Gnesta IK med stormsteg mot trean

För mig som stigtomtabo är det ett äventyr att t.ex. ta mig till Tyrsvallen i Tystberga. Gissa då vad jag tyckte om att under lördagseftermiddagen ta mig till Gnesta Ishall vid Hagstumosse!? Här snackar vi expedition med nödproviant och noggrant planerad resrutt.

Niclas Claesson Gnesta IK
Niclas Claesson och hans lagkamrater i Gnesta IK snurrade rejält med gästande Kista HC under lördagens Allfyranmöte

Ishockeyherrarna i Gnesta IK har länge varit ett dåligt samvete hos mig. Visst förtjänar de uppmärksamhet. Ett kameraöga i mediebruset. Deras förehavanden de senaste åren har varit en balansgång på slak ekonomisk lina men med kontroll på pengaflödena har man klokt nog behållit vett och sans. Har resurserna inte räckt till har man slagit broms i maskineriet. Det är inte alla ishockeyklubbar i vår närhet som haft den sinnesnärvaron…

Gnesta Ishall exteriör
Gnesta Ishalls exteriör i skymningsljus lördagen den 10/2 2018
Gnesta Ishall interiör
Gnesta Ishalls interiör bjöd på trivsam funktionalitet men kan nog också beskrivas som #kallareinneänute

Fjolårssäsongen visade Gnesta IK att det inte bara var att trampa sig igenom division 4. Denna säsong är däremot en fullkomlig succé och truppen har visat sig vara på tok för bra för både division 4 samt det fortsatta spelet i Allfyran. Man flyger fram genom tabellen. Att gästande Kista HC skulle utgöra något hinder trodde knappast jag i alla fall. Den bilden förstärktes under uppvärmningen när det avslöjades att gästerna endast kom med två femmor samt en extragubbe. De fick inte ens med sig någon materialare vilket innebar att de lånade både det ena och det andra från Gnesta IK:s välfyllda väskor under matchen.

Ishockeyhandskar
Handskar på vädring i Gnesta Ishall

För mig som hockeyanalfabet är Gnesta IK klubben som rättar munnen efter matsäcken. De utgör ett respekterat hockeynäste mellan Nyköping i söder och Södermanlands ishockeylok Södertälje i norr. På gott och ont. Spelare i olika utvecklingssteg och med olika ambitionsnivåer kommer och går mellan dessa orters lag. Hur Gnesta IK verkligen identifierar sig har jag ännu ingen riktig känsla för. Men utifrån utstrålningen från grabbarna på isen under lördagen samt funktionärerna runt omkring dem så handlar det innerst inne om kärleken till sporten. Gott så.

Ishokceypublik Gnesta Ishall
Delar av ishockeypubliken i Gnesta Ishall en lördag i början av februari 2018. Tittar man noga kan man även se Gnesta IK:s ordförande bland de 114 som hittat till Hagstumosse denna afton.

Att jag överhuvudtaget lyckades ta mig in i ishallen har jag övrig publik att tacka för. Om det finns två dörrar som det står ”Entré” på kan man ju tycka att det är rimligt att man ska gå in genom en sådan dörr. De var låsta. Nej, använd istället den tredje dörren som inte är uppmärkt överhuvudtaget. That’s how it works in Gnesta, folks… 😉

Spelarbås Gnesta Ishall
Spelarbänkarna i Gnesta Ishall med den lucka emellan som blev mitt fototillhåll under Allfyranmötet mellan Gnesta IK och Kista HC

Som foto-entusiast uppskattar jag verkligen arrangörsklubbens upplåtande av ytan mellan de två avbytarbänkarna längst rinkens ena långsida. Utan denna låga position hade jag tvingats fota från läktarplats en bit upp för att komma ifrån plexiglaskanten. Det blir liksom inte samma närvaro i den typen av perspektiv och vinkel, tycker jag. Nackdelen med att hamna så nära och mitt emellan två kämpande ishockeylag är om det brinner till i huvudet på någon eller några spelare. Då känner man att man står i lejonets kula utan möjlighet att fly.

Domartrio Allfyran Östra
Domartrion denna match bestod av huvuddomare Stefan Skoog samt linjemännen Jesper Hjelm-Kajaus och Rasmus Broberg

Gnesta IK har efter lördagens 8:e omgång i Allfyran Östra samlat ihop 21 poäng. Förlorat? Nej, egentligen inte men en seger har tagits ifrån dem efter administrativt trassel (lindrigt sagt) där det påstås från förbundshåll att Gnesta IK spelat en match med en avstängd spelare. En överklagan på det beslutet är inlämnad men ändå har Gnesta sju poäng tillgodo på tabelltvåorna Tierps HK. Vad kan gå fel under återstående fyra omgångar?

