Ingen bostadsanpassning för oss!

Hejsan…

Bostadsanpassning är en rättighet för alla människor med olika funktionshinder.
Men tyvärr gäller den inte i alla lägen.

Man söker bostadsanpassning via arbetsterapeuten. Arbetsterapeuten kommer på ett hembesök för att se vilka anpassningar som behövs. Sedan skriver arbetsterapeuten ett intyg, som vittnar om vilka anpassningar det behövs, just hemma hos varje person. Anpassningarna kan se olika ut beroende på den funktionshindrades ålder & funktionshinder.
Intyget skickas senare till kommunen och där måste handläggaren bevilja det.

Ibland beviljas inte alla anpassningar.
När min son var liten ansökte jag om en anpassning som inte gick igenom och det var dörröppnare till våran portdörr. Vi bodde då i lägenhet,i Nyköping, och det var jobbigt för oss att öppna portdörren samtidigt som att försöka ta sig in/ut med rullstolen.
Kommunens argument var att min son var för liten för att få en dörröppnare. Dessutom är det så att dörröppnare var, enligt dem, bara för funktionshindrade som vill ta sig ut på egenhand.

Men vi hade tur, vi fick en dörröppnare till våran port iallafall. Dörröppnaren lades in för en gammal dam som bodde i samma hus som oss. Hon fick denna anpassning beviljat via kommunen och det fick inte vi. Trots att hon aldrig gick ut på egen hand.

Iallafall, så är det så att, här i Linköping finns det regler för människor som behöver bostadsanpassning och ska köpa eget boende.

För att få rätt till bostadsanpassning ska boendet vara enplan. Alltså om man köper ett hus med två plan har man inte rätt till någon enda anpassning.
Kommunen tycker att den funktionshindrade ska ha tillgång till hela huset för att på rätt till anpassning.

En sådan regel gällde inte i Nyköping, då vi köpte ett radhus där för några år sen.

Våran arbetsterpeut informerade oss om detta, när hon fick reda på att vi tänkte köpa eget boende.

Jag tycker inte att denna regel är rättvis. Det är inte alltid man kan hitta enplanshus. De flesta hus som är till salu, är just tvåplanshus. Dessutom ska huset också passa våran ekonomi och budget. Vi måste få ha rätten att bo vart vi vill, och samtidigt ha samma rättigheter som andra i samma situation.
Vi får inte ens välja i vilket område vi vill bo, utan kommunen tycker att man köper det enplanshuset man hittar, för att få rätten till anpassning.

Vi har nyligen köpt vårt radhus, och vi har ingen rätt till bostadsanpassning för våran funktionshindrade son, för att vi bor i tvåplanshus.
Jag måste få betätta att vi har klarat oss bra. Min man är så duktig och händig.

När vi köpte radhuset så var ytterdörren ca 20 cm över marken, och det var jobbigt att komma in/ut med rullstolen. Titta nu vilken fin ingång min man har gjort till våran son 🙂

image

Det blev en fin handikapp anpassad altan med en liten backe, in till vårt hus….

Man lär sig att göra saker själv när man har ett eget köpt hem.

Våran arbetsterapeut har berättat för oss att många familjer i Linköping, som har barn med funktionshinder har valt att skippa denna rätttighet och göra allt på egen hand i sina hus, just för att kraven är svåra att uppfylla.
Man måste vänta i flera år för att få tag på en enplanshus, som också ska passa ens budget. Det är inte lätt då de flesta enplanshusen är ofta dyrare.

Jag och min man orkade inte vänta. Vi var för instängda i våran lägenhet med 4 barn.
Därför ångrar vi inte detta beslut. Vi gör allt på egen hand istället! Vi har dessutom friheten att göra vilken anpassning vi vill utan någons tillstånd.

Kärlek, Samah

Kommentarer till: “Ingen bostadsanpassning för oss!

  1. Jättebra skrivet storasyster! Och väldigt intressant… Sverige är ett bra land och väldigt tryggt land (till skillnad från många andra länder), men tyvärr är det landet med mest regler i i hela världen. De har regler på allting och ibland så hamnar människor som dig i kläm för såna regler. Du/Ni är så starka ändå och klarade ifrån kommunens hjälp iallafall, bra gjort!! PUSSS FRÅN LILLEBRORRR

    Anmäl kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 + 13 =