Volleybollpropaganda i damderbyt

Under närmare två timmar på lördagskvällen bjöd damspelarna i IFK Nyköping och Nyköpings BV på härlig volleybollunderhållning. Visst, division 2 är inte den allra högsta nivån, men om hjärtat och viljan finns med så lyser det igenom. Något som verkligen märktes denna kylslagna februaridag.

Derby IFK Nyköping Nyköpings BV
Lena Homeister i Nyköpings BV (med nr 11 på ryggen) har precis slagit igenom blocket som Caroline Ottosson och Moa Kyrö i IFK Nyköping bildat vid nätkanten

Det var inte en evighet sedan jag träffade på IFK Nyköpings volleybolldamer senast. I början av december körde de över gästande Team Valla i division 2 Östra hemma i Herrhagsskolan. Jag har däremot inte sett något tidigare av Nyköpings BV, en klubb som bildades i november 2016, och när det vankades derby var det allt för lockande för att motstå ett återbesök i det brunmurriga furueldoradot. (Säkert helt okej att spela volleyboll där men som fotograf-entusiast får jag obehagsrysningar…)

Volleybollpublik Herrhagsskolan Arnö
Matchen mellan IFK Nyköping och Nyköpings BV förtjänade långt mycket fler i publiken än de 15 som sökt sig till åskådarplats i Herrhagsskolans idrottshall

Sett till tabellpositionerna som IFK Nyköping respektive Nyköpings BV innehar låg favoritskapet på de förstnämnda när denna match skulle påbörjas. Derbyn plockar dock fram andra saker ur spelarna och inget är givet på förhand. Som jag förstod det var även IFK Nyköping lite luggade och saknade någon av sina mer meriterade spelare men det brukar innebära att andra kliver fram och tar ansvar.

Nyköpings BV
Truppen i Nyköpings BV som ställde upp i derbyt den 24/2 -18
IFK Nyköpings volleybolldamer
IFK Nyköpings spelare som spelade division 2-derbyt mot Nyköpings BV den 24/2 -18

Nyköpings BV fick en drömstart i matchen och det rasslade iväg till 6-0, 11-1 och slutligen setvinst med hela 25-12. Mer än att leta ”fel” som IFK Nyköping gjorde skulle jag vilja lyfta suveränt servande av Nyköpings BV:s nr 3 Jenny Rondahl. Rivstart av BV medan IFK tycktes stå på hälarna. Tränaren Lasse Söderberg, matchcoach för dagen, hade en del att jobba med inför fortsättningen.

Jenny Rondahl Nyköpings BV
Jenny Rondahl i Nyköpings BV gav sitt lag luft under vingarna i derbyts första set tack vare storartat servande

I det andra setet var IFK med från början. Poängen växlade och det bjöds på riktigt fin underhållning. Många dueller och en av matchens höjdpunkter gav ledning för Nyköpings BV med 10-9. Det var otroligt jämnt ända in mot kaklet och IFK kunde bärga setet med knappa 26-24. Utjämnat till 1-1 och svårt att sia om var matchen skulle ta vägen. Hade IFK tagit över? Skulle Nyköpings BV kunna ta initiativet igen?

Jenny Fornstedt IFK Nyköping
IFK Nyköpings Jenny Fornstedt är tät i försvaret och ger stadga åt sitt lags speluppbyggnad. Ett schysst fighting face visar hon upp också.

Det tredje setet blev en enklare resa för IFK. Det fortsatte bjudas på härlig underhållning från båda lagen och spelarna bjöd verkligen upp och triggade varandra att göra sitt allra bästa. Slagmaskinerna Moa Kyrö och Erica Svanhagen i IFK Nyköping samt Cecilia Berg och Jenny Rondahl i Nyköpings BV blev gång efter annan snyggt uppsatta för avgörande spel av de båda lagens utmärkta passare. Jag vill lyfta på hatten för IFK Nyköpings Elin Håkansson och Nyköpings BV:s Matilda Moritz som båda gjorde det lättare för avslutarna tack vare stabilt och precist passningsspel.

Elin Håkansson IFK Nyköping
IFK Nyköpings passare Elin Håkansson bidrog på ett finfint sätt till sitt lags framgångar i derbyt
Matilda Moritz Nyköpings BV
Matilda Moritz agerade passare i Nyköpings BV med den äran. Hon mäter inte så många meter över havet men i den positionen finns goda förutsättningar att lösa uppgiften ändå.

