Hargs damer bjöd upp till kamp

Att runda av en arbetsvecka och låta fredagsfeelingen leda mot helgen kan göras på flera olika sätt. Kanske sjunker man djupt ner i hemmets TV-soffa. Kanske ger man sig ut i det stojiga nöjesvimlet i något som kallas AW. Eller annars åker man till en lokal fotbollsplan där sommarens frikostiga kvällsljus och fotbollens välkända former står för intrycken. De senaste veckorna har jag testat några fredagsvarianter men jag undrar om inte en match mellan Hargs BK:s damer och Strängnäslaget IK Viljan i division 3 på Krikonbacken är det jag föredrar. Något som inte inträffar särskilt många fredagar under ett år, det gäller att passa på.

Krikonbacken
Med Krikonbackens välkända och toktäta trädridå som fond och en lågt stående sol som ackompanjemang spelade Hargs BK mot IK Viljan under fredagskvällen

Kanske är det av rent nostalgiska skäl som jag trivs lite extra mycket under dessa omständigheter. Igenkänning sedan flera år med damfotbollen vid min sida. Det får gärna vara en del av Lena, Stampe, Ekis, Mia, Maria och Malin. Spelare som på ett eller annat sätt funnits där i evigheter (utan att de för den skull ens är nära att klassas som gamla). När sedan Neil Franklin står framför avbytarbåset på Krikon och låter sin engelska accent bryta fram genom luften är tavlan komplett.

Krikonbacken
Men vad är det som händer? Det har huggits ur bredvid Krikonbackens fotbollsplan. Det ska ju vara skog ända fram till avbytarbåsens väggar…

Jag har låtit det gå allt för lång tid sedan jag bevakade Hargs damer senast. Så mycket sport, så många lag, så många val. Innevarande helg erbjuder så galet många möjligheter att konsumera allehanda sport i närområdet att det kanske slutar med ingenting alls p.g.a. beslutsvånda. När fredagskvällens match mellan de två damlagen var över insåg jag att det i alla fall var ett trivsamt val jag gjort och att underhållningsvärdet och prestationen var över förväntan.

Flagga uppochner
Nåja, det borde ha blivit en snygg bild till arkivet som framförallt Hargs BK kunnat haft nytta av då och då. När nu klubbflaggan hänger uppochner är det osannolikt att bilden kommer till användning.

För den som traskat runt i den sörmländska myllan den senaste tiden har det framgått med all önskvärd tydlighet att det är torrt. Mycket torrt. De fotbollsplaner som endast kan bevattnas med kommunalt vatten transformeras just nu till gulbeiga betongplattor. Bevattningsförbudet är givetvis helt korrekt men det sätter sina spår även på fritidsnöjena. Tillhör man skaran av anläggningar som kan ta vatten från andra källor än vattentornet så kan man försäkra sig om grönare gräs, något som gäller bl.a. Krikonbacken där Nyköpingsån är vattentäkten.

Krikonbacken
Krikonbacken kan fortsatt ha grönt gräs tack vare möjligheten att bevattna från den närliggande ån

I årets division 3-spel innehar för närvarande Hargs BK en fjärdeplats i en haltande tabell efter sju omgångar. Där någonstans kommer de förmodligen att landa när allt ska summeras i höst. Kampen om tredjeplatsen kan förhoppningsvis sporra. Fjolårets division 2-lag IK Viljan har hittills varit omöjliga och står på 21 poäng av 21 möjliga, 23-2 i målskillnad. Att fredagskvällens match skulle sluta med någonting annat än en bortaseger var föga troligt. Dessa odds var dock inget som hemmatjejerna brydde sig ett dyft om i knappa 50 minuter.

Hargs BK Dam
Damerna i Hargs BK är ett stabilt division 3-lag sedan flera år tillbaka
IK Viljan Dam
IK Viljans damer spelade i division 2 Östra Svealand under fjolåret men åkte med relativt liten marginal ur serien till i år

Publiken fick ta del av en matchinledning som visade upp ett hemmalag med bra go och optimistiskt spel. Helt klart var Hargs BK ordentligt taggade och höll spelet uppe på ett föredömligt sätt. Seriesuveränerna från Strängnäs gavs inte tid eller utrymme att visa varför de hittills inte tappat en enda poäng i seriespelet. När 20 minuter spelats hade dock taktpinnen tagits över av gästerna på Krikon och hemmalaget tvingades förhålla sig till vad motståndarna gjorde, inte tvärtom.

