Bråkafton

Dagen började bra med sovmorgon, brödbak, grötkok, helgfrukost, mjölkning, djurskötsel, skidåkning, matlagning, stadskusiner och barnens farmor på besök, kaffe, mera mjölkning, bullbak, mera kaffe, djurskötsel, vallning.

Sedan bröt några mindre bråk ut mellan barnen och vid middagen rök två ihop och slogs som djur, blod, gråtande farmor…..

One thought on “Bråkafton

 1. Hej Bonden!
  Pro primo: En sådan gullig kossa där står och glor intill den otroligt rena utgödslingsrännan.
  Pro secundo: Oj! Det var ingen dålig början av en dag. Som världens långsammaste människa hade jag nog inte hunnit med mer än sovmorgon, havregrynsgrötkok, kaffe och ett antal sidor i en bok tillsammans med kaffet.
  Pro tertio: Barn skall inte slåss som djur eller så att slagsmål resulterar i blod och gråtande farmödrar. Sådana slagsmål tilläts inte ens när jag var barn trots att man då såg annorlunda på pojkslagsmål än vad vi gör nu. Vi uppmanades förstås inte till att slåss, men ingen tyckte att det var konstigt att pojkar rök ihop då och då. Det ansågs vara naturens ordning. Slagsmålen, som ändå var få, upphörde för övrigt genast när en vuxen ingrep. ”Sluta genast med de där dumheterna!” var ett av de vanligaste befallningarna från de vuxnas värld. Det var en bra avslutning på ett slagsmål för då behövde ingen av kombattanterna ge sig.
  Slagsmål inomhus i skollokalerna tolererades däremot inte. Inomhusslagsmål i skolan kunde i värsta fall resultera i sänkta sedebetyg, troligen både i ordning och uppförande, men det vanligaste straffet var en utskällning och en varning. Sedan blev det nog ännu en utskällning när slagskämparna kom hem och föräldrarna upptäckte att deras lille gulleponke hade varit i slagsmål och fått en varning.

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 + tio =