Äppelförädling

Hej Blogg!
Bonden kom hem välbehållen från motorcykelsemestern och ska berätta mer om resan vid ett senare tillfälle.

Igår var jag på höstens första bondens marknad och idag har det varit en sån där katastrofartad dag med barnen. Konflikterna haglade tätt och sent på eftermiddagen började den ena brodern att pressa äppeljuice , det var hantverksmässig handpressning. Först klättrade han upp på en stege och hämtade äpplen sedan gick han in och rev äpplen på rivjärn och fyllde ett glas, pressade med handen i glaset och fångade upp dropparna i ett annat glas. Snart byggdes flera berg av rivet äpple och sysslan fick avbrytas på kvällen. Under äppelförädlingen blev det ett uppehåll med bråkandet och när jag kom in i köket för att se var han var sa han – bli inte galen nu! Han förstod att det blev en del spill då han stod i juice och äppelbitar på golvet. Jag lät honom hållas och han tillverkade tre stora glas juice och berget av rivet äpple växte. Biprodukten fick senare bli till 6-7 liter äppelmos som det tog tre timmar att koka inklusive tre kastrullbyten, konstigt att det var svårkokt för det var ju rivet äpple. Direkt efter slutförd äppelförädling var det dags för mera bråk, jag lämnade köket för en minut när barnen åt och direkt var det någon som nös mat rakt ned i den andres tallrik…….Det ska bli mer juice lovades jag och byte av arbetsplats till diskbänken och lite utveckling av tekniken hoppas jag på.

Imorgon blir det nya tag, Sov gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + sjutton =