För Nyköpings BV var det uppförsbacke och underläge med 1-2 när fjärde setet skulle avgöras. Med kniven på strupen tog de åter fram ett vägvinnande servande som främsta vapen. Lena Homeister dundrade in den ena serven bättre än den andra medan IFK kämpade med sin organisation ute på planen. De hade verkligen ingen koll på var de skulle stå vid rotationerna. Nyköpings BV sprattlade tillbaka i matchen och vann fjärde setet med tydliga 25-15.

Lena Homeister Nyköpings BV
Lena Homeister gav sitt lag Nyköpings BV hopp igen tack vare riktigt fint servande i fjärde set.

Medan Nyköpings BV vunnit sina två set med hjälp av suveränt servande kändes det som att IFK Nyköping tagit sina set med en gnutta stabilare spel. Några stora marginaler lagen emellan fanns inte, i alla fall inte som jag kunde se. Inför det femte och avgörande setet var det otroligt ovisst. Härligt med lite lördagskvällsdrama! För den som hoppats på lång förberedelsetid inför Melodifestivalsändningen blev det extra nervkittlande när denna derbydrabbning aldrig ville ta slut. För oss som hellre ser härlig lokal idrott var det mer en känsla av att det inte behövde ta slut överhuvud taget.

Moa Kyrö IFK Nyköping
Moa Kyrö kan ha varit IFK Nyköpings genomgående bästa spelare i derbyt mot Nyköpings BV. Inte bara en poängspelare framme vid nät, hennes register är större än så.
Erica Svanhagen IFK Nyköping
IFK Nyköpings Erica Svanhagen kom rätt många gånger och gav derbymotståndarna en hel del att jobba med i försvarsspelet.
Cecilia Berg Nyköpings BV
Som hon kämpade, manade på lagkamraterna och bidrog framme vid nätkanten. Nyköpings BV:s Cecilia Berg var en klippa.

Någonting hände när det femte och avgörande setet började. IFK Nyköping stod upp med en självklarhet som saknades hos deras motståndare. De gled ifrån till en ledning med 5-1 och vid sidbytet stod det 8-2. Nyköpings BV hade otur då deras passare Matilda Moritz krockade med lagkamraten Mona Kerkenberg. En stukad fot på Mona och laget fick stuva om en del. Vid underläge med 2-11 för Nyköpings BV tog de en ny timeout men det hjälpte föga. Några räddade matchbollar gav i slutänden setsiffrorna 15-6 och den prestigefyllda derbysegern till IFK.

Segerjubel IFK Nyköpings volleybolldamer
IFK Nyköpings volleybolldamer bildar segerring efter derbysegern i division 2 Östra över Nyköpings BV

Jag hasade runt på det allt annat än rena idrottshallsgolvet och försökte plåta en sport som jag upplever som allt annat än lättfotograferad. Vinklarna är knepiga, alltid är det någon eller något i vägen och till råga på allt är idrottshallen ute på Herrhagen att likna vid en gillestuga från 70-talet vad gäller ljus och färg. En ”vapenbroder” denna lördagskväll var Södermanlands Nyheters utsände fotograf Magnus Gripmstedt som nog gjorde vad han kunde.

Magnus Grimstedt SN
Södermanlands Nyheters fotograf Magnus Grimstedt stod med sina Nikonkameror och kanske funderade han i samma fotografiska banor som undertecknad

Mitt bildgalleri innehåller drygt 130 bilder. En del bilder visar kanske något intressant, ett eller annat roligt ansiktsuttryck och bra genomförda grundslag. Mycket mer kan jag inte bidra med denna gång. Du hittar bilderna HÄR >>>

Stort tack till båda lagen för en riktigt minnesvärd och rolig lördagskväll!

Läs Mer

Katrineholm klara för allsvenskt kval

Jag funderar emellanåt på om jag som sportbloggare berättar eller rapporterar. Det finns distinkta skillnader mellan dessa två begrepp. Väldigt sällan är jag tillräckligt snabb med mitt material för att det ska kunna betraktas som nyhetsmaterial. Ambitionen finns inte heller att vara först ut. Eftersom jag gärna lägger in min synvinkel, alltså Fotbollslasses perspektiv, är berättandet viktigare än rapporterandet för mig. Därmed inte sagt att jag glider på sanningen eller avsiktligt försöker förvränga fakta. Men personlig åsikter och tyckande smyger sig in. Bilderna är självklart dokumentära, absolut inget photoshoppande för att ta bort eller lägga till något i materialet. Vad jag däremot riktar kameran mot och vilka bilder som väljs ut och hur de beskärs styrs dock av min smak och mitt tycke och i det avseendet är även bilderna mer berättande än rapporterande.

