FOTBOLLS-EM Nu måste Hamrén cutta favoriter i startelvan

Se int så dystra ut. Visst, Sverige i den första halvleken är snudd på EM:s sämsta enskilda halvlek hittills.
Men premiärmatcher kan vara mäktiga. Jag menar bortdömda Ukraina är kanske det lag som har överpresterat mest vid sidan om Wales, men får med sig 0-2 mot Tyskland i en match med en först fantastisk Neuer i målet och sedan en hockeytackling som var rött kort och straff.

Men vi tar fram lite glädjeämnen, för mig i alla fall.
Andreas Isaksson i kassen överträffade alla förväntningar. Han har sett långsam och seg ut men höjde sig nu.
Andreas Granqvist blev till den härförare som vi behöver i mittbackslåset nu när utmärkte Victor Nilsson-Lindelöf bör flytta tillbaka.
Vänsterbacken Martin Olsson var ju bedrövlig åt båda hållen innan paus men var sedan det enkla men enda offensiva uppbyggnadsvapen vi hade – vilket också gav målet.

Sedan visade ju John Guidetti det de flesta visste, att han är en hetare forward än Marcus Berg – började med att vinna närkamper. Pang. Inte mycket sånt offensivt första 50. John som lär ha spelar fotbolls med elefanter – grym start på tipsjakten för vårt sköna tipsdjur Saonoi från Kolmården.
Och för er bloggläsare kan jag ge en liten hint om att Saonoi tror en del på Sverige mot Italien, har jag för mig. Ska bli kul att se del 2!

MEN ska Sverige få fart på anfallsspelet och ge Zlatan mera vettiga bollar – han ar ju bra i andra även o  pondusen var för svag för en kapten och kung av Paris i den bedrövliga första – måste de bästa mittfältarna lira från start mot Italien. Därtill har Albin Ekdal massa gammal rutin från Cagliari och Oscar Hiljemark färsk från Palermo.
Albin måste starta och Hiljemark in. Våga Hiljemark, nu när han i sista stund knyckte platsen av en annan gammal Hamrén-favvo Rasmus Elm.
Hiljemark hade tydligen själv fått tidigt besked att Elm låg före i kön. Mm, jag älskar Rasmus Elm som spelare, trots dålig intensitet – men i år???
Emil Forsberg är förstås given. Men de här tre är våra bästa mittfältare just nu. Punkt.

Och om John Guidetti skulle göra en Markus Berg mot Italien och vara genomblek är det Emir Kujovic som ska in bredvid Zlatan Ibrahimovic.

Men som sagt, när innebackar och målvakt ändå såg så stabila ut så finns chansen mot Italien som inte har den intensiteten som irländarna, som faktiskt var bra också. I 50 minuter.
Det var en jäkla tur att Sverige och inte Irland fick energi av 1–0, men jag var tämligen tvärsäker på att Saonoi skulle sätta tipset.

Mest oroande till sist. Nu tyckte jag att jag såg ett skott på mål, vinkelavslutet med räddning. Men officiellt 1–1 utan skott på mål leder tankarna till bedrövlig Bajenmatcher mot Trelleborgs Tjongaförening och Gimonäs Cykelklubb. Trelleborg vann med färre skott på mål än antal mål, tror det var 3–1 med två skott på mål och Lagerbäcks cykelkubb vann utan att avsluta på egen planhalva.
Det är så sjukt dåligt att ha Zlatan och preppa i flera veckor för en match där man inte lyckas forcera en vinglig grön backlinje för att pröva en stabbig irländsk målvakt.

Men mot Italien är Isaksson underdog mot Buffon – var de inte klubbkompisar för 100 år sedan när Isak var i Juveakademien som 17-åring, ja ja, det passar alla utom Zlatan i svenska laget mycket bättre.
Men för att det ska bli något måste Hamrén våga lite nu. Ska Bissen spela vidare exempelvis måste det bli som vikarierande högerback. Visst, Sebastian Larsson är frejdig och driver på mål – vid 1-1 exempelvis – men vi måste ha bättre folk som har mera speltid i benen på hög nivå DENNA SÄSONG för att skapa rena chanser mot Italien och Belgien.

* * *

Jag har ju ett extremt nederlagstippat, skadedrabbat och på papperet uddlöst Italien som stark finalkandidat. Italienarna älskar det här att vara underdog.
Belgien må ha mästerskapets starkaste bänk och ha haft mycket boll på offensiv planhalva i andra men räkna chanserna, Italien vann så rättvist. Minns nick mot öppet mål av Graziano Pellé och så Courtois monsterräddning.
Den där lagandan som Buffon snackade om märktes när hela bänken rasade in i en tv-puckshög. Italien. Alla egon. All kyla. I en inledande match. Det där brukar ju vara som Björn Borg i tennis. mästerskapet börjar inte förrän i semifinalen. Typ.
Nu var det snarast som en hög som i en P16-final i Gothia cup.
Givetvis skulle 3–0 till Belgien varit drömresultatet för Sverige MEN nu är det ändå en del som talar för att Sverige kan vara med i striden om en andraplats i gruppen trots uddamålsförlust mot Italien.
Hm, känns som jag är ovanligt positiv så det är väl bäst att sätta punkt HÄR.

