Sommarhetta

Hej blogg!

Det har varit en smällhet sommardag på farmen. Efter KRAV-kontroll, simskola och annat  viktigt byggde bonden hage på vallen. Det var så torrt att järnstolparna som trampas ned nästan inte gick att få fast. Maskrosbladen knastrade under fötterna när bonden trampade fram med sina gympaskor med halva sulan lös. Några gånger vek sig sulan bakåt och det blev ett litet extra luftsprång. Förutom luftsprången så gick bonden med tunga steg i värmen. Tillslut fick nötterna nytt bete.

4 thoughts on “Sommarhetta

 1. KRAV-kontrollen innefattade uppenbarligen inte Bondens skor. Lockande att citera Wreesvijks "Somliga går i trasiga skor…" Tror dock att det är Bondens eget val, men kanske bäst att byta till något bättre, luftsprången kan sluta tokigt.

  Anmäl kommentar

 2. Hej Bonden!
  På den tiden då det begav sig gjordes skor av läder och skinn med klackar av gummi. När lädersulan eller gummiklacken eller båda blev tillräckligt slitna gick man till skomakaren och beställde halvsulning eller omklackning eller båda. Ville man att klackarna skulle hålla länge bad man skomakaren att sätta klackjärn på dem. Klackjärnen hördes förstås när man gick. Det var inte bra. Det sades nämligen att klackjärn på skorna betydde att man inte hade råd att låta klacka om skorna när det annars behövdes. Inte fick skorna knarra heller för då hade man inte betalat dem. Samma gällde för nya skor om prislappen satt kvar på undersidan. Vanligen satt prislappen limmad mellan sulan och klacken så att den inte slets bort när man gick.
  Skomakare, liksom urmakare och andra skickliga hantverkare, fanns överallt. Nya skor, exempelvis, köptes bara när det var alldeles nödvändigt, när skomagaren sa att det inte längre gick att laga de skor man hade. Många skomakare både tillverkade och lagade skor. De skor som skomakarna gjorde ansågs av många i mina dåtida hemtrakter vara riktiga skor medan skor som köptes kallades köpeskor.
  Om Bonden hade varit bonde där nere i söder då det begav sig hade Bonden nog trampat fram i hagarna med sina tunga steg i träskor. Träskor är riktiga skor men skurna helt i trä. Det hade inte blivit flygturer med bakåtvända sulor eftersom träskors sulor är ett med hela träskon. I jämförelse med gympaskor är träskor vackert utformade konsthantverk.

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio + 4 =