Nytt År, nystart eller kanske omstart

Hej Blogg!

Livet på farmen rullar på i med och motgångar. Året började med några prövningar.Först havererade traktorn och sedan fodervagnen, därefter frös vattnet. Om du hängt med bonden förra vintern minns du kanske att vattnet till bostadshuset frös när bondefamiljen åkte bort. Nu var vi hemma men det räckte tydligen med en riktigt kall natt och en ny prövning var ett faktum.

Inte hade vi huggit ved ordentligt det här året heller utan fortsatt med metoden att hugga döda och redan torra träd i skogen eftersom.Morgonen med minus tjugo grader var en sådan dag när veden var slut.

Vattnet var borta i sex dygn och det var nära att någon som blivit påtvingad det här primitiva livet fick nog. Barnen klarade det galant. Tur att det var Jullov, inget tvättande och städade och duchande, bara köra spark ut till styckeriet och diska det nödvändigaste.

Att hava vattnet igen är underbart.

 

God kväll blogg

Bilden blev katastrofal när den laddades upp här. Ska föreställa Pippi3 på vedbacken.

 

4 thoughts on “Nytt År, nystart eller kanske omstart

 1. Hej Bonden!
  Så trevligt att Bonden är tillbaka med prövningar, grisar och annat bondskt.
  Jag undrar om jag någonsin har sett en gris komma spatserande i djup snö. En stor gris har Pippi den tredje blivit. Bilden är inte katastrofal här. När jag klickade på den förstorades den och blev på ett ungefär så bra som en tidningsbild kan bli. Det är till och med teckning i snön och Pippi är knivskarp.
  Vedbacken väcker till liv minnet av en svingad tupp. Det var roligt. Inte för tuppen, förstås, men Bonden berättade roligt om ett märkligt och i vart fall för mig okänt sätt att avliva tuppar när man skall ha lite tupp till middag.
  Vattenledningar som frös därför att de inte låg tillräckligt djupt i marken eller inte var tillräckligt isolerade vid anslutningsställen orsakade brandkårsutryckningar i min gamla hemstad. Många hus var gamla, rördragningar var gamla, allt möjligt var gammalt, åtskilligt från 1800-talet och mycket var av trä.
  Där nere i södern är vinterkylan sällan sträng, men det händer. Och vad hände då på den tiden då det begav sig? Jo, vattenledningar frös och folk hämtade blåslampor, gasolbrännarnas föregångare, för att värma rören. Vattnet i rören frös förstås snart igen, så när det var kallt kunde det bli många omgångar med blåslamporna.
  Blåslamporna var förträffliga till att värma frusna vattenrör med. Dessvärre var de också förträffliga till att sätta eld på saker och ting med, hus till exempel. Det var väl inte alltför ofta förekommande, men särskilt under kalla vintrar läste vi i lokaltidningen att brandkåren hade larmats ut till eldsvådor orsakade av blåslampor i samband med att frusna vattenrör skulle tinas.
  Tant E prövade med att hälla kokande vatten på ett igenfruset hänglås. Gå inte åstad och gör om det. Metoden kan inte rekommenderas.

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 + sex =