Volleyboll tills ögonen blöder och svetten lackar

Europeiska volleybollförbundet, Confédération Européenne de Volleyball eller kort och gott CEV, rullar ut ett antal olika tävlingar under året. För våra svenska herr- och damlandslag är det European League som just nu är på tapeten. Herrarna spelar i Golden European League medan damerna håller till i Silver European League. Herrarna har som nykomlingar på sin nivå haft det lite tufft och har inte någon chans på en plats i det hägrande slutspelet Final Round men damerna har siktet inställt på en plats som ännu en gång tar dem till Rosvalla i Nyköping den 16-17/6. Då smäller det på nytt i stan.

Rosvalla Nyköping
Internationell flaggning utanför Rosvalla när volleybollen tagit utländska besökare till Nyköping under veckan
Rosvalla Nyköping
Solen gassade över Rosvallas A-hall både under onsdagen och lördagen. Något som tydligen inte byggnadens ventilation tål. Den som var inne i A-hallen när landskamperna avgjordes konstaterade att det var obefintligt med frisk luft därinne.
Rosvalla Nyköping
Volleyboll-välkomnande utanför Rosvallas huvudingång

Att svenska volleybollförbundet tagit hjälp av Nyköpings Frisksportarklubb som lokal arrangör har ställt stora krav på dem. De visade framfötterna i samband med fjolårets beachvolleyboll-tour på Stora torget och där lärde de sig säkert ett och annat om vad som krävs kring ett större arrangemang. Jag måste verkligen lyfta på hatten för alla medlemmarna i Frisksportarna, de är inte bara arbetsvilliga och till antalet många utan också otroligt trevliga.

Nyköpings Frisksportklubb planfunktionärer
Frisksportarnas planfunktionärerna under landskamperna på onsdagskvällen och lördagseftermiddagen
Fanbärare Hermansson
Familjen Hermansson ställde mangrant upp för att vara fanbärare
Fanbärare Estland
Även Estlands fana fick lokala bärare under onsdagskvällen
ansiktsmålning volleyboll
Ansiktsmålning i foajén på Rosvalla var också något som skulle bemannas av Nyköpings Frisksportarklubb
hejarklacksledare
Vad vore en landskamp utan hejarklacksledare? Tyvärr allt för få på läktarna utifrån underhållningen och nivån på den volleyboll som bjöds men Nyköpingspubliken kommer att vakna till vad gäller volleybollens underhållningsvärde, det är jag säker på.
Rosvalla foajé
I Rosvalla-foajén bjöds möjlighet till diverse aktiviteter i samband med veckans landskampsarrangemang
Lena Tholse Nyköpings Frisksportarklubb
Lena Tholse var naturligtvis ytterst involverad i European League-matcherna på Rosvalla i veckan
Familjen Tholse
Klanen Tholse i flera generationer syntes bredvid volleybollplanen på Rosvalla. Inte riktigt alla familjemedlemmar var mogna för funktionärströjan, men det dröjer säkert inte innan minstingen också blir värvad.

Under onsdagskvällen var det Estland som stod för motståndet både för det svenska dam- och herrlaget. Damerna hade spelat en rafflande match mot Estland veckan innan och vänt underläge samt massor av matchbollar till seger. Denna gång blev det dock stryk med 2-3 i en tajt och spännande match.

Estalnds volleyboll-landslag på Rosvalla
Dubbellandskamp i volleyboll på Rosvalla under onsdagskvällen då Estlands herr- och damlag besökte Nyköping och den varma A-hallen

Mindre spännande blev det mellan Estlands herrar och de svenska kämparna. Huruvida Sverige gjorde en mindre inspirerad insats eller om Estland helt enkelt var för överlägsna kunde inte jag avgöra eftersom jag aldrig sett dem spela tidigare. Torsk 0-3 och det var ungefär som när en motståndare är bara lite bättre än den andre i squash – omöjligt.

Sverige vs Estland dam Rosvalla 180530
Sveriges volleybolldamer åkte till sist på däng mot Estland i onsdagens möte i Silver European League
Estland vs Sverige Rosvalla
Estlands volleybollherrar hade inga som helst problem med Sverige i Golden European League-mötet på Rosvalla den 30/5 -18

Volleyboll är inte bara en av världens mest utspridda sporter. Det är också en väldigt sympatisk sport. Kanske bidrar det avgränsande nätet till detta. I en sport där det aldrig blir närkontakt blir tjuvnypen inte så många. Att det är ett mentalt rackarspel råder det ingen tvekan om men man verkar värna om sin uppförandekod och som lagidrott är den ”snäll”. (Det finns ju andra sporter som har ett nät mellan utövarna men i t.ex. tennisen kan man räkna upp otaliga vildbasar som inte lyckats lägga band på varken tunga eller regelbundna psykbryt.)

Tacka planfunktionärer
Att tacka planfunktionärerna efter matchen är en av detaljerna som bidrar till känslan av att volleybollen är en sympatisk sport

Volleybollandet fortsatte under lördagen då de svenska damerna tog sig an Kosovo och herrarna hade den svåra uppgiften att spela mot Slovakien. Kosovo var nollpoängare så långt under gruppspelet och de fortsätter att vara det även efter den 2:a juni på Rosvalla. Sveriges damer stökade över denna match snabbt och effektivt med 3-0.

