Ansvar

För att bryta ett negativt beteende så behöver du ta fullt ansvar över dina handlingar. Man har alltid ett val. Du väljer att ta den där ölen, ciggen eller spenderar dom där pengarna på vadslagning. Det är du som gör det valet, ingen tvingar dej. Valet är ditt. Många vill ha kvar den last som har blivit ett problem. Jag tror att det är väldigt svårt att ha ett sunt förhållningssätt till något man har missbrukat. Jag har försökt några gånger och misslyckats och har sett människor i min omgivning som också har försökt. Så himla lätt att lite blir lite till som till slut blir mycket. Jag har insett att vadslagning i alla dess former är en stor risk för mej, speciellt snabba spel. Med snabba spel menar jag spel där tiden mellan insatsen och vinstutbetalningen är kort. Det triggar mej till att satsa mer och mer. Jag kan tänka mej att det fungerar ungefär på samma sätt i allt man kan missbruka. Har man en gång missbrukat något är det svårt att bruka det. Men det går givetvis. Matmissbruk till exempel. Dock lite annorlunda mot vadslagning eftersom mat är något du behöver för att leva, inte vadslagning.

All sorts flyktbeteende är förödande för din självkänsla. Som till exempel när du inte tar tag i problem som uppstår i ditt liv utan försöker att undvika att lösa dom genom att stoppa huvudet i sanden, till exempel att fly in i spel eller alkohol. Har man en gång hittat en utväg för att undvika att lösa problem så är det väldigt lätt att ta till den ”lösningen” när motgångar uppstår. När jag till slut kom till insikten att spelet inte längre var någon utväg eller lösning på mina problem kunde jag börja min väg mot spelfrihet. Alla är värda att må bra men man har faktiskt ett 100 % ansvar över sitt eget mående, i alla fall när man har blivit vuxen. Vad nu vuxen är. Vuxen är att ta ansvar över sitt liv. Så tar man ansvar över sitt mående är man väl kanske vuxen? Det tog drygt 38 år för mej. Men är väldigt glad att jag har den självinsikten. Nu kan jag inte skylla mitt mående på någon annan eller på några omständigheter. Det är upp till mej hur jag väljer att tackla livets prövningar. Det är mitt ansvar och den vetskapen ger mej hopp samt glädje!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 10 =