Mera Silo

Hej Blogg!

Lisa hade rätt det har hon nästan alltid. Jag fick den här sagan i huvudet när jag gick i silon och trampade gräs. När gräset är bärgat och det dessutom blev en rekordskörd är bonden mycket nöjd, regnet hängde i luften men det kom bara en skur.

Att skörda och lägga in i plansilon är en ganska lång process. Först ska silon rengöras noga med högtryckstvätt, därefter plastas, gräset ska slås och torka ett dygn och sedan köras in med vagnar och tippas, det ska packas noga och sedan ska det hela plastas in och förslutas väl. Det blir som en enda stor inplastad bal(sockerbit) som man kan se på gärdena.Silon blev full mycket full för full för att enkelt kunna täckas och ändå blev det en hel del gräs som fick bli till vanliga sockerbitar.

skörd14 068

En lastmaskin lånades in och Moffa tog helt utan övertalning på sig uppgiften att packa med denna. Det började halvbra när han skulle hämta upp den vid sextiden på morgonen och först inte fick någon fart på den men det slutade desto bättre.

Du såg överlycklig ut i morse när du kom körande med maskinen sa mellanbror till Moffa, jasså gjorde jag svarade han. Det gjorde han faktiskt, han såg ut som ett lyckligt barn när han skickligt manövrerade monstret och åbäket som han kallade den upp och ner i silon. Det gick så bra att han fyllde silon säkert en och en halv meter över kanterna, han konstaterade att här går det inte att köra längre på ett säkert sätt och åkte tillbaka med maskinen en bit in på kvällen.

HP lurades nu med ut i silon efter ett skrotlyftarpass och kaffe som gör honom på gott humör och sedan vet ni redan hur det slutade.

skörd14 072

Kanterna skottas fram för att det ska gå att täcka med plast.

 

skörd14 077

Det syns inte riktigt hur brant det är men man fick passa sig så att det inte blev en rutschkana med landning i silofacket bredvid.

One thought on “Mera Silo

  1. Hej Bonden!
    Det var länge sedan jag såg en sådan stor mängd sammanpackat gräs på en gång. Milda makter! Eller Hilda Makt, som jag en gång i tiden trodde att en viss tant E utropade efter det att jag hade visat mina framstående färdigheter som lymmelpojke. Jag trodde att hon hade en väninna med det namnet.
    Åter till silon och gräsmassorna. Det ser rent livsfarligt ut att stå högt uppe på gräsmassornas topp och att stå så nära silokanten som damen med gaffeln gör. En luftfärd ned i silofacket bredvid skulle ungefär ha varit som att kasta sig ut från andra våningen i en normalstor villa.
    Här i Bondebloggen är bilden för mörk. Det är synd. Min allestädes närvarande digitala kompis i bildernas värld, NX2, visade mig hur den här bilden egentligen ser ut. Skärpa och upplösning lämnar en del övrigt att önska och kan inte korrigeras tillräckligt, men för övrigt är det här en fin bild som man kan tolka in både hårt arbete och drömsk natur i. Vi som har sett Kiladalens natur kan drömma oss in bland tomtar och troll i skogarna. Och vi kan fundera över vad som rör sig i huvudet på damen med gaffeln där hon står på silons höga topp.

    Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 − fem =