Tomas Larsson

Läs Mer

SPEEDWAY: Zorro surrade och humlan flög igen

Det finns kaptenstyper och så finns det Magnus ”Zorro” Zetterström. Örnarna håller sig med både näbbar och klor kvar i premiärmatchen med en massa 3–3-heat i rad.
På papperet var matchen i Nyköping rejält svårvunnen utan världsstjärnan Antonio Lindbäck på plats. Men när Tomasz Gapinski, som var Griparnas bästa förare förra året, sviktade rejält med rent av usel körning
i sina tre första heat öppnade sig läget för gästerna.
Det var då kapten Zorro satte ner hela foten. Inför tionde heatet pratade de då heta bröderna Peter och Magnus och Karlsson ihop sig vid tejpen – om att en femetta i toppningen skulle kunna vända på allt.
Men nu hade Zorro varit ute och kollat till förra årets favoritspår, yttern. Jag kan inte minnas någon som har bemästrat spår fyra på Svansta som Zorro. Det skulle vara några enstaka starter av en Miroslaw Jablonski i form. Men, nej, när Zorro bara smäller till och formligen flyter ifrån bröderna Karlsson och i praktiken vinner matchen
i tionde heatet är så jäkla snygg speedway!
Sedan var det mest Zorro som surrade. I depån. Snacka om att han manade på och hjälpte till. Det var flera andra som peppade varandra. Kul att se tidig lagkänsla.

I fjortonde och nomineringen är Zorro så het att han bar åker upp jämsides med först en Gapinski som plötsligt hade fått fart på grejorna och sedan väl nyförvärvet Sebastian Aldén. Båda behöver självförtroende på banan och efter att ha tittat till dem gled kapten Zetterström bara ner och körde parspeedway. Stort.
Okej, att det fanns ett skede där det blev lite oroligt när Zorro inte tog en idiotkamp med Viktor Kulakov. Men det behövdes inte. Griparnas bägge reserver var så överlägsna att det fanns den marginalen.

Jari Mäkinen kör 3, 2, 1 och 3 med banne mig tre klockrena starter. Betänk att finländaren faktiskt klippte Peter Karlsson i en start och hade en säker trea på gång när Gapinski vurpade. Mäkinen hade fått veta av lagledaren Anders Fröjd att förra årets starter inte dög om han skulle få vara med i år. Mm, Mäkinen levererade. Och Filip Hjelmland var hur cool som helst i sin allsvenska debut; hade bara ett elitserieinhopp i Vetlanda. Kan bli hur bra som helst den pöjken.
Fröjd fick ta över ett lagbygge som på papperet liksom inte ska tagga i efter den vansinniga nya regeln att sänka åldersgränsen för den svenska snittbonusen. ”Vissa förare har fel snitt”, sa Fröjd själv. Han hade tydligen kört premiären i en simulator där säkert delpoängen på Gapinski och Mäkinen var annorlunda men segern ungefär lika stor som i datorn.

Det var någon speedwayanalytiker som klockrent jämförde Griparna med en humla.
Nej, den ska inte kunna flyga så här utan Kim Nilsson – men till våren så gör den det ändå. Varje år vad det verkar…

Tomas Larsson

Läs Mer

FOTBOLL: Jag hoppas på Kenneteffekt för Kujovic

Jag tycker att det var rätt skönt att det blev en till mångt och mycket jätteväntad landslagstrupp som presenterades. OCH det var så rätt att inte falla för Christofer Nymans idiotgrymma form med det GRYMT kliniska målet senast nu när det – sjuk känsla – om man ser hur det såg ut för drygt ett år sedan stod mellan två Snokaspelare om den sista anfallsplatsen.

Emir Kujovic sista kvarten kan bli ett monster i EM och göra två mål, lite så kändes det i alla fall innan vårens skada – och lite så kändes det när han började näta direkt igen.

Här är alltså truppen, målvakter:
Andreas Isaksson, Kasimpasa.
Robin Olsen, FC Köpenhamn.
Pontus Carlgren, AIK.
Försvarare:
Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn.
Mikael Lustig, Celtic.
Andreas Granqvist, Krasnodar.
Erik Johansson, FC Köpenhamn.
Victor Nilsson Lindelöf, Benfica.
Martin Olsson, Norwich.
Pontus Jansson, Torino.
Mittfältare:
Jimmy Durmaz, Olympiakos
Albin Ekdal, Hamburg
Emil Forsberg, Leipzig
Oscar Hiljemark, Palermo
Kim Källström, Grasshoppers
Sebastian Larsson, Sunderland
Pontus Wernbloom, CSKA Moskva
Erkan Zengin, Trabzonspor
Oscar Lewicki, Malmö FF
Anfallare:
Marcus Berg, Panathinaikos
John Guidetti, Celta Vigo
Zlatan Ibrahimovic, Paris SG
Emir Kujovic, IFK Norrköping

Backarna: Sebastian Larsson och  Victor Nilsson Lindelöf blir reservalternativ om Mikael Lustig ve och fasa skulle gå sönder. Rätt smart att göra så. Ska ”Bissen” med fast speltiden har varit så uselt dåligt i år så måste det vara för att han behövs i sådana här lösningar. Pontus Jansson har jag sett en del i vinter eftersom jag är av få som följer serie A – och jag är glad att Hamrén är en annan. Och jag är glad att Erik Johanssons skada inte verkar ha varit så allvarlig även om jag är en Jonas Olsson-fantast i grunden så kände jag att det räckte med allvarliga skador någonstans där.

