Jakttider

Så var det dags för älgjakt igen, jakten här i skogen är högst sporadisk och den trognaste och framgångsrikaste jägaren är Dansken med anhängare. Idag var det Danskens far som sänkte skogens kronprins efter bara några minuter smygandes i skogen. Dansken och faren kom körande hela vägen från Jylland för att komma fram lagom till denna viktiga höstmorgon, de andra jägarna och jaktledaren som bor betydligt närmare hann inte fram. Barnen hörde ljudet av våran traktor och storebror skrek, nu har dom skjutit!!Va? Eller har han bara tröttnat på jakt och vill köra lite med en hederlig gammal traktor sa bonden som gärna ville komma i tid till skolan med barnen.

En stor fin kronhjort var fälld och snart blev det korvgrillning och kaffe med wienerbröd. Det här med jakt är kanske inte så tokigt tänkte bonden och smaskade gott.

Jaktlycka 007

Danske farens recept på jakttrofée

1. Avlägsna huvudet från kroppen(se bild)

2. Lägg i kallt vatten i ett dygn

3. Koka i en halvtimme med hornen ovanför ytan

4. högtryckstvätta

5. tvätta med väteperoxid

6. Övertala frun att du ska få ta in mästerverket i huset

Jaktlycka 015

2 thoughts on “Jakttider

 1. Hej Bonden!
  ”I skovens dybe stille ro” sjöng vi i skolan. I den rofyllda skogen sänktes inga skogens kronprinsar. Där small inga skott, där ven inga kulor genom luften.
  Jakt måste vara en av människans allra äldsta sysselsättningar. Innan vi lärde oss odla grödor jagade vi. Vi är födda till jägare.
  Jag har förstått att det är någonting alldeles särskilt med jakt för dem som utövar den. Jägare har i tal och skrift berättat om hur det inom dem stiger en oemotståndlig naturkraft när jakttider närmar sig. De måste jaga. Men det är inte enbart själva jakten, nedläggandet av skogens konungar och kronprinsar det handlar om, utan vistelsen med jaktkamraterna i skogen, spänningen medan man sitter på pass och väntar och andra inslag som hör jakten till är av väsentlig betydelse.
  Jägare har också berättat om hur jakten har givit dem nya, fördjupade tankar om liv och död. Det finns de jägare som säger sig aldrig mera bli samma människa efter det första dödande skottet som de var före. Senast jag hörde någon säga det var nyligen i TV då en välkänd professor, numera emeritus, sa det.
  Den gulliga lilla kattungen på bilden ovan har förstås inga sådana tankar i sitt runda huvud.

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 + sjutton =