IFK Nyköpings damer vann måste-matchen

Inför lördagens match för IFK Nyköping i division 2 Östra Svealand låg de med sina 5 poäng på näst sista plats i tabellen. Ett jobbigt faktum som med perspektiv över de senaste årens framgångar i division 1 skavde. Nu ska inte säsongens spelartrupp få allt detta på sina axlar, de är där de är och gör vad de kan utifrån sina förutsättningar. Att ändå beskriva matchen mot IFK Lidingö FK som en måste-match är ett val jag gjort. Utgången skulle peka ut riktningen på ett väldigt tydligt sätt. Och det gjorde den, Svarte Petter-kortet är överlämnat till någon annan.

Lisa Flisell IFK Nyköping
Lisa Flisell och hennes lagkamrater i IFK Nyköping var hela tiden stegen före sina motståndare i IFK Lidingö FK under lördagens värmedallrande match på Folkungavallen

Efter fredagskvällens dammatch i division 3 på Krikonbacken drabbades jag av ett nostalgiskt påslag som fortfarande fanns kvar i kroppen då jag klev in på anrika Folkungavallen under lördagseftermiddagen. Under 10-talet har jag tillbringat åtskilliga lördagseftermiddagar här tillsammans med IFK Nyköping. Anno 2018 är spelarna till största delen utbytta, publiken likaså, entrén stod tom, matchprogrammen lyste med sin frånvaro och kiosken var stängd. Vallens annars så gröna gräs hade mist sin frodiga lyster men med hjälp av vatten från den närliggande ån var i alla fall allt innanför linjerna grönt. Det har varit en torr försommar, minst sagt.

Folkungavallen Nyköping
Att regelbundet besöka Folkungavallen i Nyköping om man är fotbollsintresserad är närapå en plikt och skyldighet
Folkungavallen Nyköping
Kiosken inne på Folkungavallen var igenbommad denna svettiga lördagseftermiddag och man blev hänvisad till närliggande korvmoj
Folkungavallen Nyköping
På gräsytorna utanför själva fotbollsplanen kunde man avläsa den senaste månadens klimat
Folkungavallen Nyköping
I skydd av skuggan från den fina träläktaren kunde den relativt lilla åskådarskaran ta del av division 2-fotboll med högt underhållningsvärde (om man hade Nyköpings-sympatier)

Att IFK Nyköping har en ung spelartrupp (med något enstaka undantag) är något som även kan appliceras på IFK Lidingö FK. Under lördagsmatchen fanns dessutom inte någon Elin Flyborg att hålla ordning på för Nyköpingsförsvaret. Sånt underlättar då den tidigare landslagsmeriterade spelaren fortfarande levererar med ackuratess. Lidingös damlag har passerat framför min kamera någon gång tidigare, alltid med självlysande matchtröjor. Stockholmslaget står på 6 poäng efter 8 omgångar och får, precis som IFK Nyköping, inte glömma att titta över axeln för att ha koll på de jagande lagen i nedre delen av tabellen. Ett tag till, i alla fall.

IFK Nyköping Dam
IFK Nyköping samlar sig inför division 2-match mot IFK Lidingö FK på Folkungavallen den 9/6 -18
IFK Lidingö FK Dam
IFK Lidingö FK (med tillhörande hejarklack) under en av matchens två vattenavbrott på Folkungavallen den 9/6 -18

Division 2-serien har de senaste åren varit ett riktigt getingbo. Ofantligt jämn och svår. Tack vare IK Tuns deltagande på denna nivå de senaste åren har vi Nyköpingsbor lärt oss att en poäng hit eller dit gör stor skillnad när säsongen stängs på höstkanten. Detta år ser det ut som om Triangelns IK kan komma att dra ifrån i toppen men det är inget jag är beredd att ta gift på när en knapp tredjedel av serien är avklarad. Ö-laget Dalhem IF ser ut att sladda i botten av tabellen. För övrigt så återfanns delar av IK Tuns stora ledargrupp på Folkungavallen under lördagsmatchen. Tun hade två timmar tidigare besegrat topplaget Hässelby SK FF med 2-1 och att ha bra koll på ett par andra motståndare i serien är aldrig fel.

Domartrio Folkungavallen
Lördagsmatchen domartrio bestod av huvuddomare Zsolt Feith och de två assisterande domarna Wilma Bränderson och Choman Nawroli

Apropå stor ledarstab så har även IFK Nyköping bemannat rejält denna säsong. Vid rodret återfinns Jeremias Varas men vid hans sida finns ytterligare ett antal personer. När Henrik Björnfot (numera i IK Tun) var tränare fanns bl.a. Jonas Bernhardsson i organisationen och han har åter hittat till IFK-familjen. Med spetskvalitéer kring videoanalyser filmar han matcherna och delger laget och tränarna sina iakttagelser. ”Videotornet” står kvar på Folkungavallen, inbäddat av de grönskande träden mellan planen och järnvägsspåret.