Målvakter: I och för sig mest akademiska frågor om Isaksson inte får infuensa eller bryter båda benen vilka som skulle bli nummer två och tre.
Helt rätt att ge Patrik Carlgren från Allmänna chansen även om det glödde mera om honom förra året nu när Isaksson är så bombgiven etta fast speltiden den här säsongen oroar lite. Carlgren kan bli inåt helvete bra men det är givetvis dags att lämna allsvenskan nu. Jag skulle kunna slänga in Carlgren före Robin Olsen om ”Isak” går sönder.

På mittfältet kommer allt snack handla om Albin Ekdal ska bli hel i ryggen eller inte. Det ska mycket till för att man inte ska chansa på att låta Ekdal få några dagar in i juni på sig att bli hel nu när man tiog ut sju backar.
Erkan Zengin är helt rätt som joker och för att vi inte ska bli så sårbara om Emil Forsberg blir skadad – också det senare trodde jag inte heller att jag skulle skriva för ett år sedan.
Ja ja, det där med Albin var INTE vad det svenska mittfältet behövde.

Mm, någon gång i februari fick jag inside på att Rasmus Elm högaktuell med rätt utveckling av alla problem. Ni minns kanske att ni läste det här i Sportbloggen?
Jag har alltid gillat Rasmus Elm från det att jag haussade honom efter en tidig P88-landskamp på Rosvalla. Elm bildade innermittfält med Nyköpingskillen Fredrik Holster och var som ett strategiskt skepp i den matchen där vi ett tag hade ett helt knippe mestadels offensiva spelare i A-landslaget men där väl ytterbacken Martin Olsson som vad jag minns inte startade just i Nyköping
Hm, sitter inte i närheten av matchprogrammet som ligger i en stor trave men varken 88:an Emir Kujovic eller 89:an Jimmy Durmaz som väl kom med i landslagssammanhang först i U21 var med i Nyköping.
Det gick snabbt när 92:orna stormade in.

MEN det var faktiskt så att Elm mot alla odds var aktuell ända in på målsnöret – och med Ekdals skada och bra penicillin för halsflussen faktiskt inte är helt borta ännu.
Det kan ju bli så att Elm åker in i stället för Ekdahl den sista maj…inget byte som ens jag som en trogen Elmförespråkare vill se någon kväll i veckan. Hu!

Det har funnits en oro hos mig att tuffa rollspelare som Pontus Wernbloom skulle försvinna ut på vägen,
Eller det här med serie A-kollen skulle göra att Oscar Hiljemark föll bort. Nu höll Hiljemark i stället på att falla för Rasmus Elm, vilket i sig känns fel.
”Bissen” skulle det krävas ett stämjärn för att bända loss och nu med den här backlösningen ska han som sagt vara med.

Anfallsbesättningen typ redan avhandlad. Jag skulle bara säga att en hundraprocentig Kujovic skulle gå före både Marcus Berg och John Guidetti bredvid Zlatan alla dagar i veckan om han bara hade hamnat i serie A och fått speltid. Nu är det inte så och då kommer han givetvis få börja på bänken och bida sin tid.
Minns att Kennet Andersson var i Snoka rätt nyligen innan VM 1994 – det var ju 1993 som han sköt mål på frisparkar från halva plan typ på Parken – och så Tomas Brolin som hade lämnat Giffarna för Snoka innan VM 1990 som blev en tragedi för laget men en saga för Brollan…
…inga övriga jämförelser med just diamanten Brolin men jag vill så jäkla gärna att Kujovic ska få i alla fall 80 procent av den där Kennetformen i Frankrike.
Ha ha, det kanske inte skulle vara så dumt med en Totte-joker heller…

* * *

Emil Forsberg kan röra upp så mycket plats så till och med Marcus Berg kan sätta ett, få självföroende och så två till. Nja, ett till. :p

* * *

…så till den sista frågan. Kommer Sverige att ta sig vidare från gruppen?
JA! Men bara som en av de bättre treorna.
Det som talar FÖR det är ju traditionen att sparka bort Italien från gruppspelen. Men på papperet skulle inte ens en spelsugen Zlatan Ibrahimovic och alla Kenneteffekter i världen göra att Sverige går före Gli azzurri.
Men i Italien pratas det ju redan läggmatcher mellan Belgien och Sverige. För att nå det läget att Belgien kommer med B-laget och Sverige kan vinna med 2-0 mot det topprankade superlaget där inte bara Eden Hazard har vaknat till liv utan Radja Nainggolan, som har varit överskattat i Roma, senaste månaden är en av Europas bästa och rörligaste mittfältare.
Det finns att ösa ur och Sverige måste ha ett B-lag på andra sidan om det ska ens bli poäng mot Belgien. Så känns det.

MEN slår Sverige Irland i Paris, som just är den nyckelmatch som alla pratar om, kommer de stolta grönvita krigarna bli till en av EM:s största slagpåsar.
NEJ, det blir tyvärr ett tråktips att Belgien tar den där gruppen och ett Italien där rätt många viktiga är formstarka även om 40-taggaren Totti inte kommer att övertalas att vara med vilket han borde med nuvarande status så…Sverige blir trea i gruppen. Går vidare på grund av en svag irländsk insats. Men sedan tar det stopp. Typ. Tyvärr.

