EN SNIPPA? JA TACK!

Jag läser om den fantastiska graffitimålning som skapats av Carolina Falkholt på uppdrag av Nyköpings kommun för att pryda en vägg på en av Nyköpings högstadieskolor. Men som nu kanske måste tas bort då motivet anses som olämpligt då det föreställer ett kvinnligt könsorgan, och jag blir såklart väldigt upprörd över deras tankegångar i att ta bort målningen.

Jag kan på rak arm nämna tre olika statyer i Nyköpings kommun föreställande nakna män. En av dem är Prometheus med sin fackla och sitt kön som finns att beskåda utanför Nicolaiskolan. Aldrig ifrågasatt. För nakna män i det offentliga har alltid varit accepterat. Men ett konstverk föreställandes en snippa på Tessins högstadieskola ska förbjudas och tas på bort pga sin ”olämlighet”. För till skillnad från män är kvinnans könsorgan fortfarande något som måste cencureras.

Jag ser istället det direkt olämpliga i vilka signaler Nyköpings kommun sänder om de väljer att ta bort Carolina Falkholts grafittikonst. Vad sänder det för budskap att mäns nakenhet är accepterat men kvinnors anses som olämpligt. Det är just dessa argument som fortsätter att cementera gamla uppfattningar om kvinnligt och manligt och som medverkar till att bibehålla strukturella orättvisor mellan könen. Något som skolan har till stor uppgift enligt skollagen att aktivt motverka.

Jag skulle vilja säga att om Nyköpings kommun väljer att ta bort målningen på högstadieskolan så frångår de den lagstadgade diskrimineringslagen om förbudet mot att diskriminera utifrån diskrimineringsgrunden kön. I läroplanen för grundskolan (Lpo 94) som alla inom Tessins högstadieskola omfattas av står det uttryckligen att ”skolan ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter. Det sätt på vilket flickor och pojkar bemöts och bedöms i skolan och de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att formar deras uppfattningar om vad som är kvinnligt och manligt. Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster”. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att skolan frångår sitt ansvar. Att välja att ta bort målningen för att den föreställer en kvinnas könsorgan kan inte ses annat än som ett diskriminerande ställningstagande när en ser det i relation till att en skola några kvarter bort har en naken mansstaty som frontfigur.

Snippa Konst Nyköping

Skäms Nyköpings kommun!

16 thoughts on “EN SNIPPA? JA TACK!

 1. Jag kan inte hjälpa att tycka att det inte handlar om snopp/snippa, utan mer att det handlar om staty på helkropp/jättemålning inzoomat just på könsorganet. Har svårt att tänka mig att vare sig en naken helkroppsstaty på en kvinna hade blivit censurerat, eller att en stor inzoomad penis på en helvägg hade ansetts okej.

  Anmäl kommentar

  1. Håller helt med dig! Det finns massvis med konst av nakna kvinnor som anses som helt rumsren. Anledningen till att de plockar bort bilden är inte att den föreställer en naken kvinnar, utan att bilden i sig förmedlar ett sexistiskt budskap. Ingen skulle få för sig att avbilda en mans könsorgan utan att även avbilda hans ansikte.

   Anmäl kommentar

 2. Jag anser att det är oförlåtligt hur Nyköpings kommun om och om igen torkar sig i rumpan innan de bajsar. För hur kloka kan de vara när de själva finansierat en målning, de har själva valt konstnär och de har ingen aning om motivet förrän det är färdigt och då kan man vara efterklok. Det leks med våra skattepengar.

  Samtidigt som du säger är det absurt hur lite kvinnan tar plats i samhällets arkitektur och samvaro. Det är inte mer än rätt att en vagina får synas än de tusentals snoppar som finns över hela Sverige.

  Anmäl kommentar

 3. Jag förstår ju hur hon tänkte när hon skrev detta men….. det är ju bara att testa teorin och måla en likvärdig graffitivägg men med en jättepenis och se om de funkar bättre (troligtvis inte). Jag skulle anse det oanständigt vilket som. Statyer på gudinnor eller gudar i naket tillstånd finns världen över och är inte direkt ovanligt.

  Anmäl kommentar

   1. Jag förstår ditt resonemang men jag invänder mot att Prometeus vid Nicolaiskolan är en ”snoppstaty” att likna vid snippmålningen ifråga. Om Prometeus föreställt endast en penis och inte var en avbildning av en komplett människa så skulle jag hålla med dig. Skulle du säga att Prometeus är en ”fingerstaty” för att det förekommer fingrar på den? En avbildning av endast en bringa brukar kallas för torso inom skulpturkretsar. Med din logik är Prometeus en torso, och inte en helkroppsavbildning, eftersom den innehåller en torso.

