Hjärnkraftsanvändning

Vissa dagar behöver jag samla tankarna och låta dem samlas i den stora bilden. I dag är en sådan dag. 

I går lyssnade jag på Sommar i P1 med Gunhild Stordalen, som ägnar sitt liv åt EAT och för att förändra världen. Det gav mig ett större perspektiv på mitt eget liv och mina drivkrafter. 

Senaste åren har jag systematiskt ägnat mig åt att skapa livsförutsättningar i skolan, genom att öka kunskap om barns normala utveckling och neuropsykiatriska svårigheter. Inom skolans värld ser, mäter vi ett ökat hälsoproblem med barnfetma även här i Sverige, där tillgång på bra mat fortfarande inte når alla barn. Eller – vi kan säga – fel mat når deras kroppar. Vad krävs för att vända den trenden? 

Jag har själv ett ohyggligt behov av att göra något meningsfullt, om så i det lilla, så jag kommer inom kort börja jobba deltid igen på en barnmottagning. Denna gång som verksamhetschef, vilket innebär att jag kan påverka rutiner och omhändertagande för barns hälsa och sjukdom. I det lilla. Det måste väl börja där? 

En gång forskade jag på något så obegripligt som NO (kväveoxid) i tarmen på nyfödda. Senaste veckan har flera artiklar publicerats i SvD om att bakterierna i tarmen kan förklara en hel del livsstilssjukdomar, exempelvis fetma, ADHD och depression. Om det skulle kunna påverka vår hälsa – vad vi stoppar i munnen – mer än bara frågan om socker, salt och fett så verkar miljöfrågan och hälsofrågan mötas här! 

Ju mer varierat vi äter – fibrer, gröna, olagade grönsaker (färsk spenat, ruccola), syrade grönsaker och gröna bananer, desto mer kan vi kultivera vår goda bakterieflora i tarmen, menar forskaren Tim Spector, från Kings College i London. Artikeln i SvD

Då kommer ytterligare ett perspektiv upp för mig. När det är så ”billigt” att mätta sitt barn på pizza eller hamburgare och nästan kostar lika mycket för 60-100 gram ruccola/spenat på butiken som för ett Happy Meal, träder ekonomiska rättviseperspektivet in. Jag möter i mitt jobb oftast föräldrar som vill göra det bästa för sina barn. De vill att de ska ha det bra, vara mätta och må bra. Även barn  med fetma har omtänksamma föräldrar som vill dem de bästa! 

För att lägga ihop perspektiven för stunden; 

Vad kan ändra i våra vardagsvanor för att göra lite mer rätt ur ett hälso-, miljö- och   folkhälsoperspektiv? 
Var kan du och jag börja? 

Om maten påverkar så stor del i vår miljöförstöring genom köttproduktion och mejeriproduktion, hur ska vi göra istället? 

Hur ska vi använda hjärnan smart här när  kunskap om hållbara frågor fortfarande är bristfällig hos de flesta? 

Ett tips är min vän Helena Wildros som jobbar med miljökommunikation. Hon har en blogg, Helenas Hållbara, där hon skriver om vardagsvalen. 

Frågan växer och jag ska vara med och påverka. Nu ska jag bara reflektera över VAD och HUR! Lägga pussel med de här bitarna och klura på vilka som behöver hjälpa till. Det går att förändra världen. Det är jag övertygad om. 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *