Koa, mjölken och den stönande mjölkerskan

Hej blogg!

Koa har repat sig och mjölkproduktionen är på uppgång. Det blev säkert 14 liter idag så det börjar bli lite tidskrävande men roligt med koa. Extra god mat ska langas fram, mängder av bajs och blöt halm blir det och problem med utgödslingen, koa måste borstas ren och mjölkas. Mjölken ska användas.

Bröderna vill mjölka, det paxas spenar och smids planer om egna mjölkpallar. Det är något speciellt med egen mjölk.

VallningsAnna är bondens nya ungdomliga vän som har vallhund och kommer hit och övar och hjälper till lite med bonderiet. Idag skulle hon testa på mjölkning och hon tyckte det var så jobbigt att hon kom på sig själv med att stöna.  Sitta ihopböjd under en ko, trött i armen och axeln. Hon kämpade tappert och fick ut en liter. När hon skulle ta sig ut ur boxen avslutade hon med att trampa rakt ned i dyngrännan med sin sko.

Av dagens mjölkskörd som var fyra liter efter att katter och grisar smakat lite för mycket stod det i valet och kvalet mellan risgrynsgröt eller ostkaka. Det röstades.

Det var en stund sedan bonden och barnen fick sin ostgörarentusiasm dämpad av möss i jordkällaren. Mössen lämnade ett ostskal kvar av två stora fina hårdostar. Närmare bestämt så var det minst fem år sedan när bonden läste utgångsdatumet på löpen som fanns kvar i kylskåpet.

Ostkakebaket misslyckades så det blev varken ostkaka eller risgrynsgröt. Som tur var blev det bullar till kvällsmat.

Lillbonden på väg till mjölkning

One thought on “Koa, mjölken och den stönande mjölkerskan

 1. Hej Bonden!
  Det var en rolig blogg med mjölkande småbönder och en stönande mjölkerska. Och så koa förstås som systerVet blåste ett sådant liv i att det nu behövs en bonde, fyra småbönder och en stönande mjölkerska för att ta hand om.
  Om småbönderna snickrar ihop varsin mjölkpall kan de turas om att sitta på varsin sida om koa och mjölka två och två. Med en spene i vardera handen kan de hålla i gång fyra spenar samtidigt. Det blir ungefär som en mjölkningsmaskin.
  TV-bonden Frank Eriksen på den danska Kastanjegården (”Hundra procent bonde”) snickrade ihop en slags brygga som hans getter gick upp på när de skulle mjölkas. Geten som just mjölkades mumsade god getmat under mjölkningen och bonden Frank behövde inte sitta ihopböjd under geten. Getter är nog mera svårmjölkade än kor eftersom getters frigångshöjd är lägre. Men man kan väl ställa koa på en höj- och sänkbar brygga liknande sådana som finns på bilverkstäder men anordnande för kor. Då skulle Bonden och den stönande mjölkerskan kunna stå och mjölka. Man kan undra om någon någonsin har gjort det, stått och mjölkat.
  För övrigt är det en fin bild Bonden har tagit på lillbonden. Jag kom genast att tänka på en tomte, gårdstomten kanske, om det finns en sådan på Skena. Mjölkspannen ser ut att vara i största laget för lillbonden.

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + nio =