Kista HC
Kista HC i samband med Allfyranmötet mot Gnesta IK den 10/2 -18
Gnesta IK
Gnesta IK inför matchstart hemma i Gnesta Ishall den 10/2 -18 då laget mötte Kista HC i Allfyran Östra

Tränare Jörgen Ahlbom i Gnesta IK förfogade över tre femmor inför mötet mot Kista HC. (Hur många förortslag finns det egentligen i Stockholm?) Och jag kände, trots min okunnighet inom vår lokala ishockey, igen flera namn och ansikten. Det kan mestadels förklaras med att jag som bevakare följt Gripen i Nyköping upp genom seriepyramiden och där har dessa spelare förekommit under mer eller mindre lång tid.

Jörgen Ahlbom Gnesta IK
Gnesta IK:s huvudtränare Jörgen Ahlbom
Rasmus Johansson Gnesta IK
Gnestas Rasmus Johansson hade en härlig kväll i Gnestas kalla ishall och gjorde matchens två första mål
Niclas Claesson Gnesta IK
Gnestas Niclas Claesson hade en kortare sejour i Gripen och då imponerade han på mig. I matchen mot Kista pytsade han ett par gånger.
Erik Behm Gnesta IK
Erik Behm i Gnesta IK har en hel del matcher i Gripens matchställ på sitt samvete
Andreaz Nordlie Gnesta IK
Andreaz Nordlie i Gnesta IK har tidigare tillhört Gripen där jag sett honom åtskilliga gånger

Allfyranmatchen mellan Gnesta IK och Kista HC var som antytts över redan innan den började. Efter en trevande start kom första målet när uret tickat fram till 10:34. Därefter kom både 2-0 och 3-0 innan Kistas coach begärde timeout. Det hjälpte föga eftersom det var Gnesta som också gjorde nästa mål. När väl första perioden stängdes hade dock Kista reducerat och vi noterade 4-1 i anteckningsblocken. 20-8 i skott.

Andra perioden gav ytterligare tre hemmamål och gästerna förnekades reducering. Denna halvlek blev ganska händelsefattig och de muntra minerna i hemmabåset i kontrast till de hårdare orden sinsemellan bland gästerna vittnade om att matchen egentligen var stängd för länge sedan. Skotten i denna period skrevs till 26-8.

David Stråhle Gnesta IK
Målbäst hos Gnesta IK i mötet mot Kista HC blev kvicksilvret David Stråhle med sina tre mål

Att sista perioden gav 4-2 i målprotokollet avslöjar möjligtvis en sak. Den lättjefulla stämningen i hemmabåset innebar en viss nonchalans och i mina ögon var det bidragande till att norrortslaget tilläts göra ett par tröstmål. Skottstatistiken landade i tredje perioden på 28-8 och matchen slutade 11-3. Överlägsenheten på isen gjorde att hemmalaget inte hade en enda utvisningsminut (bra!) medan gästerna i lite för stor utsträckning försökte med alla medel ibland. Vissa av dem är inte okej och de satt sammanlagt 6 gånger i utvisningsbåset. Utöver Niclas Claessons två mål, Rasmus Johanssons två mål och David Stråhles tre mål gjorde Karl Larsson, Marcus Ekstrand, Rasmus Ahlbom och Tony Lagerström var sitt mål för Gnesta IK.

Innan jag avslutar tänkte jag runda av med tre skyltar från Gnesta Ishall. Tre skyltar som i olika omfattning är tankeväckande och faktiskt riktigt intressanta. Närapå roliga. Allt beror på hur man väljer att betrakta dem och i vilket sammanhang. De för också med sig att jag undrar över sinnesstämningen hos den som initierade dem, den som tillverkade dem och slutligen hos den som satte upp dem.

Hjälmskylt Gnesta Ishall
Första skylten verkar vid en hastig blick helt rimlig. Sedan kommer frågan, vem är denne Hjälm?
Medhavd mat Gnesta Ishall
Den andra skylten pekar på ett tidigare förekommande fenomen att folk använt spelarbåsen i Gnesta Ishall som matplats. Men icke medhavd mat får i alla fall fortfarande förtäras i spelarbåset.
Snuskskylt Gnesta Ishall
Den tredje skylten är bara för underbar! Tvetydigheten kan ju inte ha gått skyltmakaren förbi!?

Ursäkta mitt raljerande med skyltarna. Jag blev road av dem och tyckte de stack ut. All heder till Gnesta IK som stretar på och levererar hockeytalanger till världen. Fortsätt med det!

Jag kämpade på med mina kameror för att få ihop ett bildgalleri från denna Allfyran-match. Precis som coach Ahlbom sade till mig under matchen så var den emellanåt en aning händelsefattig. Nu blandar jag hej vilt och du hittar spelarporträtt, lokaldokumentation och actionbilder i mitt 136 bilder stora galleri HÄR >>>

Jag tackar Gnesta IK för tillmötesgåendet under mitt besök och önskar dem stort lycka till i återstoden av Allfyran Östra. Må våra vägar korsas igen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 5 =