Söndag hos bonden

Svinrikedom är inte stabilt, igår fanns 17 levande kultingar och en dödfödd. Imorse bara åtta stycken och till min fasa hittade jag en bakdel av en liten nasse utanför boet. Mammi kanske glufsade i sig några småttingar samtidigt som hon åt upp efterbörden? Lite senare fanns 12 kultingar och på kvällen 14 stycken. Väldigt mycket halm i boet gör att ungarna lätt blir gömda och suggan är arg mycket arg så det är svårt att leta efter dem.

Jag tog med några råa ägg till henne idag vilket brukar vara favoritmat och äts med skal. Grisarna brukar få ägg som vi hittat i någon buske och inte vet hur gamla dom är, hönorna datumstämplar inte och lägger i kylen. Jag stack fram ägget och hon blev arg och flög upp och grymtskällde och högg mig i handen.

Den här regniga söndagen har ägnats åt att hämta hem kalvar från ett bete några kilometer bort. Kalvarna hade ätit upp gräset och börjat rymma och måste hämtas akut. Hästtransporten är på reparation och en viss hemlig person(HP) skulle få en ledig dag(slippa hushållssysslor). HP fick börja dagen med att baka bröd för det fanns ingen frukost, jag var hos grisarna, sedan fick han passa extra barn och laga all mat. Jag åkte och lånade en transport och tvingade storebror att följa med och jaga kalvar i spöregnet hela eftermiddagen. Sådana här oförutsedda extrajobb är ganska vanliga och stressar mig.

Efter att barnen lagt sig tog jag en ridtur i duggregnet och efter det är jag på topp igen.

Imorgon, ny vecka nya tag och hoppas det finns många smågrisar kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × ett =