Magnus Appelkvist
Fredagskvällens domare var Magnus Appelkvist. Två gula kort till hemmalaget, ett par straffar och lite annat smått och gott fick han ombesörja i sin domarroll denna gång.

När matchen tagits till pausvila stod det fortfarande 0-0 på den choppade resultattavlan i bortre änden av Krikonbackens 11-mannaplan. Hemmalaget hade jobbat hårt och nära, inte gett upp en enda situation och därmed inte låtit gästerna komma igång med sitt passningsspel. Publiken framför klubblokalen och i backen vid kioskbyggnaden trivdes i motljuset, oavsett vilket av lagen de gav sina sympatier.

Fotbollspublik Krikonbacken
Fotbollspubliken på Krikonbacken har en mysig plats att hålla till på

Andra halvlek blev inte riktigt lika kul för spelarna i Hargs BK. När domaren blåste för straff i 48:e minuten var det för en solklar hands i straffområdet. Något som i alla fall jag uppfattade från publikplats i höjd med situationen. Maria Engström i Hargs-målet räddade straffen men på returen var det endast rödklädda bortaspelare som rusade fram och därmed var 0-1 ett faktum.

Emelie Rohnström IK Viljan
Emelie Rohnström i IK Viljan trycker in straffreturen och 0-1 skrevs in i domarrapporten

Efter det psykologiskt tunga målet i inledningen av andra halvlek var det som om hemmatjejerna slutade att tro på idén om att de skulle kunna rubba omöjliga Viljan. 0-2 kom fem minuter efter det första målet och då var det ett inlägg snett inåt och bakåt som öppnade upp ett hav för omarkerade Viljan-spelare i höjd med straffområdesgränsen. Målet gjordes av Sanni Lounela i 53:e matchminuten.

Neil Franklin Hargs BK Dam
Hargs BK:s tränare Neil Franklin har en synnerligen god förmåga att lyfta damerna i klubben vilket han nu visar i sin andra sejour i tränarrollen

Det tredje och sista målet gjordes av Jennifer Andersson i 65:e minuten. Även detta mål tillkom på straff i en situation som i alla fall jag uppfattade som korrekt dömd av domaren. En utrusande målvakt knackar motståndarens sulor bakifrån och inte bollen vilket får Viljan-spelaren att fara ner i gräset. Under 12 minuter av andra halvlek avgörs tillställningen. Viljan blixtrade till och fick mer ytor och något längre tid på sig med bollen vilket gjorde att de kunde rulla på och göra det stressigt för HBK. Resten av matchen är det gästerna som för spelet men hemmalaget har trots allt förmågan att sticka upp ibland i halvchanser som dock inte resulterade.

Maria Engström Hargs BK
Hargs BK:s målvakt Maria Engström ska ha beröm för sin insats mot IK Viljan. Hon gjorde några riktigt, riktigt bra räddningar och utrusningar vilket berövade gästande lag på fler mål.

Summerat var detta en trevlig match. Mycket kamp, inte jättemycket grannlåt och finess. Men som division 3-match betraktat levererades en gedigen insats från spelarna ute på planen. Jag gillade det jag såg och skulle vilja dela ut en extra stjärna till Sandra Ekholm i Hargs BK. Rejält backspel, obarmhärtigt hård och tuff men också med en god förmåga att läsa spelet och motståndarna. Bra där Ekis!

Sandra Ekholm Hargs BK
Sandra Ekholm levererade en solid insats mot svårspelade IK Viljan

Som bevis på min närvaro under fredagskvällen lämnar jag efter mig ett bildgalleri med 130 bilder som du hittar HÄR >>>

Nu ska jag försöka bestämma mig för vad jag ska fylla helgen med för aktiviteter.

Over and out

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × tre =