Olyckan

80 taggaren var här idag för att slutföra uppdraget ”mocka fårbox”. Det kom lammköttshämtare och jag pekade på honom och sa här har vi 80 taggaren. Det var planerade hämtare och en som bara dök upp. Den oväntade hade sett får från vägen och svängde upp, han mötte mig med regnkläder för jag högtryckstvättade och hörselskydd som det står kid på. Men han blev inte avskräckt av lera och allmänt kaos utan köpte ett lamm utan att titta i lådan, snabbaste försäljning jag gjort. Antagligen ser jag inte ut som jag kan lura någon eller så vet han ju var jag bor. Han försökte pruta lite och då sa jag att det går inte jag måste leva av något.

Nu på kväll ringde en köpare och slog till på det näst sista lammet så nu har jag bara ett osålt lamm kvar. Där ser ni allt ordnar sig.

Ja då var det dags att berätta vad som kan hända bakom kulisserna på en gård.
Ett ungdjur (stor kalv 250-300kg) hade fastnat i foderhäcken, kalven hade tagit sig in och när den försökte ta sig ut fastnade den med bakdelen på insidan av grinden och framdelen på utsidan. Det blev räddningspådrag och jag gjorde en sele och lyfte bort den med traktorns lastare. Kalven var medtagen men åt och drack lite men försökte inte resa sig, jag avvaktade över natten och vände kalven flera gånger. Efter samspråk med veterinären ringde jag in grannen för att försöka få den på benen vilket var kalvens sista chans. Vi lyfte kalven medhjälp av traktornför att få den på benen men kalven gjorde inga försök att stå och då fick det bli avlivning. Onödigt, sorgligt men sånt som händer, här gäller det att inte låta djuret lida i onödan, vill/kan kalven inte resa sig idag minskar chanserna dramatiskt till imorgon. Jag vet egentligen inte vad som kalven tog skada av, klämskada i magen? eller var det dom andra kalvarna som skadade den när den satt fast? Djur kan verkligen vara hemska mot varann
Den vanligaste olycksorsaken är att djur slåss om rangordning och skadar varandra, oftast blir det inte så allvarligt men jag har haft en tjur som bröt benet . Bagglamm kan stångas så att de bryter nacken, det har också hänt.
En annan dag ska jag berätta om när bonden skulle skjuta ett får med bultpistolen i somras, fåret hade skadat ett ben i hagen.


Så här ser foderhäcken ut som kalven fastnat i

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 3 =