Komfortabelt för IFK Nyköpings volleybolldamer

Under den tidiga lördagseftermiddagen spelades det volleyboll i Herrhagens Idrottshall ute på Arnö. En hall som jag sällan besöker och jag minns faktiskt inte när det skedde senast. Dessutom blev det premiär för mig att försöka fota där och den visade sig vara en träklädd och tämligen mörkmurrig plats. Men för idrottsutövarna är det troligtvis en riktigt bra lokal. Det räcker långt.

Herrhagsskolans idrottshall
Ute på Arnö finns Herrhagsskolan och dess idrottshall
Herrhagsskolans idrottshalls interiör
Herrhagsskolans idrottshalls innandöme då den huserade seriematch i volleyboll den 2/12 2017

IFK Nyköpings volleybolldamer hade som uppgift att möta gästande Linköpingslaget Team Valla. Årets division 2-tabell är en hyfsat trivsam läsning för de med IFK-sympatier och laget återfinns i tabellens övre regioner. Gästerna från vårt södra grannlän sladdar i tabellen och delar öde med ytterligare ett annat lag där de parkerar med hittills noll insamlade poäng.

IFK Nyköping volleyboll dam
Jubel hos IFK Nyköpings volleybollteam

När IFK Nyköping tog in volleyboll på sitt program under våren 2011 återfanns Kerstin Tägt på ordförandeposten i sektionen. Numera på en blygsammare position som suppleant men fortfarande lika mycket eldsjäl och under lördagens seriematch satt hon i sekretariatet. Förstås.

Kerstin Tägt IFK Nyköpings volleybollsektion
Inom IFK Nyköpings volleybollsektion är Kerstin Tägt en ständigt närvarande eldsjäl
volleybollsekretariat
Sekretariatet under seriematchen den 2/12 -17 mellan IFK Nyköping och Team Valla

Lördagens match skulle på pappret inbringa en säker seger till hemmalaget. Nu är ju idrotten sådan till sin karaktär att ingenting med nödvändighet behöver vara en självklarhet. Huvudtränare Renato Cao lät sin stämma höras för att snäppa upp tjejerna under inbollningen. Truppen denna gång såg tunn ut men med endast en avbytare på bänken är man förmodligen lugnare inom volleybollen än de hårdare kontaktsporterna. Skaderisken är inte 0% i volleyboll men förmodligen mycket lägre än inom handboll, fotboll eller rugby.

Renato Cao IFK Nyköping volleyboll
IFK Nyköpings volleybolldamer tränas av Renato Cao som här instruerar innan matchstart mot Team Valla

Det väldigt unga laget från Linköping kom till start med bl.a. tre spelare födda -03. Snacka om framtidslag. Att de redan uppnått en bra kunskapsplattform att ta sig vidare ifrån visade de genast upp under matchen. Ett smånervöst hemmalag höll med nöd och näppe jämna steg i inledningen av första set. Sakta men säkert tuggade sig IFK fram till 14-10 då Team Vallas tränare Eva Gustafsson tog lagets första timeout för att korrigera detaljer.

Team Valla Linköping
Det unga Linköpingslaget Team Valla hade riktigt positiva sekvenser under framförallt tredje set

Det första setet gick slutligen till hemmalaget med ganska komfortabla 25-14. När väl anspänningen från inledningen av matchen släppte gick det som på räls. Även andra set rullade på bra med undantag från en minisvacka i mitten och det skrevs 25-16 på resultattavlan när gongongen ljöd.

Team Valla peppar bäst
Team Valla var bäst på att peppa av de båda lagen under lördagens volleybollmatch

Tredje set såg ut att bli en lika bekväm resa som de två avklarade seten för IFK Nyköping. Efter att en rad enkla poäng plockats av tungt servande Frida Tägt kom det defensivt stabila Team Valla in i en riktigt momentum. IFK:s stora ledning förvandlades till underläge 17-20 och det var ruggigt gött flow hos bortalaget. Några av matchens bästa bollar kom under denna sekvens och både jag och den tillresta hejarklacken tyckte nog att det var ganska trivsamt inne i Herrhagsskolans idrottshall.

Röda sidenband i håret hos Team Valla
Team Vallas spelare kom till match med prydliga röda rosetter i håret helt efter kalendern och den nära förestående första advent

Bra karaktär och god lagmoral hos IFK Nyköping gjorde att de åter tog kommandot och vände underläget i tredje set till setseger med 25-23. Matchen slutade alltså 3-0 och det var precis enligt den teoretiskt beräknade utgången i förväg. Den stöttande bortaklacken lät ändå applåderna höras från läktarhåll när lagen tackade varandra och det är ju precis så det ska vara. De unga volleybolltalangerna från Linköping må åka på stryk i årets seriespel men oj vad de lär sig och kan ta med sig av erfarenheter till kommande säsonger.

Herrhagsskolans idrottshall volleybollpublik
Applåder till bortalaget från läktaren i Herrhagsskolans idrottshall

Även IFK Nyköping har ett lag med unga talanger. En del har lämnat ungdomsåren bakom sig men får ändå ges epitetet talang. Volleyboll är en härlig och inkluderande sport som tack vare sin skonsamma utformning tillåter spel trots att man inte är på rätt sida 25-årsstrecket. Nåväl, undertecknad är bortom all räddning men det innebär inte att man inte kan låta sig underhållas då andra spelar. Ett par spelare i hemmalaget skulle jag vilja lyfta fram utifrån deras prestationer under lördagens match. Stabilt, säkert och vägvinnande för laget är de gemensamma nämnarna. Passaren Jenny Fornstedt och spikern Frida Tägt. Bra där!

Jenny Fornstedt IFK Nyköping
Jenny Fornstedt i rollen som passare hos IFK Nyköping
Frida Tägt IFK Nyköping
IFK Nyköpings Frida Tägt har star quality och levererade många poäng under lördagens seriematch

Som du kommer att märka under de kommande vintermånaderna är det sällan de där riktigt ”snygga” sportbilderna vill infinna sig. Sommarkvällar med lågt stående solsken och en fotbollsmatch på någon idyllisk plan tenderar att leverera bilder där bruset är obefintligt, vitbalansen inte är skev och där bakgrunden inte är störande. Nu är det som det är och inomhusidrotterna levererar i alla fall ett fantastiskt jämnt och förutsägbart klimat. Alltid något. Jag har satt samman ett bildgalleri från lördagens volleybollmatch som du hittar HÄR >>>

Tack för denna gång och stort lycka till i det fortsatta seriespelet IFK Nyköping!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − fem =