Så här  slutar gruppen:
1 Belgien 7 poäng (två raka segrar och sedan bevakar man mot Sverige)
2 Italien 6 (börjar med förlust mot Belgien men sedan vinst mot Irland och Sverige)
3 Sverige 4 (seger mot Irland, 0-1-förlist mot Gli azzurri och så 1 poäng mot Belgien)
4 Irland 0 (så brukar det inte bli  men nu räcker de inte till)

Vilket lag blir då EM:s obligatoriska superskrällgäng?
Wales eller Island tar sig till semifinal!

Och vem vinner EM?
Jag tror fan inte på varken Tyskland eller Belgien hela vägen utan är tämligen tvärsäker på att Frankrike klarar pressen.

Men jag vill redan nu avisera att det kommer tyngre EM-tips längre fram här på sn.se. Minst sagt!

Tomas Larsson

 

Läs Mer

FOTBOLL: Otroliga siffror – tyvärr är de historia

Summerar man IFK-damernas totala målfabrikation i seriespelet under 2014 och 2105 får man siffran 133 mål (67+66). Ganska vasst måste konstateras.
Slår man ihop antalet mål av dessa 133 som trion Alma Sjödahl, Sasse Rammo och Edina Begovic gjorde under de två säsongerna får man 105 (57+48). Det är inte bara vasst. Det är sjukt jäkla makalöst.
Trion har stått för 79 procent av målfabrikationen de senaste säsongerna.
Nye tränaren Jan ”Lillis” Frank har i flera samtal med mig påpekat att han jobbar på att få upp fler spelare i laget högre upp i plan när man har boll.
En tuff uppgift, hur konstigt det än kan låta. Det har nämligen tidigare aldrig behövts. nämnda trio har grejat ”målandet” på egen hand. Resten har kunnat ligga kvar i skyttegraven och fokusera på att svepa undan överraskande motattacker.

* * * *

Men nu är det 2016 och situationen är en annan. Mål-trion är ännu inte i den form man tidigare haft. Inte alls. Den som ligger närmast är Alma Sjödahl. Därför behövs understöd i anfallsspelet från fler fötter och hjärnor. Därför behöver mål-trion också involvera övriga spelare mer i anfallsspelet.
Den som har legat närmast att göra mål-trion till en mål-kvartett är Cornelia Jansson. Men hon går skadad, en skada som verkligen blev extra olycklig när trion famlat efter formen.
Visst finns det ett gäng andra anfallstalanger som stormar fram, som vanligt måste konstateras, IFK är bra på att få fram egna spelare. Men än så länge är steget upp till mål-trions tidigare nivå lite för långt.

* * * *

Därför var segern i Lindö så klart viktig. Detta tvådelade problem jag nämnt fick sig en positiv push framåt både i hitta-formen hänseende och mer folk där framme.
Två mål var en rejäl boozt för Alma Sjödahls självförtroende. Plötsligt kändes hennes bolltrygghet 50 procent bättre i ett slag.
Kul också att se försvaret gång efter annan försöka spela sig ur situationerna när man brutit anfallen.
Signe Dirkes första tävlingsmatch från start denna säsong lovar också mycket för framtiden.

* * * *

IFK har fortfarande en bra bit kvar men Lindö-segern var helt klart början på att stoppa fallet.Eller som Winston Churchill sa i ett helt annat sammanhang: Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.

Björn Andersson

Läs Mer

FOTBOLL: Grym fotbollskväll – och Ranieri var inte ens med

När den lugne tränaren Claudio Ranieri värvades till Roma så spelade det liksom ingen roll att truppen var spretig och riskerade att hamna långt ner i en då konkurrenskraftig serie A.
Nej, Ranieri levererade en andraplats, det gör han så gott som alltid den mannen.
Ja, inte i Grekland landslag – men i klubbfotbollen. Oj, vad stabil Ranieri är i klubbfotbollen.

När det gäller klubbar där han får jobba i sin egen takt gör Ranieri  här är mannen som gör stabila anrättningar av vad som helst och så kommer laget tvåa.
Han bringade ordning i Chelsea 2004 – bara för att få se en ny orolig miljadär sparka honom. Men det var Ranieri som lade grunden då spelare som John Terry och Frank Lampard blev dubbla bandiera.

Fanbärare är viktigt i Italien och i Leicester fick Ranieri nöja sig med ratade spelare som Wes Morgan och Robert Huth i mittförsvaret och två grabbar som ingen visste vilka de var i anfallet som nu slåss om titeln bästa anfallare i Premier League och där Jamie Vardy är given startspelare i den engelska EM-truppen.

inte ens käftsmällen som Arsenal gav när Giroud stångade in vinstmålet hemma mot Ranieris gäng med tio sekunder kvar av övertiden.

Jag ler lite när Ranieri typ kör dubbla pass varje dag men två dagar är hellediga. Det är väldigt vågat när man har tillgång till proffs precis hur man vill träningsmässigt – och så får han förstås två dagar ledigt själv. En annan som vågar ta två dagar ledigt per vecka är för övrigt Erik Skoglund. Det har varit en dröm för boxarens sargade kropp.

MEN och det faktum kvarstår, Ranieri har inte varit någon vinnare.
Hade han varit det så hade han bytt mellan de fyra–fem största klubbarna i Europa eller blivit laminerad på Bayern Münchens tränarbänk.
Han är en sjukt mycket bättre tränare än Pep och jag unnar Ranieri att få vinna.

