Språngnick gav oavgjort på Vallen

Division 5-derbyt under fredagskvällen på Folkungavallen hade egentligen allt man kan önska av en fotbollsmatch. Intensitet, kvalitet, ovisshet, underhållning, oerhört vacker omgivning, fördelaktiga väderförhållanden och intressanta förutsättningar. Att alla besökare trivdes rådde det inget tvivel på.

Division 5-derby IFK Nyköping Råby-Rönö IF
Topplaget IFK Nyköping avrundade vårhalvan av division 5-spelet med att ta sig an mittenlaget Råby-Rönö IF på anrika Folkungavallen

Fjolårets två möten mellan IFK Nyköping och Råby-Rönö IF blev heta historier som sedan följdes upp denna säsong med att IFK Nyköping tvålade till sina lantligare seriekonkurrenter med 3-2 på en av Rosvallas plastmattor i april. Om förra säsongen blev en besvikelse för IFK Nyköpings herrlag har denna säsong gått i dur. En imponerande andraplats så här långt med marginal ner till tredjeplacerade Södertälje FF. För Råby-Rönö IF har det däremot gått trögt under första halvan och det som funkade så bra ifjol har blivit en trudelutt med inslag av moll under våren 2018.

Domartrio Folkungavallen
Huvuddomare Mattias Karlsson singlar slant med assisterande domarna Sevinc Qurbanova och Shabbe Anwar bredvid sig. Lagkaptenerna Joakim Fahlén och Mikael Meza övervakar proceduren med enorm förväntan.

Det jag såg under fredagskvällens på Folkungavallens åvattnade och välsnaggade gräsmatta var ett Råby som spelade som jag känner igen dem. Här lägger man inte fingrarna emellan, det smäller utan att för den skull vara oacceptabelt fult. Laget blixtrar till med varierande uppspelssätt samt står stadigt i sitt försvarsagerande. Jag ser en hel del likheter med t.ex. hur Tystberga spelat de senaste åren.

Andreas Hillukkala Råby-Rönö IF
Råby-Rönö IF:s tränare Andreas Hillukkala

IFK Nyköpings fotbollsherrar känner jag igen mycket väl men det har ju nästan aldrig blivit av att jag sett dem i seriespelssammanhang. Den för året nya huvudtränaren Hampus Dahlström dök upp som en överraskning, i alla fall för mig. Laget agerar föredömligt när de har boll. Mycket rörelse, trygga med bollen och otroligt svåra att komma åt när de får hålla farten uppe. De lade en hel del energi på att sätta press på domare Mattias Karlsson men i mina ögon var IFK varken mer eller mindre oskyldiga än sin motståndare under gårdagens drabbning. Domar-Mattias tog dialogen och skötte uppgiften konsekvent och bra, tycker jag.

Hampus Dahlström IFK Nyköping
Hampus Dahlström har inför denna säsong tillträtt som ansvarig tränare för IFK Nyköpings fotbollsherrar
Dala och Ludde Dahlström
Tre generationer Dahlström fanns på Folkungavallen under fredagskvällen vilket jag tycker var fantastiskt trevligt att se. Dala och Ludde (Leif och Ludvig) är inte direkt anonyma personer inom Nyköpings sportvärld.

Råby-Rönö IF har under pågående uppsving lyckats locka till sig en stor och trogen publik som inte backar för att följa lagets förehavanden även på bortaplan. Nu är ju inte Folkungavallen i Nyköping avlägsen på något sätt och det blev nog jämnt skägg mellan antalet hemma- och bortasupportrar denna fredagskväll.

Fotbollspublik Folkungavallen
Att sitta ner på Folkungavallens träläktare för att titta på lokal fotboll är något som många gjort hittills och som förhoppningsvis många kommande generationer får chansen att göra
Hampus Lithén
En av Råbys trognaste supportrar är Hampus Lithén, nybliven svensk mästare i tyngdlyftning. Vid sin sida har han polaren tillika Stigtomta IF-spelaren Gabriel Hellman (ännu inte svensk mästare i någonting vad jag vet)

I den kvalmiga kvällsvärmen startade matchen med ett ordentligt hungrigt och taggat bortalag. Råby-Rönö tog också ledningen i 5:e minuten efter ett mål av Tobias Karlsson. Deras intensitet betalade sig och gav dem en plats i förarsätet under första halvan av den första halvleken.