    Anmäl kommentar

 4. Otroligt viktigt och bra inlägg, varmt tack för den vettiga läsningen! Orimligt detta att konstant sexualisera kvinnor i sammanhang som i manlig motsvarighet inte alls ses som problematiska. Kram!

  Anmäl kommentar

 5. Ok. Några synpunkter:

  ”Det är en självbevarelsedrift att inte följa den vita logiken.”

  Logik har ingen hudfärg. Logik är densamma för vita, svarta, män, kvinnor. Logik är kul och utvecklande. Jag är inte vit—hur skiljer sig min logik från en vit persons logik? Tycks densamma för mig…

  ”RUMMET är en plats där vi slipper le när någon vill röra vårt hår.”

  ”Nej, du får inte röra mitt hår. Jag vet inte var dina fingrar har varit.” Ett exempel på ett svar på en sådan förfrågan. Det funkar alldeles utmärkt.

  ”RUMMET uppstod ur en överlevnadsinstinkt: vi väljer separatism.”

  På vilket sätt gynnar identitetspolitisk separatism överlevnad i Sverige?

  ”RUMMET vänder ryggen åt den vita publiken.”

  Vad vill ni uppnå genom att ignorera majoritetsbefolkningen? Tror ni att ni kommer att kunna åstadkomma någon sorts politisk eller social förändring genom att isolera er?

  ”RUMMET begär inte att vi ska representera våra kön, sexualiteter, färg, etiketter.”

  Men sidans upplägg är ju sådant att ni representerar just de egenskaperna. Det definierar ju sidans syfte.

  ”Vi har alltför länge lärt oss ducka för just det. RUMMET räds inte konflikten men är ointresserat av att bemöta den inom de ramar som ställts upp.”

  Vilka är ramarna ni är kritiska till? Om ni beskriver dem kan vi diskutera det.

  ”Där är vi alltid de omtalade, de diskuterade, de andra; aldrig de med egna röster, aldrig den tilltänkta läsaren.”

  Att inte vara den tilltänkta läsaren kan få en att se saker som de tilltänkta läsarna missar. Att stå utanför kan vara en välsignelse likväl som en förbannelse.

  ”Rasismen gör oss till objekt: den avhumaniserar oss, gör att våra förluster, levnadsvillkor och liv värderas lägre.”

  Ingen gillar att objektifieras. Vad är då syftet med att objektifiera vita människor för att ni känner er objektifierade? Slutsatsen måste bli att objektifiering inte är något ni motsätter er i princip; objektifiering är fel när det uppfyller vissa kriterier, men rätt när det uppfyller andra kriterier.
  Om ni vill skapa ett rum för att diskutera rasism, varför utesluta en grupp människor efter samma kriterier som en rasist skulle göra det (dvs baserat på hudfärg)?

  ”I det vita samtalet blir vi konstant bromsade i våra antirasistiska och intellektuella processer när vi hela tiden krävs på förklaring, på hjälp, på undervisande, på förståelse, på bevismaterial, på tröst. Det här är RUMMET där vi slipper detta.”

  Att krävas på förklaring och bevis, att ifrågasättas för sina ståndpunkter, är vad som utvecklar människor intellektuellt. Det har ingenting med ”vit” att göra. Jag hoppas innerligt att människor av minoritetshudfärg (jag är en av dem) inte tar efter detta, då det bidrar till att skapa en intellektuell underklass, immun mot kritik och handfallen inför motargument. Uppmuntra folk att tänka kritiskt istället!
  Argumentation handlar om vad som sägs—vem som säger det är irrelevant. Att debattera mot folk med åsikter som befinner sig ljusår från ens egna är intressant och kul. Om det får er att känna er illa till mods så är det ni som måste förändra er inställning till argumentation.

  Anmäl kommentar

 6. Jag tycker att kommunen agerat väldigt underligt när de beställt ett verk från en etablerad konstnär och sedan blivit förskräckta då denne gjort en målning typisk för dennes stil. Fruktansvärt inkompetent av kommunen.
  Däremot tycker jag bloggens författare här resonerar väldigt konstigt:
  Tror skribenten av detta inlägg verkligen att en målning i samma stil föreställande ett manligt skrev hade ansetts ok?

  Anmäl kommentar

 7. Feminismen borde försöka skapa en enad front. I en stad skriks det högt, bloggas, demonstreras och klagas det. Det finns en staty av en kvinna med bar byst. Hon måste täckas över säger feministerna där.

  I en annan stad blir det klagomål för en i min åsikt riktigt ful målning som skall föreställa ett könsorgan. Det måste synas säger feministerna.

  Över hela världen vrålar kvinnor att alla äckliga män skall sluta glo på deras bröst. Över hela världen får de kvinnor som visar brösten som demonstration stöd av sina medsystrar.

  Förlåt om jag har svårt att ta feminismen på allvar, jag vet ännu ej vad som anses vara rätt eller fel enligt ideologin.

  Anmäl kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 4 =