Söndag

Efter regn kommer sol, idag har bröderna varit snälla och glada och duktiga.

Av mjölken har det tillverkats yoghurt, glass, färskost, cream fresh och mer risgrynsgröt. Allt smakar smaskens utom Cream freshen som  blev rutten grädde istället för surnad grädde som det ska vara. Någon dag ska jag ge mig på smörtillverkning.

Bonden har fortsatt med att sprida mjölk och skjutsa mjölk för att mjölken från koa ska användas på bästa sätt. Gammelfarmor, Moffa, kusiner, grannar, kaninfamiljen är några.

God kväll blogg!

One thought on “Söndag

 1. Koa ser ut att vara laddad med mjölk och småbönderna ser ut att vara laddade för mjölkning. Är småbönderna flinka mjölkare bör mjölkningen gå fortare med en småbonde på vardera sidan om koa än när Bonden sitter där ensam. Därmed får Bonden mera tid till att ödelägga köket.
  Jag undrar just hur Bonden bar sig åt för att fixa till rutten grädde i stället för crème fraiche. Allting annat som Bonden har tillverkat av mjölken från koa smakar ju smaskens enligt Bondebloggen.
  Crème fraiche är användbart till allt möjligt, tycker jag som inte är mycket till kock. Första gången jag upptäckte det var när jag skulle göra löksås och stod där med ett i mina ögon rysligt komplicerat löksåsrecept i en gammal skånsk kokbok. Löken skulle skäras i lika stora bitar, skivas eller hackas, varefter den skulle stekas som vanligt. Själva såsen skulle göras i en kastrull bredvid. Sedan skulle alltihop blandas samman i stekjärnet. ”Omröres väl med stor träslev över måttlig värme” enligt kokboken.
  Innan jag började ställa till det fick jag syn på burken med crème fraich och tänkte att jag hivar i det där i stället. Och så gjorde jag det tillsammans med rätt mycket smör, riktigt smör kärnat på komjölk. Det blev en god och uppskattad löksås. Numera gör jag alltid löksås på det viset.
  Om man har hur mycket tid som helst till sitt förfogande och känner en slaktare som kan leverera det märgben som behövs, kan man koka en smakrik buljong på det gamla, skånska viset och förhöja smaken med den.

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 + 1 =