Men för att han skulle få ta fram ett glas italienskt bubbel redan på måndags krävdes det förstås att Chelsea skulle vända 0–2 till 2–2 mot Spurs.
Oj, oj, oj, vad med adrenalin det fanns i den matchen när Chelsea till sist visade att man är det bättre laget, i alla fall hemma, och Tottenham borde haft fyra utvisningar, om man räknar med tränaren. Okej, några förstärkningar som inte ska premieras, men två spelare och en tränare är banne mig minimum på det där.
Skitsamma, kul att se Chelseas vilja att hjälpa sin gamle tränare – och stjälpa Tottenham även om jag som Arsenalsupporter hade velat se ett mål till.

Mm, vilken jäkla fotbollsmåndag det blev!
Innan dess fick man se nämnde gamle Totti anföra Roma när 2-1 i Genua blev till 3-2.
Mm, det börjar finnas mycket italienska spelare som visar begynnande EM-form. Stephan El Shaarawy var det ju som dunkade in 3–2-målet efter en snygg svepande passning av Daniele De Rossi.
Här har ni Fotbolseuropas med ingrodda fanbärare i Totti och De Rossi – och jag trodde aldrig att jag skulle skriva det här någon mera gång, speciuellt inte i vindras MEN:
Övertala Totti om att ställa upp som inhoppare i EM! Tillslaget är bättre än någonsin och det behöver inte vara 50–60 minuter som när italienarna vann VM 2006.
Det räcker med 20 minuter Totti inklusive ett par frisparkar som det finns gott om folk som kan fixa – inklusive Romas bandiera själv.

TV-fotbollen går vidare med Champions League och…tyvärr vänder nog Bayern på det där i kväll och räkna inte bort Man City i morgon. Kul att det är rätt öppet ändå – kan bli två nya fina fotbollskvällar.

Tomas Larsson

 

Läs Mer

BOXNING: Numera finns hundslagsmål på Skoglunds checklista

Jag synar domarprotokollet. Det syns fyra röda fläckar. Blodet stänkte först lite från Ryno Liebenbergs tidiga cut, men alla fyra på protokollet är från jacket bredvid Erik Skoglunds högra öga.
Råskinnet från Krugersdorp i Sydafrika kallade
Skoglund för Posterboy innan matchen. Direkt efter holmgången fick Nyköpingsboxaren ett erkännande.
Liebenberg fick sitt hundslagsmål i de sju sista ronderna och det var bitvis otäcka scener som utspelades
när boxningsmatchen just blev ett slagsmål där sjukt mycket stod på spel för Erik. Och även om jacket vid sidan om ögat var brett visade det sig vid läkarbehandlingen efteråt att det fanns ett mindre men djupare vid ögonlocket som hade kunnat stoppa matchen till Rynos fördel.
De första fem ronderna boxades Erik Skoglund smart och vann alla fem. I fjärde och femte började Erik slå mera avslappnat. Kombinationerna skakade Liebenberg. Det började se klart ut.
Jag minns att jag innan den sjätte ronden skrev i liverapporten att det enda som kunde stoppa en solklar Skoglundseger var ett cut.
Då small det. Direkt. Nästan lite kusligt.
Det var oro i Skoglundlägret. Oro för att domaren skulle bryta matchen. Det var faktiskt inte så stor oro som man skulle kunna tro att en Europatitelmatch i Nyköping skulle rinna bort med blodet på canvasen. När Liebenberg vann sjätte ronden så trummade Erik på och tog ett par till och då hade det troligen blivit en omdiskuterad svensk seger på de ronder som boxats om domaren hade brutit. Men en sådan seger ville inte Erik ha.
Alla tankar på att fortsätta gå in för att slappna av var borta.  Synd. Jag har sett all grymma kombinationer på sparringen när han har blixtrat till.
Okej, det är inte samma sak att ha en stentuff sydafrikan som har nosat på den absoluta toppen i ansedda WBC innan han sent på lördagskvällen förlorade mot sin tredje världsklassboxare på fyra matcher.
Möjligen kommer Skoglund i sin noggranna analys om någon vecka fram till att han borde boxats mera på säkerhet med tanke på en extremt tafatt ringdomarinsats. Det var egentligen bara en tidsfråga innan Liebenberg skulle fixa till det där blödande jacket. Ni kanske minns den unga amerikanska ringdomaren som skötte första Rosvallagalans huvudmatch; hade han dömt den här skulle det varit distinkt agerande inte varit någon fara och Liebenberg hade fått ett par varningar.
Liebenberg hade fått Hovets ring till en gata i gruvsamhället utanför Johannesburg.
NU hade han chansen att skrälla i Hovets huvudmatch.
De sista fyra ronderna gällde det bara att kunna slutföra.
Ge bort en och annan rond till Liebenberg var inga problem – bara jacket skyddades skapligt. Men Ryno var där och
kletade med sina handskar, gnuggade med sitt huvud och matade på med vänsterjabbar mot det skadade området.
Adrenalin var tydligen en av grejorna som Joey Gamache smetade in. Plötsligt var en cutman viktigast i den blå ringhörna. Gamache sprang ut till mitten av ringen och fick nytta av att han har varit världsmästare, varje tiondel var viktig.
Sent på lördagskvällen fick SN-sporten ett tvärsäkert bekräftande från promotorn Nisse Sauerland:
– Jag gillar Nyköping och kommer att se till att ta Europatitelmatchen dit.
Nisse har valt tveksamma vägar ett par gånger men tycks ha hamnat rätt denna gång. För nu ser både Erik hela Boxningssverige fram emot att se vad Skoglund egentligen kan när det blir riktig boxning.

