Högljudd negativitet

Vår hjärna har en del märkliga egenskaper. Bland annat gillar den (vi) att notera negativa saker som händer i vår miljö och vårt liv. Trots att vi egentligen upplever positiva händelser fler gånger varje dag än negativa saker, kommer något som kallas för negativity bias – alltså en snedvridning – mot det negativa ske automatiskt i oss. Det handlar troligen om en överlevnadsfaktor, där det premieras att se möjliga hot i vår miljö.  De positiva emotionerna – glädje, tacksamhet, nöjdhet, lugn, intresse med flera, är ganska tystlåtna till sin natur. De gör inte så mycket väsen av sig.  Alla de här positiva emotionerna öppnar upp för flera möjliga beteenden och beslut, medan de negativa emotionerna egentligen bara premierar fly, slåss eller spela död.  Negativitet däremot är överlevnadsemotioner och de är riktigt högljudda och skriker i örat så vi verkligen ska lyssna.250068-20150721

Problemet är att negativitet kan förstöra en hel del för vardagens glädje. Om vi varje gång något händer eller sägs tolkar det negativt, tappar vi en stunds glädje och dessutom ger de negativa emotionerna hälsoeffekter av stress.  Förutfattade, negativa slutsatser vågar jag hävda, förstör alldeles för många relationer och möjligheter till samarbete och utveckling.

De människor som har bra strategier för att motverka negativitet genom exempelvis att träna på tacksamhet, lugn/harmoni har lättare att sudda bort den negativa emotionens effekter på kroppen och återhämtar sig snabbare.

Så detta klagande på andra, på världen, på politiken, på allt… Det är något som vi sysslar med automatiskt – fast vi egentligen upplever positiva händelser oftare på dygnet än de negativa.

En dagbok kan vara en möjlighet att notera det faktiskt utvecklande, intressanta, glädjefyllda och ge en stunds tacksamhet. Det vi tränar – blir vi bättre på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *