Vi går och fiskar

Hej Blogg!

Storebror är mycket intresserad av fiske och har åtskilliga gånger försökt få med resten av familjen på en tur till den närliggande lilla sjö som Kilaån rinner igenom. Idag blev det av efter att Bonden ringt en bondekollega och frågat om lov. Minibror satt i bärselen på ryggen och de andra barnen och Ike och en moster var också med. Men det var bara storebror som hade fiskeutrustning och han hade även skyhöga förväntningar, han pratade om vobblar och spinnare och allt vad det var. Vi traskade förbi skyltar med fiskeförbud och in i en kohage med rejält stängsel. Här går man in helt på självrisk sa storebror och travade iväg.

fortsättning följer

One thought on “Vi går och fiskar

 1. Hej Bonden!
  Inledningsvis ber jag Kilaån om ursäkt för att jag kallade den flod härom sistens. Jag tänkte inte på definitionen.
  Oj, vad vi barn och ungdomar som växte upp med Västerhavet som närmaste granne fiskade! Fast det var en sorts grövre fiske som storebror kanske inte skulle uppskatta. Insjöfiske kräver nog mera av finess, eftertänksamhet och kunskap om fiskar och deras beteende.
  Vi funderade inte mycket över vad som vobblade eller spann i vattnet; vi dörjade ofta eller drog upp krabbor genom att fästa en liten sten på ett snöre. Västerhavets vatten var klart på den tiden då det begav sig, så vi såg havsbottnen genom det rätt grunda vattnet där tångkrabborna trivdes. När en lämplig krabba greppade en av våra stenar drog vi försiktigt upp den. Ner i en plåthink med krabba efter krabba. Sedan hem och koka dem när hinken var full. Och äta upp dem, förstås. Lite pilligt därför att tångkrabbor är små.
  En dörj är en flera meter lång lina med krokar utefter hela linans längd. Linan, eller linorna för vi använde två parallella, fästes i aktern på en åtminstone någorlunda snabb motorbåt. Vi drog upp feta makrillar så det räckte till middag åt hela byn.
  Blåmusslor bröt vi upp och åt som de var. Ingen blev sjuk och ingen dog. I dag skulle jag knappt våga äta vilda blåmusslor även om de var kokta så mycket giftigt skräp som det nu finns i haven.
  Jaha, min bästa Bonde och storebror. Vad sägs om det slags fiske som vi bedrev? Inte mycket till finess där inte.

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 18 =