Tomas Larsson

Läs Mer

FOTBOLL: Om en Andersson från en Andersson

Gott Folk!

Det blev till slut snabba puckar (eller snarare bollar) gällande det nya namnet på svensk förbundskapten i fotboll. Sent i går eftermiddag kom Fotbollskanalen.se först ut med det (skulle det visa sig) sanna ryktet. Redan innan kvällen var över fann fotbollsförbundet att det var lika bra att bekräfta. Bollen var ju redan i rullning minst sagt. Smart drag.

Idag på förmiddagen var det presskonferens med huvudpersonen i fråga, IFK Norrköpings Janne Andersson.

* * * *

Jag håller med Radiosportens utmärkta fotbollsexpert och kommentator Richard Henriksson att det är ett överraskande val i så motto att Janne inte valsat runt som förbundskapten för något eller några av våra yngre landslag alls. Det brukar nämligen och har varit en förutsättning för att få jobbet.

Men låt mig göra klart: Janne är ett bra mycket bättre och mer spännande alternativ än de två som låg bäst till med dessa parametrar ovanför som grund: IFK Göteborgs Jörgen Lennartsson och U21-landslagets Håkan Ericson.

* * * *

Janne Andersson är också utan tvekan en uppgradering på posten jämfört med företrädaren. Jag har aldrig hittat en rak linje över hur Erik Hamrén egentligen vill spela. Låt vara att ett kvalitetsmässigt rätt blekt spelarmaterial de senaste åren (förutom den långe längst fram) tvingat fram en del förändringar.

Tydlighet är verkligen något som Janne Andersson med önskvärd tydlighet (he he) visat upp med sitt IFK Norrköping. Alla roller på plan är hur säkert som helst utmejslade. Spelidén djupt planterad och inarbetad i spelarnas fotbollsmedvetande.

* * * *

När jag och kollegorna här på sportredaktionen, Larsson och Langbrandt, filosoferade om vem vi ville ha som ersättare när det stod klart att Hamrén skulle sluta efter EM, så trodde jag att Janne och Peter Gerhardsson låg närmast av de nuvarande allsvenska tränarna. Jag vidhåller att jag hellre sett Häckentränare Gerhardsson.

Han har en lika tydlig spelidé, en spelidé som dessutom är av mer modernare snitt om du frågar mig. Och roligare. Men han har inte lika lång erfarenhet av allsvenskan som Janne (dock har Gerhardsson faktiskt haft hand om ett yngre pojklandslag en gång i tiden.)

Till Jannes försvar ska dock sägas att han ofta anpassat sitt spel efter materialet. Och Gerhardssons 4-3-3-spel kanske inte alls passar det svenska landslagsmaterialet.

På sitt sätt är det i alla fall bra att förbundet kickade sina tidigare cementerade kriterier och tog Janne. Det var ju något jag i samma tidigare krönika efterlyste även om jag då pekade på att man borde leta utländska influenser.

* * * *

Förhoppningsvis kan det också bli lite mera humor runt landslagets tillställningar. För det har den nye förbundskaptenen verkligen.

Minns när han under en upptaktsträff för allsvenskan 2008 hävdade att hans Halmstad skulle bli roliga att se på för på topp hade han Magnus och Brasse. (Kräver kanske en miniförklaring: Magnus var tunge, djupledslöpande Magnus Arvidsson, Brasse var brasilianaren Anselmo. Sevärda var de, helt klart).

Att han är kvick i tanken minns jag från ett allsvenskt möte i Kalmar där matchen avgjordes av att David Elm tog ner bollen med båda armarna i straffområdet och drog dit den. Janne Andersson beklagade sig inför kamerorna efteråt över att den solklara situationen inte beivrades. Runt samma intervjubord stod KFF-tränaren Nanne Bergstrand som på en fråga vad han ansåg om situationen på sitt lite sävliga sätt konstaterade att han inte sett den så bra. Janne Andersson erbjöd då blixtsnabbt Nanne sina glasögon. Dräpande.

* * * *

Förhoppningen är också att Janne först hittar ett mittbackspar av hög internationell klass. För det måste vi ha igen. Hamrén kan inte lastas för att det inte funnits några. För är det något som Hamrén kommer att kommas ihåg för under sin regim så är det att ha provat olika mittbackspar.

Björn Andersson

Läs Mer

INNEBANDY: Snacka om sköna avancemang

Ja, detta om Trosa Edanös damer väljer att ta den plats som de mycket oväntat knep på söndagskvällen efter det att de var bäst av samtliga playoff 2-förlorare.
Vi ska reda ut detta under måndagskvällen.
Men snacka om lucky loser om de får till ett allsvenskt lag av detta unga, talangfulla Trosa Edanö-gäng.
Det är i alla fall viktigt att något lokalt innebandylag även på tjejsidan sticker ut – och det är viktigt för lagsporten i Trosa och Vagnhärad att det kommer upp några på lite högre nivå.
Trosa Vagnhärads SK:s herrar går ju in till fotbollstrean som ett lag som bör kunna tampas på övre halvan.

