Än slank bonden hit och än slank hon dit…

Ladugården fixad och jag tänkte uppdatera lite för er.

Igår när det blev mildare väder ställde halkan till med problem, minus 10 och ingen nysnö är betydligt bättre förutsättningar för traktorkörning. Snö verkar vara ett utomordentligt isoleringsmaterial för trots en längre tid med minusgrader är det lera under snön och vid temperatur nära noll börjar traktorn slira och kommer ned i lerskicktet.

Så till gårdagens händelser, traktorn börjar slira när jag ska köra hem en bal, jag backar, tar ny fart och trixar men den slirar i sidled mot diket och när det blivit slirigt är det nästan omöjligt att styra. Jag får släppa balen och utan bal kan jag precis rädda mig undan diket men kör ned ett staket. När jag är loss satsar jag på att hämta en bal på ett enklare ställe och det går med nöd och näppe.

Sedan ska jag åka ned för backen till stora vägen för att skotta lite med skopan för det var knappt möjligt att ta sig upp med bil. Då kör jag rakt ned i diket när jag backar på grund av klantighet! Jag har precis klarat mig undan ett dike och så kör jag själv rakt ned i ett annat. Det var den fredagkvällen tänkte jag eftersom jag var långtifrån färdig med dagens foderhantering med traktorn. Jag försökte ta mig upp med hjälp av skopan men det var svårt, diket var inte så djupt som tur var så jag kunde köra 50 m och ta mig upp vid en ingång till ett gärde, yippie! Det var lättare ordnat än jag vågat hoppas.

Jag skottade lite vid postlådan och i backen och tyckte det blev ganska bra, då kommer grannen som har snöslunga bakom traktorn och brukar hjälpa till att hålla vägen framkomlig och jag sätter fart uppåt gården för att inte vara i vägen. Sedan dröjer en lång stund och jag hinner tänka f-n också jag var så bra på att skotta så han vände och åkte på andra uppdrag. Sedan kom han gåendes för hans traktor hade lagt av i backen.

Idag: sista marknadsdagen på ett bra tag för bonden och det gick ganska uselt, inte många som förstod att dom skulle göra fantastiskt goda lammköttbullar till julbordet på närproducerad ekologiskt lammfärs. En del gick i alla fall åt och en man köpte tre paket för att ge bort i julklapp, undrar om han slår in det och lägger under granen? tur att det är vaccumpackat tänkte bonden.

– Någon tänkte betala med kort
– Fick råd om korvkryddning
– Frågor om tofflor och vantar och dynor
– Har du vanlig korv(den börjar bli ganska tjatig nu)
– Fräcka prutningsförsök på lammskinnen
– En fransk bulldog var mycket intresserad av lammskinn eller korv? Och hans matte hade stora svårigheter att få honom från torget

På torget stod också ”foppatoffelparet” som jag berättat om tidigare, idag hade dom ett imponerande stånd ; ) på 18 meter. Dom är alltid glada och trevliga och bjuder på godis och goda råd, bl.a. så fick jag delar av snökockorna bakom hjulen på bilen borttagna. Dom sa skriv inget om oss den här gången.

God kväll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 1 =