Trötthet och återhämtning

Äntligen sista veckan av januari. Det är bara en vecka kvar till 1 februari och februari är en kort månad, så i runda slängar är det 5 veckor kvar till första vårmånaden. 

Så här mitt i vintern härjar många förkylningar, infektioner och många människor är väldigt trötta. Det blir ännu mer tydligt att vi har behov av återhämtning. 

Vi vet av forskning kring stress och belastning att möjlighet till återhämtning behövs för att belastning ska kunna tolereras av kropp och hjärna. Att sysselsätta sig med mobiltelefonen varje ledig sekund räknas inte som ledighet eller återhämtning i sammanhanget. 

Att vara ute i naturen, lyssna på musik, titta ut genom ett fönster, spela kort med barnen, träna, måla, teckna, läsa en bok och att ha lite tråkigt (rent utav) är bättre sätt att vila på. Glömde jag sova? 

I vårt prestationsfyllda samhälle kan det vara nyttigt att göra ingenting ibland, för att hinna ikapp med relationen med sig själv, för att orka möta andra i vardagen igen. 

Jag tänker att en viktig förmåga att lära sig i livet är att kunna vara själv utan att bli orolig eller rastlös. Att kunna ”trösta sig själv” är en bra grund för att må bra och göra sunda val av aktiviteter och relationer.

Så januari med sitt mörker kanske är den gåvan till oss nordbor att lite ge oss tid för återhämtning i våra iden för att återhämta oss och ladda batterierna inför mer aktivitet under vår och sommar, när ljuset återvänder.  

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *