Curling, egoism och konflikter!

Jag undrar om det har blivit ett kallare samhälle, ett mer egoistiskt samhälle? Eller är det bara jag som har blivit äldre och kör med den gamla klyschan, det var bättre förr? Jag tror att när människor blir äldre så blir man förhoppningsvis mer insiktsfull och därmed ser man på världen med andra ögon. Du kanske ser saker som har gått dej förbi när du var yngre. Så är det nog i viss mån i mitt fall också. Dock ser jag på ett växande problem med oro. Curling! Föräldrar som inte tar fighten med sina barn utan låter barnen bestämma. Föräldrar som slavar för sina barn, skyddar dom mot alla motgångar. Föräldrar som inte ställer några krav eller sätter några gränser för sina barn. Varför finns detta beteende? Det känns som att det är ett ganska nytt fenomen, i alla fall så pass utspritt som det är nu. Men jag kan ha fel. Det kanske går i cykler. Om en generation föräldrar är får hårda, ställer för stora krav på sina barn, så kanske den generationens barn blir curlingföräldrar? Men att vara en curlingförälder är att misshandla sina barn. Alla människor lär sej av sina misstag och sina motgångar. Man utvecklas genom att få ta ansvar. Växer du upp utan att lära dej att ta ansvar, skyddas mot motgångar och lever i tron att du får din vilja igenom hela tiden, då kommer du gå igenom många konflikter när du förväntas vara vuxen. Så fungerar liksom inte världen. Men har ingen lärt dej hur världen fungerar, hur du ska tackla dina motgångar, så blir det såklart en chock när saker och ting inte är som i din lilla bubbla i familjen.

Jag är inte förälder själv så jag kan inte sätta mej in hur det är att vara förälder. Det är lätt att säga hur man inte ska agera men säkert väldigt svårt att agera på ett bra sätt. Dom flesta föräldrar vill såklart göra det som är det bästa för sina barn. Men det kan bli så tokigt. Att göra allt för sina barn betyder inte att det är det bästa du kan göra för dina barn. Curling kommer bli, om det inte redan är, den nya ”folksjukdomen”. Föräldrar behöver våga ta fighten med sina barn. Människor gör misstag, det är så vi lär oss saker. Människor behöver få ta ansvar, det är så vi växer. Ta inte bort den chansen från era barn!

Annars så är spelfriheten intakt! Jag har bevisat för mej själv att jag klarar att leva utan vadslagning. Ett rikare och mer harmoniskt liv. Jag har fått tid till andra saker i livet som ger mej mycket mer. Att sitta och spela dagarna i ända är inte speciellt utvecklande. Så enkelt är det men det tog väldigt lång tid för mej att komma till den insikten. För någon som inte har varit missbrukare så är det nog svårt att förstå. Man kan tycka att det är väl bara att sluta? Problemet är att när du slutar med det som oftast trycker undan dom verkliga problemen så bubblar den undantryckta ångesten upp. Då är det lätt att ta till det man har gjort förrut för att döva sin ångest. Där har vi den stora problematiken! Så för att kunna sluta med ett missbruk behöver man kunna hantera sin ångest. Det kan man givetvis få hjälp med och det är nog ett måste om man ska få bukt med sitt missbruk. Jag klarade mej med förhållandevis lite hjälp men har haft mycket stöd av vänner och familj. Det är inte alla som har det sociala nätverket och då är det givetvis mycket svårare. Jag hade inte heller några direkta spelkompisar förutom dom på internet men dessa var inga nära vänner utan bara kontakter genom spelet. Jag kan tänka mej att det är oerhört svårt att bryta ett missbruk om hela din umgängeskrets är i själva missbruket. Då står du helt ensam om du vill bryta dej fri. Men som sagt hjälp finns att få om man vill ha den.

4 thoughts on “Curling, egoism och konflikter!

  1. Hej! Jag heter William Taylor och går år 2 på humanistiska linjen på Tumba Gymnasium. Jag skriver ett reportage om spelberoende till kursen Skrivande, och undrar om du skulle vilja svara på några frågor om ditt beroende och om spelande? Jag skickar frågorna i ett mail om du är intresserad. Tack på förhand!

    Anmäl kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 2 =