En viktig belysning!

Som några av er kanske har sett så var jag med i SN:s webbtv Studio Alarm. Där ett av ämnena var spelberoende. Viktigt att det uppmärksammas så att människor tänker till och pratar om det. Många tycker inte deras spelande är något problem utan att dom har koll. Men allt är relativt och ett spelberoende är inget som händer över en dag utan är något som smyger sej in i ens liv. En vana som lätt kan bli en ovana. Man går från att ha spelat för några tior till några hundringar till att gå över till ännu högre insatser. När man sakta men säkert ökar insatserna så inser man inte hur mycket pengar man faktiskt lägger på just spel. Medan en utomstående kan häpna över insatserna. Man har blivit förblindad och tappat känslan för värdet av pengar. Jag kan bara se tillbaka på mej själv. Att lägga en tusenlapp på något spel gjorde jag utan att blinka men att köpa något för samma summa tog emot. Nu däremot är jag avgiftad och skulle aldrig få för mej att lägga flera tusen på spel. Men hos mej gäller nog mottot allt eller inget. Jag skulle vilja lägga en liten slant på tipset i veckan men vågar inte chansa. Tänk om det triggar igång mitt spelberoende så att jag hamnar där jag var för drygt ett år sedan. Det är det inte värt.

Snabba spel, spel som ger utbetalning direkt när du spelar, borde upphöra eller åtminstone begränsas rejält. Dom vinsterna som Svenska Spel gör väger inte upp dom negativa aspekter som spelen medför. För människor som har lätt att fastna i spel finns det ingen spärr när beroendet sätter in. Du matar in 100-lapp efter 100-lapp för att tillgodose kicken som det ger. Detsamma gäller Black Jack som finns på vissa krogar. Banken, alltså givaren, har en stor fördel på spelet. När dessutom spelarna är onyktra så är det som att plocka godis av småbarn. Alla vet vi ju att omdömet försämras rejält vid alkoholkonsumtion. Dubbelmoralen hos Svenska Spel är fantastisk. När du ska gå på ett av Svenska Spels kasinon så får du inte vara för onykter men när du väl ha kommit in så går det att köpa alkohol. Var ligger den logiken? Pengar såklart. Ingen alkohol mindre pengar till Staten.

Jag tror det är viktigt att vi är uppmärksamma på både vårt egna spelande och vår omgivnings spelande. Att se på sej själv utifrån är inte alltid så lätt, att ha självinsikt och se att man faktiskt spelar för mycket. Därför är det viktigt att ställa frågor till någon som du tycker eller tror spelar för mycket. Då kanske personen ifråga börjar fundera och det betyder mycket. För att kunna bryta ett mönster behövs vilja och energi. Vilja och energi kan man bara få genom självinsikt. Självinsikt kan man få genom olika saker. Ett sätt är att få lite obekväma frågor. Jag fick min slutgiltiga självinsikt om mitt spelmissbruk när min sambo gjorde slut. Så långt ska det inte behöva gå men i mitt fall var det nog det enda som kunde få mej att sluta. Jag hade givetvis ett val att fortsätta med spelet men som tur var så valde jag livet. Vi är tillsammans igen! Jag var väldigt nära att spela bort mitt liv och jag är väldigt tacksam över det liv jag lever idag.

Hur mörkt det än ser ut så finns det alltid en väg ur just din situation. Tänk på det när livet är motigt!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 2 =