Utgödsling

Hej Blogg!
Bonden har varit i slalombacken med storebror och mellanbror nu i kväll. Barnen åkte skidor och jag satt i värmestugan med en sån där modern platta och försökte skriva till dig blogg. Tangentbordet hoppade upp och ner och tangenterna sitter inte på sina vanliga platser men det gick skapligt. Största problemet var att den hittade på egna ord och sedan var det omöjligt att kopiera texten. Rätt som det var så hamnade jag på något spel där en uråldrig tant hoppade över saker och kastade sig under andra hinder, vig som en katt men när vägen svängde sprang hon rakt in i väggen. Gissa spelet?

Gårdagen:
Mr Bobcat kom tuffade på avtalad tid och bonden hade byggt en ganska dålig uppfart från logen och in i fårboxen. Nivåskillnaden är stor och bron var av gödsel med en blöt planka och en gammal spång uppepå. Mr bobcat klagade inte utan tog sats, efter ett par försök kom han upp. Väl uppe så kom han ingenstans för bonden hade byggt en så rejäl djupströbädd där inne, efter en dryg timmes lastning på höjden, puttade skuffande och lite handösning så kunde han vända om och börja lasta ut.

På logen stod Moffa beredd att med traktor och skopa forsla gödseln från logens golv till gödselplattan bakom ladugården. Den transporten är inte helt enkel för man måste backa traktorn i ett halt uppförslut och hoppa upp för en kant för att hamna på logens golv och vid lastningsplatsen står en stock som bär en foderficka i vägen. Ett perfekt jobb för Moffa tyckte bonden. Innan det kom ut någon gösel så trillade mr B ut med bakhjulen en gång men Moffa puttade snabbt tillbaka honom med skopan.

Otto som haft vinterdvala inne i fårboxen och sovit i gångar nere i bädden vankade ut och in i boxen då och då och på slutet stod hon på en liten bajsö och tjurade. Mr Bobcat lät sig inte störas utan tuggade sig sakta fram mot grisen. Det var synd att jag inte hade kameran med mig för det såg himla roligt ut.

När gödselutforslingen började fungera smet bonden undan och körde med explosionsutgödslingen,fodrade och ströade. Sedan sprangbonden till jordkällaren och hämtade potatis och så in och lagade en extra smarrig fläskkarré med gräddsås till lunch. Detta var förstås för att göra utgödslarna uthålliga. Det lyckades bra och dom körde på till sista skopan och dagistiden var ute för ett bra tag sedan.

Bonden hann precis hem med barnen och började koka potatis igen innan det var dags att åka på tovningskurs.

Idag har resterna av gödseldrivan på logen forslats bort och det har förberetts för imorgon kommer, ja gissa vem? Mr Bobcat såklart och mockar i paradiset, det är där Roger 007 håller till med sina fruar.


En gammal bild på mr B när han precis tippar ett lass ut på logen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 + 1 =