ROGER 007 II

Historien om Roger själv är inte särskilt lång för han är bara en knapp dag gammal. Men han har hunnit med att tanka åtskilliga gånger och blivit märkt i öronen och blivit rapporterad till centrala nötkreaturregistret.

Det började med att kossan Valkyria som på den tiden var en dräktig kviga ropades in lite av misstag på auktion för fyra år sedan. Vi hann knappt hem själva innan hon blev levererad på ladugårdsplanen. Kvigan skulle var högdräktig men kalvade först ett halvår senare, kalven fick heta Ettan, året därpå föddes Maja och året efter det Lill Roland och idag kom Roger. Det har bara fötts sju kalvar här på gården totalt därav numret. Det kan man kalla långsam produktion men det är så att dom flesta kalvarna köps in och därför är det något extra speciellt när det föds en kalv.

Barnen har varsin ko och Valkyria är storebrors, melllanbror har Posstjär och lillebrors ko heter Blomma. Barnen jämför eller kanske snarare tävlar mot varann om vems ko som är störst och vem som kan bajsa längst. Posstjär kan om hon bajsar och hostar samtidigt nå tio meter sägs det.

Nästan varje kväll berättar jag och lillebror sagan om den lilla lilla gumman som tar sin spjann(ska vara så) och går ut för att mjölka den lilla lilla kon. Alla barnen har hört den här sagan hundrtals gånger och dom vill gärna göra som gumman, att ha alldeles egen mjölk är fint och värdefullt tycker barnen.

Så vi tog spjannen och gick till ladugården och mjölkade och mjölkade och mjölkade och lagade råmjölkspannkaka och alla var nöjda utom lillebror för han somnade när pannkakan var i ugnen.


Här är det den stolta koägaren som försöker sig på den svåra konsten att handmjölka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 − 8 =