Mera möss

Att musnatta inföll var kanske inte någon slump för i flera år har det hörts ett gnag på ett speciellt ställe i väggen lite då och då både vinter och sommar och på olika tider. Att gnaga på detta ställe måste ha gått i arv, undrar om mössen frågade:  – farmor varför gnager vi här? För att vi alltid har gjort det och ingen vet vad som händer om vi slutar gnaga eller om vi fortsätter.

Musnatta upprepade sig, två fällor smällde av och sedan lät det som om en bräda släpades runt på övervåningen enligt någon som sov där uppe. Bonden och minibror sov mycket gott på nedervåningen och hörde ingenting. När fällorna inventerades av lillebror på morgonen så var två musar smashade och två fällor osmällda men utan ost.

Bonden gav musoffren till ladugårdskatterna så att dom kom till nytta och gillrade sedan om fällorna. Senare på dagen när minibror och bonden var i köket hördes en smäll och sedan steg i trappan. Det var Eddie som kom ner mycket stolt spatserade med höga knälyft och högt buren svans i munnen hade han en mus och en fälla.

Mössen-Bonden  2-3

One thought on “Mera möss

 1. Hej Bonden!
  Småmössen i den här generationen behöver inte längre fråga musfarmor om vad som kommer att hända. Nu vet de: kattmat eller musfälla. Kattmat tycks de bli i vilket fall som helst eftersom Bonden är vän av återvinning. Återvunna möss. När hörde vi talas om sådana? Bra, Bonden!
  På den tiden då det begav sig fanns det musfällor i vilka mössen sprang upp på en liten vippbräda med en ostbit framför. När mössen sträckte sig efter ostbiten tippade vippbrädan in dem i den bur som utgjorde själva fällan. Ut kom mössen förstås inte så det blev fler och fler möss i buren. Där var de fast tills någon dränkte dem genom att sänka ner buren i ett stort, djupt handfat eller annat ämbar med vatten.
  Det var till detta tant Elsas musjakthandfat ursprungligen hade använts. Grymt djurplågeri och slöseri med vatten, ansåg tant Elsa. Då var det bättre att direkt damma till mössen med handfatet så att de dog tvärt på stället innan de hann uppfatta vad som var på gång.
  Mössen hade emellertid snabbare uppfattningsförmåga än tant Elsa så att de vanligen var utanför riskzonen när tant Elsa drämde handfatet i golvet. Men en och annan tillplattad mus blev det. Enligt ett obekräftat rykte lär tant Elsa en gång ha råkat slå två möss i en smäll. Enligt ryktet lär hon ha blivit häpen och syftande på den extra musen ha undrat: ”Varifrån kom den där?”

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − två =