En silosaga

I silon gick Bonden med drängar två:

Hon tänkte, hon skulle den fuller få

av klöver och gräs så rara.

Det ska bli vinterfoder åt våra kor,

och därför var bondens iver stor,

att fortsätta hela natta.

 

Men vid halv ett sa HP att han faktiskt  har ett annat heltidsjobb att sköta.

Vilken saga från 1901 är det som bonden härmat?

 

Ni skulle ha fått se en bild från kvällsjobbet i silon men bonden lyckas inte att få in bilderna i datorn.

3 thoughts on “En silosaga

 1. Hej Bonden!
  Bonden är bra på att ställa kluriga frågor och jag är bra på att inte kunna besvara dem. Nu är Bonden emellertid på sagolika skäl misstänkt för att ha låtit sig inspireras av ”Mors lilla Olle” eller ”Puttes äventyr i blåbärsskogen”. Frågan är då om någon av dem gavs ut 1901. Elsa Beskow, John Bauer och Alice Tegnér samarbetade med sagor i texter, bilder och toner vid den där tiden. ”Mors lilla Olle” är nog mest känd som barnvisa med text av Elsa Beskow och tonsatt av Alice Tegnér. ”Puttes äventyr i blåbärsskogen” är inte tonsatt, så vitt jag vet. När jag var barn fanns den, liksom många andra sagor, som bilderbok. För att min syster och jag redan från tidig barnaålder skulle få en tidig kontakt med böcker hade vi många av de där sagoböckerna, bland andra ”Puttes äventyr i blåbärsskogen” och ”Mors lilla Olle”.

  Kanske ligger de två bilderböckerna tillsammans med andra barnböcker på vinden här i huset. De ligger i så fall längst in dolda av en massa bråte, damm och annat vedervärdigt. Jag har för närvarande ingen lust att ta på mig skyddskläder, hjälm och gasmask för att kämpa mig fram på vinden och kolla om böckerna ligger där och i så fall ta reda på Olles och Puttes utgivningsår. Därför får jag gissa. Jag gissar i första hand på att Bonden som förebild till sin känsloladdade dikt har haft ”Puttes äventyr i blåbärsskogen”. ”Mors lilla Olle” håller jag för mindre sannolik därför att Olle är en barnvisa.

  Oj, vilken utredning det här blev! Oavsett om Bondens förebilder är Putte, Olle eller någon annan blir det intressant att få veta vem och jämföra texterna. Om inte utgivningsåret hade varit 1901 hade jag kunna gissa på ”Staffan var en stalledräng” och eventuellt några till.

  Anmäl kommentar

 2. “I skogen gick Putte med korgar två, han tänkte han skulle dem fulla få, med blåbär och lingon så rara. Det ska bli namnsdagspresent till mor och därför är Puttes iver stor….” Jag är säker. Det är Putte i Blåbärsskogen.

  Anmäl kommentar

 3. Aj då,Lisa verkar ha listat ut det, jag som tänkte satsa på Martin Ljungs Gube – med sina drängar bådda, men det var förstås inte 1901…
  Alternativet var “Tusen och en natt”, vilket nog kan stämma in på Bondens mödor.

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × tre =