På kaninfronten

Hej Blogg!

På kaninfronten har det hänt en hel del. De tre kaninhonorna Ulla, Estelle
och Guld-Emelie kom till farmen någon gång på senhösten som ni vet. Kaninerna
har skötts om mycket väl särskilt av mellanbror och stora mängder morötter har
gått åt. Så tyckte vi plötsligt att Ulla hade väldigt stor mage och bonden
frågade syster Vet hur länge en kanin är dräktig eftersom förra
ägaren sagt att det hade varit en hane i buren en snabbis. Svaret var 31 dagar
men kolla om dom  andra är honor var hennes tips. Bonden vände på Guld-Emelie  och där var en stor rosa pung! Någon vecka senare hittades ett välbyggt bo av halm vadderat med kaninpäls, däri låg tre små söta råttliknande ungar utan ögon och med öronen platt mot de små huvudena.

Två kalvar och två lamm har också kommit till världen, lammen är påtänkta till slutet av april och kossorna har bonden ingen vidare koll på. Det här med blommor och bin är inte lätt.

Hej Hopp Blogg!

6 thoughts on “På kaninfronten

 1. Hej Bonden!
  Så trevligt med lite Bondeblogg igen.
  Nej, Bonden, blommor och bin är inte lätta att ha koll på. Inte kossor eller får heller. Ena gången är där två lamm och två kalvar; nästa gång är där ett helt gäng med kalvar och ett annat stort gäng med lamm. En gång när jag hälsade på Bonden på Skena var ungefär halva laggårn barnbördsavdelning, eller BB som det hette på sin tid. Där föddes det ena lammet efter det andra. Bonden fick kasta sig som en fotbollsmålvakt efter några lamm för att få tag i dem och biträda vid förlossningen. Skickligt gjort, måste jag säga. Zlatan hade inte gjort det bättre. Fast han är å andra sidan inte målvakt. Nej, men det är inte Bonden heller.
  Av Bondens svar på Bondbrudens fråga angående kaninerna kan jag tänka mig att något elände har inträffat. Bonden får gärna bespara oss läsare det i så fall. Det är ändå så mycket eländes elände i världen bland oss människor att det räcker och blir över. Det var roligt att läsa om kaninen Guld-Emelie som visade sig vara en hane och det var gulligt med de små kaninungarna i kaninboet. Jag tycker att vi kan få leva med det roliga och det gulliga. Sådant mår vi bra av.

  Anmäl kommentar

  1. Hej jowa!
   Men bonderi handlar om liv och död på ett naturligt vis, ingen hålls vid liv med svåra krämpor och stor äter liten. Lite fortsättning tål läsarna säkert, ni vill väl inte ha en hårt redigerad blogg?
   Hej Hopp

   Anmäl kommentar

   1. Hej Bonden!
    Visst är det så. Glädje och sorg. Liv och död. Stor äter liten. Sådan är hela den tillvaro vi lever i. Jag tänker mig en gård som ett litet samhälle över vilket en bonde leder, styr och övervakar verksamheten ungefär som en ledare i människornas värld leder ett samhälle. En stor skillnad är förstås att en bonde gör det mesta arbetet själv. En bonde är både chef, arbetsgivare och arbetstagare.
    Liv och död, så är det för oss alla, för människor liksom för djur. Stor äter liten. Om stor kan. För det finns många ettriga små rackare som både kan försvara sig och ge igen. Bakterier, till exempel. Har stor med dem att göra är det bäst att stor aktar sig.
    Jovisst, Bonden. Lite fortsättning tål läsarna säkert. Det går nog inte att berätta om bonderiet utan att skildra det från alla dess sidor – liv och död, sorg, glädje och lycka.
    Lycka till med fortsättningen, Bonden! Bondebloggen är en mäkta trevlig blogg.

    Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 2 =