Tobias Karlsson Råby-Rönö IF
Råby-Rönös Tobias ”TK” Karlsson gjorde derbyts första mål på Folkungavallen

Tabelltvåorna IFK Nyköping lät sig dock inte nedslås. Skam den som ger sig. Sympatiske Kerim Sehovic, förra säsongen i Oxelösunds IK, tog sig fram på högerkanten och prickade in 1-1 i 25:e minuten. Därefter var det ett jätteövertag för de kvicka hemmaspelarna medan bortalaget hade fullt upp med att inte släppa motståndarna allt för långt framför sig.

Kerim Sehovic IFK Nyköping
IFK Nyköpings Kerim Sehovic kvitterade till 1-1 i mitten av första halvleken

Hemmalagets dominans och övertag i matchen gav också ett ledningsmål endast tre minuter efter kvitteringen. Denna gång var det Pontus Kappel Eriksson som i ett motlägg framför Råby-målet drog längsta strået och petade in 2-1 förbi Didrik Bohlin i kassen.

Pontus Kappel Eriksson IFk Nyköping
Pontus Kappel Eriksson gav IFK ledningen endast minuter efter deras kvittering mot Råby

Det var riktigt jobbigt för Råby under resterande del av första halvleken. IFK gjorde det bra, mycket bra och jag förstod varför laget ligger där de gör i tabellen. Mixen av mycket unga och ordentligt rutinerade spelare i laget fungerar fantastiskt bra, tydligen. Nu kom pausvilan som en välkommen present för gästerna som behövde samla ihop sig och bryta det flow som hemmalaget befann sig i. Scenförändringen kom också, andra halvlek innebar ett massivt bollinnehav för Råby. Medan Råby brände ett antal chanser genom avslut högt över målet kunde IFK ligga och lurpassa för omställningar och sylvassa kontringar. Dock tycktes det som att jagandet utan boll tog på krafterna och hemmalaget sjönk djupare och djupare. När ett par minuter återstod av matchen, samtidigt som tankarna måste ha dykt upp i de flestas huvuden att stormen skulle kunna ridas ut, slås ett lågt och curlat inlägg nära mål som Råbys Martin Finnberg spångskallar i mål. 2-2 som efter ett par tilläggsminuter också visade sig skulle bli matchens sista mål.

Martin Finnberg Råby-Rönö IF
Martin Finnbergs orädda huvudspel gav 2-2 för Råby-Rönö IF i div 5-derbyt mot IFK Nyköping

Någonstans kändes det som att oavgjort var det mest rättvisa resultatet av denna match. De båda lagen hade haft sina starka perioder i matchen och med lite olika spetskompetenser jämnade det ut sig till sist, både på planen och i målprotokollet. Alla nöjda eller alla missnöjda? Mest gamnackar fanns förstås hos hemmalaget direkt efter slutsignalen, inte så konstigt eftersom de haft ledningen i 3/4-delar av tillställningen.

Jimmy Andersson Råby-Rönö IF
När skohjälpen blir av sekundärt intresse under en oviss situation ute på planen. Råbys Jimmy Andersson tappade helt fokus på vad han höll på med.

Folkungavallen kan nog vara en av mina absoluta favoritplatser att fota fotboll på. Allra helst i behagligt kvällsljus. Den gamla träläktaren, den fina järnvägsbron över ån, trädridåerna på sidorna av planen gör sammanlagt anläggningen till något som jag mer än gärna återkommer till gång efter annan. Jag plitade ihop ett bildgalleri från derbyt som du hittar HÄR >>>

Nu önskar jag båda lagen en riktigt behaglig sommarvila. Först ska vi alla heja fram Sverige till stordåd mot England i VM-kvartsfinalen och sedan vet jag att Råby ska ha sin sommarfest på Råbyborgen. När allt detta är avklarat går vi ner i varv!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 + 17 =