* * *

Men ordet VIKTIGT är inte ens i relevant storlek skrivet med versaler när man tänker på Onyx sköna återkomst till allsvenskan som blev klart efter 2-0 i matcher i det infekterade mötet med Älvsjö.
Jag fattade att de skulle ta det när jag satt och stöttade kollega Langbrandt med lite marktjänst på liverapporteringen via en allt mera utmärkt stream när ”Linkan” trampade igenom och vräkte in en boll.
Jag träffade Martin Lindqvist första gången när han var blyg hockeykille i Sörmlands tv-pucklag. Det fanns gott om talang även i hockeyn där han har lirat 130 allsvenska matcher och funnits med när det var 5700 åskådare mot Brynäs i kvalserien – minns i alla fall som att det var 2005 som var hans sista säsong i NH.
Nu var det som att de där hockeyhornen växte i pannan igen. De som kunde ha gett Martin en plats i SSL redan tidigt efter dset att omställningen till innebandy gick så galant.
Den skadedrabbade Onyxprofilen skulle bara ha in den bollen -nu inför 440 åskådare men det var förstås fullsatt och hett.

Sedan är det inte den minsta lilla slump att hattrickmannen Marcus Johansson  och Jesper Ekström tillverkar de övriga.
Det var en sådan match med så få bortaskott på mål att man måste vara extremt het för att näta.

Det var en match där man som tränare – kan ha varit Tobbe Palms sista match i den rollen – måste ta tuffa beslut.
När Filip Bergman var frisk och hur sugen som helst att stå så lät Palm  20-årige Rasmus Ekström vara kvar – och som han dortsatte att leverera. Och som Onyxbackarna var på rätt sida så att han fick jobba med mestadels överkomliga skott utanför slottet.

Som jag har fattat det så är det två klassanfallare men inte en enda spelare till som har kontrakt för nästa år.
Det är Filip Mbanza och så kanonvärvningen från SSL, Christoffer Ekstrand som är ett i samma paket kvickt, målfarligt och spelskickligt centeralternativ.

Det behövs inte många utan strategiska och vassa nyförvärv om man lyckas få de flesta att stanna – ta bara Jesper Ekströms playoff som lär göra honom intressant även för lag i högsta serien.
När det gäller nyförvärv skulle börja med att ringa klassbacken Mathias Hagert – går inte hans kontrakt ut nu?! – och FBC Nyköpings offensive murbräcka Sam Jonsson…

Allra viktigast ar ändå Onyx avancemang för att Rosvalla arena ska fortsätta att känna så grymt bra som den har gjort hittills.
Det går inte att piffa med boxningsgalor och handbollslandskamper och playoffmatcher som drar nästan 2000 varje månad direkt.
Det behövs något kontinuerligt stort på lördagseftermiddagarna.
Och jag vill ABSOLUT ha division 1-handboll på fredagarna…

Tomas Larsson 

Läs Mer

FOTBOLL: Langbrandt tippar allsvenskan

Dags att pricka in åtminstone 13 av 16 lag på fel position. Ett eller två av dem kommer vara brutalt fel, men förmodligen resten ungefär rätt.

Toppstriden känns oerhört jämn i år, värre än förra året vilket inte säger lite. Med en bra start är både Djurgården och kanske även Örebro också med där och hugger.

Malmö måste vara enormt revanschsuget på allsvenskan efter i fjol. Kommer sakna draget runt Champions league. Har mest pengar och bästa truppen.

Vinna eller försvinna för Andreas Alm? Mer eller mindre. Trots omsättningen intressant anfall.

Göteborg har haft det lite rörigt på och utanför planen. Men håller Tobias Hysén tillräckligt god klass fortfarande är de med och utmanar.

Elfsborg – utan Anders Svensson. Behöver inte vara sämre. Adam Lundqvist, får han hålla i hatten för att hålla undan för Rami Kaib?

Norrköping – sällan har en regerande svensk mästare varit så nederlagstippad. Ändå fick laget behålla nästan allt man ville. Men rör det på sig i sommar kan de tappa på hösten.

J-Södra håller inte för den här nivån. Falkenberg kan inte klara sig längre. Fast det har man sagt många gånger om Gefle… Däremot tror jag mer på Östersund. Kval, åtminstone.

Malmö
AIK
Göteborg
Elfsborg
Norrköping
Häcken
Örebro
Djurgården
Kalmar
Hammarby
Helsingborg
Sundsvall
Gefle
Östersund
Falkenberg
J-Södra

Marcus Langbrandt

Läs Mer

BOXNING: Rätt rolig presskonferens

Det är ju sällan man kan använda speciellt mycket av en officiell presskonferens med tillrättalagda frågor mer än till bakgrund, men både Mikael Laurén och Proffsboxningskommissionens ordförande Björn Rosengren bjöd på några rejäla pratminus.

Mikaela Laurén marknadsför sig nu som The Nordic Queen och det är bara att hoppas för både hennes och Sauerlands bästa att det finns kraft även i nävarna för alla uttalanden.  Men skönt förstås i grunden med en kvinnlig boxare som tar för sig.
Hon hade en liten utläggning om Cecilia Breakhus smeknamn ”First Lady” och Klara Svenssons ”Swedish princess” och kontentan var att hon snart nog skulle visa varför just Mikaela var den nordiska drottningen.

