Plats för återhämtning

När vi lever våra liv i ett högt tempo, ibland alldeles för högt tempo, kan vi sätta tid och plats för återhämtning sist i prioriteringen. Det är en risk vi tar med vår hälsa och hjärnas kapacitet, det vet många, men vad kan man göra åt det? 

Jag har haft anledning att fundera över var jag kan återhämta mig och hur. En insikt är att det inte alltid är platsberoende utan en tågresa kan användas som återhämtning om jag behöver det. 

Inte heller behöver återhämtning innebära speciella situationer, utan väntetid eller förseningar kan möjliggöra en liten parentes i livet när jag lika gärna kan återhämta mig och njuta av musik, lyssna på fågelkvitter eller vila djupt försjunken i någon idé. 

Platser jag lärt mig att älska för att de innebär vila för mig är tågstationer, flygplatser, tåg, bussar och väntrum. Även caféer kan fungera bra för reflektion och återhämtning har jag märkt. 

Det handlar mycket om min intention med tiden jag ”får över”. Vad ska jag göra med väntetid och förseningar? Med förberedelse i tanken att förseningar är återhämtningstid är det nästan en gåva att råka ut för en eller annan tågförsening eller väntetid. 

Givetvis bygger det på att det går att lösa vad förseningen orsakar, men egentligen har det inget med reaktionen på förseningen med ilska/irritation eller lugn att göra. Jag lär bli stående eller sittande lika försenad ändå. Frågan är vad jag ska göra med tiden jag ändå får då…  

Så mitt i myllret av människor kan det finnas en liten möjlig paus och tillfälle till välgörande återhämtning. 

Som nu. På tåget efter väl utfört jobb. Solen är på väg ned och det är bedårande vackert. 

 

2 tankar om “Plats för återhämtning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *