Pengarna styr!

Jag frågar mej själv om pengar verkligen gör nytta? Pengar kan göra människor giriga och få fram dom sämsta sidorna hos en person. Det är klart att pengar kan göra nytta om dom används på ett bra sätt. Men vad är ett bra sätt? Kan vi förhålla oss till pengar på ett sunt sätt? Eller är vi så ”hjärntvättade” av det som matas 24/7 på tv, radio, internet och tidningar med mera, att pengar gör dej lycklig. Många går runt med illusionen att bara jag fixar pengar så blir mitt liv bra. Då kommer jag må mycket bättre. Men så är det förstås inte. Det finns massor med exempel att det faktiskt inte ligger till så. Utan det i många fall blir precis motsatt effekt. Men eftersom vi i Sverige och i många andra länder lever i ett konsumtionssamhälle så har ,pengar är lika med lycka, blivit en ”sanning”.

För min del var denna ”sanning” en bidragande orsak till att jag fastnade för vadslagning. Snabba pengar utan någon speciell ansträngning. Kan det bli bättre? Eller snarare sagt kan det bli sämre? Jag hade kunnat vunnit en miljon, två miljoner eller mer men det hade inte räckt, det hade aldrig varit tillräckligt. För jag jagade något som jag aldrig kunde få genom spelet eller pengar. Jag sökte något som hela tiden fanns inom mej, i mina tankar, i mitt inre. Trygghet! Visst, trygghet kan pengar ge i viss mån. Men är du inte trygg i dej själv så kan alla pengar i världen inte råda bot på det. Jag hade helt enkelt saker i mitt liv som jag inte hade bearbetat utan försökte ta en genväg. Genvägar är ofta senvägar. De kan kännas sköna för stunden men är ofta inte värda att ta i slutänden.

Man frestas hela tiden att ta genvägar. Köp på kredit, ta ett smslån nu, ät den här dieten och bli smal på några veckor, sätt in pengar på vårt spelbolag så får du den här fina bonusen. Det finns hur många exempel som helst. Är det så vi egentligen vill leva? Jag tror att vi får börja vara lite mer kritiska till hur vi prioriterar här i livet. Annars är risken stor att man står där på ålderns höst och ångrar en massa saker och är bitter.

Bitterhet är nog en av det värsta och jobbigaste egenskapen en människa kan ha i sitt liv. Så det jobbar jag hårt för att klara mej utan. Jag tycker jag har lyckats ganska bra hittills eftersom jag har varit med om en hel del som man lätt kan bli bitter av och även ens omgivning kan bli bitter av. Men jobbar man med sej själv så klarar man sej oftast från just bitterhet. Man får en nyanserad bild över varför saker har hänt och händer. Jag har fått mer förståelse både för mej själv och andra. Man ser inte bara handlingen utan får förståelse för handlingen. Sen så är förståelse och förlåtelse inte lika med att man ska tillåta saker som man tycker är orättfärdiga. Men man ska akta sej för att döma människor för hastigt innan man har hela bilden klar. Man få en förklaring för vissa beteenden och handlingar men för den sakens skull är förklaringen ingen ursäkt. Man har alltid ett val även om valet kan vara svårare efter omständigheterna.

Det jag vill säga är att låt inte pengarna styra dej allt för mycket i ditt liv. Att pengarna styr oss är inget att hymla med men tänk efter vad som är viktigt för just dej i ditt liv. Vad blir du lyckligare av?

 

 

One thought on “Pengarna styr!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 − 7 =