Koa är galen!

Hej   Blogg!

Bonden har nu en galen ko och en halt höne precis som Emil i Lönneberga.

Igår blev det lite dramatik på farmen, en kossa  skulle kalva och det hela avancerade inte mer än att två ben stack ut. Koan skenade när bonden var hundra meter ifrån henne och hela nötskocken som gick i samma hage borta hos bondbruden fick motas hem. Färden gick genom hästhagen och en tillfällig vallgata arrangeras över gårdsplanen för att komma fram till ligghallen där nötterna sover på vintern. Efter ett par varv runt hästhagen med flygade komockor och olika viljor gick det vägen och goan kunde luras in och det var då hon blev galn. Bondbruden kom för att hjälpa bonden att med kogrindar bura in kossan för en närmare undersökning. Kossan kom då rusande och gjorde utfall först mot bonden och sedan mot bondbruden som smidigt kastade sig undan, sedan gick hon koan alltså och borrade in sig bakom en trave med rundbalar och fastnade. Hmmm, bonden ringde nu grannen med gröna fina traktorn och frågade om han var mycket upptagen en sådan här strålande söndag. Han kom farande och lyfte bort halmbalar med traktorgripen tills traktorn borrade ner sig i djupströbädden och närapå fastnade och inte var så fin längre. Koan blev iallafall ordentligt inburad med grindar och halmbalar och det var för väl för när hon kom loss från balarna blev hon än mer galen. Nu rullade ögonen på henne och hon skrapade med frambenen som en arg tjur och gjorde utfall mot grindarna, kalvbenen stack ut ur ändalycktan(bondbrudens ord). Grannen med gröna traktorn ropade att koa är galen och kastade sig in i traktorn och försvann. Bonden blev nu handlingsförlamad, är det värt att riskera livet för att rädda detta kreatur? Bonden funderade och funderade och så ringdes en bondekollega  för att fråga om hjälp med att skjuta henne med revär, bultus pistolus var inte att tänka på med detta vilda djur. Syster vet instruerade bonden på telefon om hur man gör ett kejsarsnitt på en ko på under en minut för att försöka rädda kalven….

Fortsättning följer efter fem kommentarer

5 thoughts on “Koa är galen!

 1. “Lite dramatik” känns som ett understatement. Fattades bara att bonden med gröna fina traktorn hade kopplat tag i kalvbenen och dragit ut kalven med traktorvinschen. Vi hoppas på happy end.

  Anmäl kommentar

 2. Hej Bonden!
  ”Hä vurte ena tokiger ko”, skulle bonden P nog säga om han fick höra om Bondens med flera upplevelser denna strålande söndag. Han skulle inte säga ”ko” utan dra till med ett lite längre ord som inte lämpar sig i tryck.
  Att galna kor kan vara livsfarliga framgår tydligt av Bondens blogginlägg. För länge sedan såg jag själv hur farlig en galen ko kan vara och vad en galen ko kan ställa till med.
  Borde inte bönder som har kor eller andra stora, tunga djur ha tillgång till någon form av skyddsutrustning, exempelvis sådana bedövningspilar som man på TV ser veterinärer använda inför behandling av något stort, farligt djur? Galna kor kanske inte förekommer ofta, men massmedia rapporterar om att bönder varje år kommer till skada under yrkesutövning. En del av de skadorna orsakas av djur. Bonde lär vara Sveriges farligaste yrke, eller åtminstone ett av de farligaste.
  Nu får vi vara glada över att varken Bonden eller någon annan kom till skada den här gången.

  Anmäl kommentar

 3. Vilken idé med traktorutdragen kalv! Fast nu på sommarn blir både Bonden och Bondbruden aningens slappare i muskulaturen, så ett träningspass a la dra ut kalv är inte helt onödigt vid närmare eftertanke.
  Nu är Bondbruden hungrig och ska göra gröt på mjölk från en betydligt snällare ko än den omnämnda ovan, matbröd och 100 bullar.

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två + tjugo =