KRAFT

Bonden har ont i kroppen och är kraftlös och skakis. Kan det bero på att jag var draghjälp vid en kalvning igår? Eller för att jag tävlade med bröderna och två tolvåringar i att hänga längst i en stång och i att gå armgång när vi var vid en lekpark i lördags. Det var tolvåringarna som sa att dom tränar parkour och utmanade oss. Jag, tanten i sammanhanget vann såklart överlägset.

Kalvningen innebar viss dramatik då kossan inte var intresserad av förlossningshjälp och skenade både innan och efter kalvningen. Hon fick fångas in med grindar och som tur var hade jag hjälp av en elev som är här på måndagarna ibland.

Bonden kontrollerade att kalven låg rätt och satte draglinor runt benen och drog. Det hände inte så mycket och kalvens framben och nos stack ut med en blåröd jättuppsvälld tunga. Då bad bonden eleven att springa och hämta Moffa som är i snickeribranchen och säga att det är viktigt att han kommer snabbt (jag var lite rädd att han inte skulle vilja komma förrän i slutet av April som med snökedjorna).
Moffa kom och vi fick ut kalven som var medtagen. Bonden tänkte mjölka ur lite råmjölk för att ge till kalven som inte ville resa sig, det tyckte inte kokvigan var någon bra ide så hon skenade genom minst fem eltrådar ut i hagen och sprang några varv, efterbörden flög all värdens väg.
Bonden fick gå till frysboxen och hämta råmjölk och kalven ville inte dricka.

Fortsättning följer………………….kanske

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 − nio =