Yigitoch Laurén

Mikaela Laurén trivs med att sparra i London och hon inspireras av Anthony Yigit glöd när det gäller träningsvillighet.  FOTO: Tomas Larsson

Mm, först ska WBC-titeln försvaras mot rätt svåra kroatiskan Ivana Habazin. Det är rätt viktigt för damboxningsdelen i svenska Sauerland att hon tar den matchen. Klara Svenssons återkomst är just bara en återkomst, den matchen är inte ens i fara om Klara skulle göra en svag match nu när comebacken efter enda förlusten förra våren äntligen blir av.

Björn Rosengren kom som en stormvind mitt under presskonferensen och levererade först lite skön boxningshistoria när han krasst konstaterade att detta inte var i närheten av det största som har hänt i boxningsväg på Hovet. Helt rätt! Några rejält stora boxare på 1960-talet med Ingemar Johansson i spetsen har boxats här.
Men blir galan om EXAKT en månad, den 23 april, succé och det vet vi redan lite om i kväll när biljettförsälningen som starade för 45 minuter sedan, har pågått en dag, så har Erik Skoglund mot Igor Michalkin etc i en Europatitelmatch läge att bli den näst största.
Blir det inte succé tror jag att Sauerland återvänder till Stora ishallen på Rosvalla med den matchen.
Ja ja, det var det här med citaten, då tänkte jag inte på att Rosengren kallade Klara Svensson och Mikaela Laurén för flickboxare utan att en sexrondersmatch var en ”grötdistans” som borde kunna godkännas utan omsvep och att det bara så länge är så att Kampsportsdelegationen ska lägga sig vilka matcher som ska arrangeras.
Hm, jag vill i sammanhanget inflika att jag tycker att man ska ha en icke så här omständlig process även på fyrarondare. Det är farligare att skicka upp någon helt värdelös boxare i en fyrarondare som att än för Ryno Liebenberg och Erik Skoglund att boxas över tolv ronder.

Jag snackade lite vid sidan av med Anthony Yigit som VERKLIGEN trivs med sin nya Londonbaserade tränare efter att ha hållit till på soliga Teneriffa.
Yigit är en ruggigt utåtriktad kille som föddes i Farsta och sedan växte upp i Skarpnäck och Jordro.
Nu vill han se att Jordbro invaderar Hovet och hejar. Men han sa även att det är många som inte tycker sig ha råd.
300 friplåtar till Yigit och lika många till Oscar Ahlin sista veckan kan löna sig i längden.
Tillsammans med Mikaela Laurén, som bor ett par stenkast från Globen, måste nu stockholmarna locka folk till Hovet för att det ska bli de 5000–6000 som behövs för att gå vidare på samma ställe inom ett halvår.

NisseochErik

Promotorn Nisse Sauerland trivs med Erik Skoglund och de andra  svenska boxarna och tror på nästan fullsatt Hovet – där än så länge kortsidorna tas bort med draperier.

Jag tror att Erik Skoglund kommer att dra sådär 1500 Nyköpingsbor. Jag fick info om att Dala och C:O har maxtak på hela tio bussar. Kan det bli fem och 250 pers i den speciella klacken vore det toppen både för Skoglund och galan.
Men nu är det nog cirkus för ett tag för Skoglund. Kvalitetessparringen mot vältränade och förhoppningsvis i eftermiddag förkylningsfrie tysken Sebastian Real går vidare.  Skoglund imponerade STORT på första sparringen – något som fick Nisse Sauerland att visa Thore Skogman-gluggen mellan framtänderna.
Nisse är nu ruggigt fokuserad på att få hit en stor titelmatch härnäst.
IBF:s interkontinentala titel är egentligen allt som oftast lika svår att ta som EBU-titeln MEN den klingar inte i närheten av lika vackert som en svensk Europamästare.
Anthony Yigit har bara EU-titeln, där han är en av numera två obligatoriska utmanare, som en reservväg och vill egentligen åt Europatiteln. Minst.
Det lynniga med boxningen är ju att Yigit kan få en sådan chans före Erik.
Här gjorde Sauerland ett misstag för ett drygt år sedan då man gick efter amerikanska boxare som Glen Johnson i stället för Europatiteln. Sedan har Igor Michalkin låst läget.
Det är en risk att väldigt få boxare vill möta Skoglund och Yigit i Sverige…

…medan Skoglund gör stora framsteg i att variera sin boxning på halvdistans och för närvarande ser livsfarlig ut att ta för alla utom möjligen ett par ryssar och Alvarez  så är det jobbigt även för Yigits sparringpartners. ”I och med att jag numera inte bara slår ofta utan mera fokuserat och hårt och samtidigt går med högern före tvekar faktiskt flera att sparra mot mig – men annars är det jättebra sparring i London”, sa Yigit och visade tekniken.
Mm, kan Yigit dessutom försvara sig lite mycket mera i stället för att byta slag så kan det bära långt.
Betänk att Yigit till och med slog SN:s Maja Edsö i Nintendo Wii-boxning – till skillnad från Oscar Ahlin som laddar i Las Vegas av alla ställen.
Lite mera överkomligt och en jobbförmån att åka till Elixir fitness i Nyköping och följa sparring i världsklass…

Tomas Larsson

Läs Mer