Silver European League Final Four 2018

Nyköping har denna sommar givits chansen att placera sig på volleybollkartan. I Rosvallas A-hall och dess kringliggande faciliteter har den europeiska volleybollfederationen (CEV) först placerat en gruppspelsomgång i herrarnas Golden European League och damernas Silver European League. Vi minns tillbaka till den 30/5 och 2/6 då bland annat de svenska herr- respektive damlandslagen fick visa upp sig och sitt kunnande. Allt toppades helgen den 16-17/6 då finalspelet i damernas Silver European League arrangerades i vår stad. Ett finalspel kallat Final Four där Sverige fanns representerade med sitt unga, talangfulla och uppåtgående lag men där även Albanien, Estland och Österrike fanns med och ville ha något att säga till om. En jakt på pokal, titel och spel i Golden European League kommande säsong.

Rosvalla Nyköping
Under helgen den 16-17:e juni var vädret ganska tacksamt för inomhusidrott
Rosvalla Nyköping
Ett par timmar innan första matchstart under Final Four-slutspelet dominerade lugnet och stillheten i A-hallen

En förutsättning för att ro iland ett arrangemang av denna digniteten är att ha många flitiga funktionärer. Och det finns i Nyköpings Frisksportklubb. Och alla dessa resurser behöver synkroniseras. Det är nästan svårt att greppa allt arbetet, all tid och all energi som bl.a. Lena Tholse och övriga frisksportare har lagt ner på försommarens fyra landskampsdagar.

Lena Tholse Nyköpings Frisksportklubb
En av Lena Tholses många genomgångar under helgens Final Four-slutspel. Inte det allra bekvämaste arbetsplatsvalet men det duger när man ständigt är i farten.

Lördagen den 16:e juni spelade de fyra inblandade lagen semifinaler. Klockan 16.00 möttes Sverige och Albanien i en match som slutade 3-0 i set till svenskorna. Det var aldrig något snack i denna semifinal, Sverige visade var skåpet skulle stå och det flyttades inte en millimeter när det väl ställts på plats. I lördagens andra semifinal möttes Estland och Albanien och här hade i alla fall jag trott att Estland skulle ha en god chans att slingra sig vidare till en finalplats under söndagen. Så blev det icke. Österrike segrade med 3-1 och därmed var söndagens spelschema fastställt. Bronsmatch klockan 16.00 mellan Estland och Albanien medan Sverige skulle möta Österrike klockan 19.00 i finalen.

Estlands volleybolldamer
Estland kunde jubla efter setsegern i första set mot Österrike i semifinalen men sedan tog det stopp och de förlorade med 1-3
Österrikes damlandslag
Österrike kunde vända och ta över lördagens semifinal mot Estland
Rebecka Lazic Sverige
Sveriges Rebecka Lazic gör sig redo att serva mot Albanien i lördagseftermiddagens semifinal som svenskorna vann med 3-0
Sava Thaka Albanien
Den långe Sava Thaka i Albanien var inte lättstoppad vid nät under Final Four-slutspelet i Nyköping

Lördagen övergick till söndag och därmed var vi framme vid avgörandets stund i Rosvallas A-hall. Bronset skulle få en välförtjänt ägare och det blev Albanien som knep denna valör framför näsan på estniskorna som inte var att känna igen denna tävlingshelg. De hade haft en helt annan go i laget när Sverige besegrades den 30/5 med 3-2 i gruppspelet. Albanien vann övertygande med 3-0 efter att ha rivstartat matchen och vunnit första set med hela 25-14. Övriga set slutade 25-17 och 25-21.

Anu Ennok Estland
Estlands Anu Ennok kunde visserligen glädjas åt enstaka bollar men i långa loppet var Albanien det bättre laget och de vann bronsmatchen med 3-0
Albaniens volleybolldamer
Albaniens damer var förmodligen helgens gladaste efter bronsmedaljerna på söndagseftermiddagen

Sverige klev in mot Österrike i en final som startade 19.00 på söndagskvällen. I konkurrens med TV-sänd VM-fotboll skulle ändå en del publik bänka sig i Rosvallas fina A-hall. Svenskorna började otroligt positivt och tog kommandot. De två första seten vanns med 25-23 och 25-21. En reaktion och dipp gav österrikiskorna tredje set med siffrorna 16-25. Det ovissa fjärde setet hade visserligen Sverige i förarsätet men inte förrän lagkaptenen Jonna Wasserfaller fullkomligen bombade in en monsterserv i slutet av setet övertygades jag om en blågul seger. Där och då pyste det sista hoppet ur lungorna på det rödsvarta motståndarlaget.

Sveriges volleybolldamer
Sveriges volleybolldamer inför Silver European League-finalen den 17/6 2018
Österrikes volleybolldamer
Laddade österrikiskor när Final Four-finalen stod för dörren på Rosvalla i Nyköping

Under finaldagen var det diverse avtackningar och överlämnande av hedersbetygelser. Sådant var trevligt och klämdes in i ordinarie schema. Det som skiljde söndagen från alla övrigaEuropa League-tävlingsdagar var den omfattande och något svulstiga prisceremonin efter finalen mellan Sverige och Österrike. Allra först belönades de individer som bedömts som de bästa på respektive position. Självklart gavs även ett pris till spelaren som varit bäst och mest nyttig för sitt lag och inte helt oväntat gick det priset till supertalangen Isabelle Haak. Sverige var som slutsegrare bra representerade i detta sammanhang. Diverse olika digniteter delade ut medaljer till lagen som nått pallplats och slutligen kunde svenskorna höja den åtråvärda pokalen i skyn.

Prisceremoni Final Four
Prisceremonin efter Silver European League var av den mer omfattande sorten. Det tog tid. Belöningen för oss som iakttog detta från sidan var att se alla glada och stolta spelare.

Två extremt intensiva tävlingsdagar gav ändå visst utrymme för andning och återhämtning. Funktionärerna kunde pusta ut, domarna vila och sekretariatet brodera. Bara en sådan sak. Som officiell fotograf hade jag det körigt varenda minut och ingen tid för reflektioner eller rast. Bildmaterialet behövde komma många andra tillgodo fort, fort, fort. Att jag inte fått ihop detta blogginlägg med länkar till bildgallerierna förrän många dagar efter tävlingen beror helt enkelt på att andra intressenter haft företräde till materialet och att jag först nu hunnit leverera det högupplösta materialet till dem.

Broderie under volleybolltävling
Så här kopplar en av personerna i tävlingssekretariatet av mellan matcherna

Jag rekommenderar en titt i de fem bildgallerier som skapats efter Final Four på Rosvalla den 16-17/7 2018. Ännu en gång måste jag ”varna” för att inte bilderna är i helt kronologisk ordning i respektive galleri.

Semifinal 1 180616: Sverige – Albanien >>>

Semifinal 2 180616: Estland – Österrike >>>

Bronsmatch 180617: Estland – Albanien >>>

Final 180617: Sverige – Österrike >>>

Prisceremoni 180617 >>>

Jag är så otroligt glad att ha fått chansen att fotografera i detta sammanhang. En smula stolt till och med. Jag är också tacksam över att ha fått se så högkvalitativ volleyboll, inte bara av våra svenska tjejer utan av samtliga närvarande lag. En ytterst publikvänlig sport med åtskilliga höjdpunkter under en match. Nu ska jag dock lägga volleybollen åt sidan för ett tag och istället njuta av det pågående världsmästerskapet i fotboll som jag missat den senaste veckan på grund av bildredigering efter volleyboll-tävlingen på Rosvalla.

Peace out!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 4 =