Physics for farmers

Idag var skolan stängd pga. studiedag och storebror skulle vara hemma och jobba, han hade storartade planer om vad vi skulle hinna med. När vi lämnat bröderna på dagis matat grisar och kalvar var det dags att fortsätta lasta undan halmbalarna.

Ibland har man bara oflyt och traktorn vägrade startaoch suckade bara. Jag började leta efter startkablar modell ”b” korta med dålig kontakt som ska finnas någonstans. Hittade inte kablarna och fick dra en livlina igen och ringa en granne, åkte ut till ett fält där han harvade och fick låna första klassens startkablar.

Hur var det nu man kopplar? + till + minus till plåt eller till – ? försökte dra mig till minnes fysiken, jag sa åt storebror att gå undan hundra meter.Jagkoppladeoch traktorn startade, lätt som en plätt! Sedan fick jag många frågor om vad som kan hända om det blir fel, händer det egentligen så mycket eller är det mest skrämselpropaganda? Är det någon som vet?

En annan gång fick jag mig en ordentlig praktisk fysiklektion när jag körde traktorn med en tung bal i lastaren ned för en backe och i ett gupp/svacka. Jag hade balen för högt och traktorn gick upp på två hjul (ett fram och ett bak) och stod och balanserade medans jag kramphöll i ratten , tills jag kom på att det var dags att sänka ned balen, tyngdlagen!. En annan fysisk lag som jag är väl medveten om och ganska dålig på att kämpa emot är termodynamikens andra: – allt går mot ökad entropi (ökad oordning)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × tre =