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − femton =