Yngaren Runt 2018 – Rumpskav och tokkramp

Cykla måste vara en av de mer perfekta motionsformerna. Skonsamt mot lederna men tillräckligt ansträngande för att både muskler och hjärta/lungor ska få sitt. Personligen har det inte varit aktuellt med cykling som motionsform men man ska aldrig säga aldrig. Jag har tyckt att löpträning är tidseffektivare och därmed har valet varit lätt. Med en antydan till ledproblematik kan jag dock inte utesluta att jag hamnar på en sadel till sist.

Cykelglädje Yngaren Runt
Att det kan vara en sådan fröjd att cykla?! CK Dainons motionslopp Yngaren Runt belönar både den vältränade och den kämpande sluggern med vackra omgivningar och varierande banlängder. Något för alla.

Sedan många år har jag varit medveten om när CK Dainon arrangerat Yngaren Runt. Ett cykellopp passerar inte obemärkt förbi. Däremot har det aldrig blivit av att jag försökt fotografera den förbipasserande horden av cyklister. Söndagen den 27/5 anno 2018 gjorde jag ett litet ynkligt försök.

Yngaren Runt 2018 Stigtomta
Järnvägsbron över TGOJ-banan, vid södra infarten till Stigtomta, blev min utgångspunkt för 1, 5 timmars cykelbevakning

Jag förstod att en heltäckande bevakning med kameran skulle bli omöjlig. Yngaren Runt släpper iväg cyklisterna från klockan 10.00 längst tre olika långa banor och med olika startgrupper beroende på förväntad kapacitet hos cyklisterna. Utan någon djupare analys, saknade förkunskaper eller goda förberedelser ställde jag mig vid infarten till Stigtomta, något hundratal meter från mitt hem, och fotograferade mellan klockan 12.40 till klockan 14.00. Det blev som det blev.

Södra infarten Stigtomta Yngaren Runt
Back-eländet över järnvägsbron var ingen lek att svepa förbi för deltagarna i Yngaren Runt

Inne i Stigtomta fanns den tredje och sista depån under Yngaren Runt. Cyklisterna tog sig fram till depån vid Församlingshemmet innan de svängde vänster ut på Katrineholmsvägen och därefter höger vid macken för vidare färd på Täckhammarsvägen till Tista-allén. Att depån var efterlängtad blad vissa deltagare kan jag intyga, särskilt de stackare som med enorm kramp i benmusklerna inte kunde ta sig fram med cykeln som färdsätt. Apostlahästarna var reservplanen för de mest krampdrabbade.

Depå Stigtomta Yngaren Runt
Stigtomta-depån vid Församlingshemmet var en oas och ett vattenhål för den sista delen av Yngaren Runt 2018

Frågan är hur deltagarna av årets Yngaren Runt upplevde blåsten. Jag reagerade på att det redan tidigt under söndagsmorgonen blåste en hel del. Motvind och uppförsbackar är aldrig så tydliga som när man sitter på en cykelsadel. När man väl får medvind och nedförsbacke har man inte vett att uppskatta eller notera den minskade friktionen i motionerandet. På toppen av kämpandet kunde denna majsöndag även läggas ett tjockt lager värme. Dallrande het sol som sög musten ur benen, tömde vattenflaskorna och dränerade vätskereserverna.

Varmt Yngaren Runt 2018
Varmt och svettigt under årets upplaga av Yngaren Runt

Från min position i slänten efter järnvägsbron såg jag deltagare efter deltagare passera. Vissa gånger fotograferade jag med teleobjektivet, andra gånger med vidvinkelgluggen. Att ge extra skjuts åt bilderna med hjälp av panorering och lång slutartid är ett knep som givetvis testades. Någon enstaka bild med vridning på zoomringen samtidigt som bilden togs testades också. Om inte farten på cyklisterna är hög nog får man som fotograf ta till de egna trixen…

Zoom-rörelse vid cykelfotografering
Zoom-åkning för att ge effekt i bilderna testades (utan att för den skull vara desperat i bildskapandet)

Yngaren Runt är ett motionslopp som inte har någon officiell tidtagning. Jag kan bara hänvisa till CK Dainons hemsida om du vill fördjupa dig mer i arrangemanget. Du hittar deras hemsida för Yngaren Runt här >>>  CK Dainon har även en sida på Facebook för motionsloppet för den som vill gräva efter mer information.

Bilar Yngaren Runt
Tyvärr var det väldigt, väldigt mycket biltrafik på Jönåkersvägen under söndagen och alla dessa bilar hade en tendens att komma med i många av bilderna jag försökte att ta på cyklisterna

Med bättre förberedelser och kanske en eller annan kontakt med aktiva inom cykelsporten hoppas jag på att göra en bättre bevakning och rapport i något kommande cykelarrangemang. Nu blev det en lite titt som kanske är kul för de som fastnade på bild. Du hittar ett litet bildgalleri med drygt 80 bilder HÄR >>>

Peace out

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 − fjorton =