Isabelle Haak
Sveriges unga supertalang Isabelle Haak vann nya beundrare i Nyköping då hon visade upp sina färdigheter på volleybollplanen på Rosvalla

Att herrarnas match slutade med 3-0-seger för Sverige var inget annat än en ögonbrynshöjare. Och vilken match det blev! Slovakerna började rent ut sagt skitbra i både första och andra set men med envishet likt en trotsig treåring tog sig svenskarna in i spelet och stretade emot i set-sluten som blev gastkramande. 27-25 och hela 32-30 vittnar om hög underhållningsgrad. I tredje setet verkade slovakerna tappat geisten och det blev ”enkelt” för de svenska herrarna som verkligen var i zonen denna match. 25-21, kul!

Volleybollpublik Rosvalla
Publik i A-hallen på Rosvalla under landskamperna i volleyboll

Svenska volleybollförbundet omger sig med många duktiga personer som verkligen vet hur saker och ting ska snurra när det är tävling. Jag märkte det under beachvolleyboll-touren på torget och samma människor dök upp när det nu var landskamper i volleyboll. Allt från mediakontakter, filmning, speaker till formalia runt matcherna. Att de officiella lagbilderna ska tas exakt 31 minuter för matchstart var en sak jag fick lära mig på ett handfast och påtagligt sätt.

Speaker volleyboll landskamp Rosvalla
Onsdagskvällens speaker fick igång publiken under matcherna
Speaker landskamp volleyboll Rosvalla.
Lördagens speaker bjöd då och då på förklaringar kring vad som hände ute på planen
Jakob Birgersson
Jakob Birgersson puffade mig i rätt riktning i ett fotografiskt perspektiv när landskamperna skulle bevakas

Jag har nog aldrig varit så pressad under en sportbevakning som under onsdagskvällen. Någonstans långt bakåt i tiden fick jag en förfrågan om jag kunde ställa upp och fotografera för volleybollförbundet. Dagarna innan tävlingarna fick jag nya direktiv och jag skulle fota åt europeiska volleybollfederationen. Det innebar att bilder från arrangemanget och matcherna skulle laddas upp före och under pågående match. Dessutom de officiella lagbilderna 31 minuter innan matchstart. Och gärna bilder på prisutdelningen till lagens bästa spelare direkt efter matcherna.

Urban Granström Stig Ekström
Urban Granström och Stig Ekström blev nog till sist uttråkade av att se mig fota dem när de överlämnade priser till välförtjänta spelare i respektive lag

Mycket till matchbevakning blev det inte för mig. halva seten satt jag och redigerade bilder och skickade upp dem till CEV. Jag fick bättre kläm på arbetsflödet inför lördagen och då kände jag mig inte lika stressad av tidspressen som så många andra riktiga sportfotografer behöver leva med. Å andra sidan höll jag nästan på att svimma av den usla luften inne i A-hallen där jag befann mig mellan klockan 14 till 21.00. Jag vet inte men inte kan det väl vara meningen att gästande internationella idrottare ska behöva säga att det är usel luft och varmt inne i hallen som första mening när de kommer in i lokalen? Att den är fin och imponerande hördes gudskelov också men lite pinsamt är det att inte ha ett ventilationssystem som klarar solsken och plusgrader ute.

Rosvalla A-hall
Rosvalla A-hall och allt runtomkring är imponerande men luften var definitivt inte det under varken onsdagskvällen eller lördagen

Jag är oerhört hedrad att jag blev tillfrågad att fotografera i detta sammanhang. Och jag är verkligen glad över att jag fanns på plats när volleybollen presenterade sig för Nyköpingsborna. Det lilla jag hann se och njuta av mellan fotograferandet gav mig välbehagsrysningar. Jag är märkligt nog starstruck, fortfarande, när jag träffar generationen vollebollspelare där bl.a. Peter Tholse, Johan Isacsson och Per-Anders Sääf ingår. Oj vilka minnen och vilken högklassig underhållning de grabbarna bjudit på. Nu ser det ut som att vi kan få en framgångsvåg på nytt och det skulle inte förvåna mig om framförallt damerna kan ge volleyboll-feber i vårt land de kommande åren.

Mina bilder är levererade till CEV och svenska volleybollförbundet. Nu finns de också i anpassat webb-format för dig som bloggföljare och du hittar bildlänkarna här nedanför. Observera att ordningen bland bilderna tyvärr är något ostrukturerad. Jag fotograferade med tre olika kameror och det i kombination med en del andra saker har gjort det en aning kronologiskt rörigt i gallerierna.

180530 Dam Sverige – Estland >>>

180530 Herr Sverige – Estland >>>

180602 Dam Sverige – Kosovo >>>

180602 Herr Sverige – Slovakien >>>

Tack för denna gång och jag hoppas att snart få återse volleyboll-sporten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 1 =