2 thoughts on “Mera lamm

 1. Hej Bonden!
  Sådana roliga lammbilder! Det ser ut som om Bonden har ryktat lammen noga, så blanka och fina som de är. Jag tycker att det blir en rolig effekt genom att lammen först står där och äter i stilla ro och så plötsligt, alldeles oväntat, kommer ett helt gäng lamm sättande i full fart runt ladugårdshörnet. Den andra filmen med lammen som i full fart springer fram och tillbaka är också rolig. Den är dessutom intressant därför att man undrar varför lammen springer fram och tillbaka på detta viset. Bonden har nog varit både filmfotograf och regissör och anordnat med glada bondsöner som står där i det fördolda och tjoar åt lammen. Eller är kanske Ike inblandad?

  I en annan film springer kossor i en lång rad över vad som ser ut att vara Kilaflodens tillfälligtvis uttorkade fåra. Om kofilmen hör till den här bloggen vet jag inte; den uppenbarade sig ur tomma intet.

  I barnaåren och sedan som tonåring umgicks jag sommartid med får och kossor vilka, liksom jag, levde sina liv invid Västerhavet. Under högsommaren gick kossorna mitt på dagen i en nästan spikrak rad efter ledarkossan ut på ett skär, som vi kallade Skäret och som numera heter så. I solnedgången upprepades samma nästan spikraka vandring upp till sovplatsen, varifrån kossorna tidigt nästkommande morgon åter genomförde sin nästan spikraka vandring till förmiddagens betesmark.

  Under tidernas gång har jag sett samma sak: kossor som med till synes militär disciplin i ett nästan spikrakt led följer ledarkossan, antingen mot ett mål eller så går de väl tills det tar stopp eller gräset är gott, på samma sätt således som Bondens kossor korsar Kilaflodens fåra i filmsekvensen. Fåren med sina lamm tycks inte vara mera disciplinerade än att om ett får eller ett lamm sätter igång att springa så följer de andra efter i en oordnad skock och sedan springer de omkring som det faller sig. Må så vara att fåren och lammen springer därför att de är rädda för någonting, men roliga är de.

  Anmäl kommentar

  1. Hej bästa jowa!
   Tack för den långa kommentaren. Lammen är alls inte rädda det är en lek att rusa fram och tillbaka och det är roligt att titta på. Efter en stund springer de tillbaka till sina mammor som står och skriker sig hesa efter dem och tuttar och tar en tupplur. Det var moster Allan som filmade med sin kamera när hon var här och hälsade på.
   Hälsningar från Bonden

   Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − nio =