Jeremias Varas IFK Nyköping
IFK Nyköpings ansvarige tränare Jeremias Varas är djupt försjunken och laddad inför måste-matchen mot IFK Lidingö FK på Folkungavallen
Jonas Bernhardsson IFK Nyköping
IFK Nyköpings assisterande tränare Jonas Bernhardsson gör sig redo uppe i videotornet inför andra halvleken av division 2-matchen på Folkungavallen

Det tog inte många minuter av lördagsmatchen innan den visade vad den hade i beredskap. IFK Nyköping hittade motståndarmålets stolpe efter 5 minuter och minuten senare bränner hemmalagets Ellen Cederin öppet läge framför Jenny Eriksson i Lidingö-målet. Gästerna vaknade dock till och med dryga kvarten avklarad hade de sitt första avslut som följdes av en riktigt vass chans i 19:e minuten. När sedan 1-0 kom i 20:e minuten genom Ellen Cederin var plötsligt unga Lidingö ett slaget lag. Det kan tyckas märkligt att dra den slutsatsen efter endast ett mål i baken men så uppträdde de plötsligt. Och på samma gång satte målet igång någon slags process hos hemmalaget som gjorde att de förstod att de var oövervinneliga denna lördagseftermiddag.

Ellen Cederin IFK Nyköping
IFK Nyköpings Ellen Cederin gjorde inte bara matchens första mål mot Lidingö. Ett äkta hattrick i första halvleken följdes upp av ytterligare två mål i andra halvleken. Galet!

2-0 görs på samma lugna och behärskade sätt av Ellen Cederin i 34:e minuten och följs upp med att hon prickar in ett distansskott fram till 3-0 i 37:e minuten. I 45:e minuten gör sedan Ebba Engdahl 4-0 i efterdyningarna av en hörna. Motståndarna sjönk allt djupare ner med sina huvuden mot marken och det fanns inte tillstymmelse till geist kvar. Lite jobbigt att se hur tufft de hade det där ute på planen. En sak är att inte stå pall fysiskt men när det slår ut skallarna och viljan påminner det mig en del om blickarna hos spelarna i det mycket unga lag som Gideonsbergs IF matchade en bit in på division 1-säsongen 2013 innan de kastade in handduken och drog sig ur serien. Därmed inte sagt att det ödet kommer att drabba Lidingö!

Ebba Engdahl IFK Nyköping
IFK Nyköpings Ebba Engdahl stod på rätt plats i trängseln framför målet i slutet av första halvleken och såg till att hennes lag kunde gå till halvtidsvila med 4-0 i bagaget

Den andra halvleken inleddes som den första hade avslutats. Hemmalagets dominans var total. Och krutet var osannolikt torrt hos Ellen Cederin. Pang, bom och det smällde fram till 5-0 i 49:e minuten. Ett visst andrum och ett tröstmål kom för gästerna som i 60:e minuten prickar in en straff förbi Alva Sonander i Nyköpings-målet. När sedan gästerna får en frispark i bra läge i 69:e minuten blir det en omställning och vem rusar inte fram som en yster älgkalv på Folkungavallens gräs och drar in 6-1? Givetvis denne fröken Cederin för femte gången i denna match! Lagets ”mamma” (ja, bokstavligen) Lisa Tholander fastställer sedan slutresultatet till 7-1 i den 82:a matchminuten efter en härlig crossboll och fin framspelning. Jag blir lite extra glad för att se henne i IFK-tröjan på nytt och det är inte bara av nostalgiska skäl.

Lisa Tholander IFK Nyköping
Lisa Tholander fastställde slutresultatet till 7-1 med sitt mål i 82:a minuten

Matchens avslutande minuter innehöll en straff för hemmalaget som efter ribbträff blåstes av för offside (?) och även ett friläge som räddades av Lidingö-målvakten utanför straffområdet vilket renderade ett gult kort. Tyvärr tvingades jag också se en befarat svår knäskada på en av Lidingötjejerna. Usch, det är sånt jag verkligen vill slippa bevittna men som tyvärr är en verklighet inom damfotbollen. För att balansera upp detta kunde jag i alla fall glädja mig över att se IFK Nyköpings Maja Björklund tillbaka ute på planen efter en lång rehab-period efter knäskadan hon fick under en snöig match på Rosvalla förra vårvintern.

Maja Björklund IFK Nyköping
Maja Björklund i IFK Nyköping gjorde comeback för några matcher sedan efter den svåra knäskada hon ådrog sig mot Boo IF den 14/4 2017

I värmedallret och det obarmhärtigt hårda solljuset kämpade jag inte ensam med fotograferandet denna match. Lidingö hade med sig en fotograf och givetvis fanns även Peter Sonander på plats. Han har dubbla anledningar att bevaka IFK Nyköpings matcher; både för dottern Alvas skull och för det stora intresse för lokal sport i kombination med fotografering som han hyser.

Peter Sonander
Peter Sonander kunde precis som undertecknad sitta på Folkungavallens gräs utan att riskera att väta trängde in i byxbaken

Jag har samlat ihop 150 bilder från division 2-matchen mellan de båda kamratföreningarna och du hittar bildgalleriet HÄR >>>

Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × fem =