Med detta sagt, nu blir det bandy.

Jesper Ekström Katrineholm Bandy
Jesper Ekström i Katrineholm Bandy var tillsammans med övriga lagkamrater hela tiden skäret före motståndarna från IFK Motala U när lagen möttes i division 1 Mellerstas näst sista omgång under söndagen

Låt oss nu få kopplingen mellan ingressen och resterande text överstökad. Nyheten att Katrineholm Bandy besegrade IFK Motala U med 13-1 (5-1) i division 1 Mellersta och därmed är klara seriesegrare samt kvalificerade för kval upp till allsvenskan är skåpmat och känt sedan åtskilliga timmar. Och vem är jag att i detalj redogöra för den överlägsna lagmaskinens fokus på det defensiva arbetet mot Motala (trots att de också mäktade med 13 mål framåt)? Vem är väl jag att påpeka finfina individuella prestationer av juniorerna i en sport jag knappt känner mer än ytligt? Vad finns det att rapportera som inte redan är känt?

Backavallen Kartineholm
Backavallen i Katrineholm är på många sätt en fantastiskt fin anläggning men betongentrén påminner mig mer om järnridån och tomma vodkaflaskor. På något jobbigt sätt.

Jag kommer att rapportera vilka målskyttar hos Katrineholm som bidrog till den överlägsna segern. Jag ska också rapportera det lilla som i skrivande stund är känt om det kommande allsvenska kvalet. Men allra mest vill jag berätta om hur överlägsna Katrineholm Bandy har varit denna division 1-säsong. För trots att de under söndagseftermiddagen skulle möta ett av mittenlagen i tabellen gick det i förhand att säga att detta skulle bli en match som de skulle vinna med 10 till 15 bollar. Det säger dels en del om Katrineholms styrka säsongen 2017/18 men också om hur ojämn division 1-bandyn tycks vara. Synd, men konkurrensen är nog inte tuffare i bandy-Sverige längre.

Backavallen Katrineholm
Isen på Backavallen prepareras inför ännu en match på klassisk bandymark

Någonstans mellan flera kvalificerade räddningar av IFK Motala U:s målvakt slog det mig att jag behöver tänka om när det gäller bandymålvakter. Jag har alltid betraktat bandymålvakter som människor helt i avsaknad av självbevarelsedrift. Rättning mittåt. De är ju geniala! Ingen, skriver Ingen, kan ju förvänta sig att det ska gå att rädda eller stå i vägen för någon av de projektiler som skjuts mot dem. När de väl kniper en eller annan boll är de ju per automatik hjältar. Smart.

Bandypublik Backavallen
Säsongens försiktigaste publiksiffra noterades under söndagen då 161 tappra bandyentusiaster trampade lössnö på de skeva läktarstegen på Backavallen

Om nu Katrineholm Bandy egentligen hör hemma i högre divisioner än 1:an så behöver publikleden tätna. Även den ständigt närvarande klacken kändes ovanligt blygsam. De fem personer som utgjorde klack i denna match får säkert mer sällskap när kvalmatcherna till allsvenskan drar igång. Nu kunde de tappra fem skandera ”Vi är i kvalet” i slutet av matchen och det höll dem säkert både varma och sysselsatta när tillställningen sedan länge var avgjord, stängd och avklarad.

Katrineholm Bandy klack
Katrineholms bandyklack var lätträknad när kvalplatsen till allsvenskan säkrades mot IFK Motala U

Kvalspelet till allsvenskan kommer att pågå mellan den 28/2 till den 11/3. Under denna tidsperiod kommer Katrineholm att i dubbelmöten ta sig an tre motståndare i kamp om de två främsta platserna i den lilla miniserien. Senast jag skrev om bandy, annandagsbandyn, berättade jag om kvalspelskonstruktionen. I kort sammanfattning är det så att Katrineholm kommer att möta två andra lag som vunnit sina respektive division 1-serier samt ett lag från allsvenskan som måste kämpa för att behålla sin plats i landets näst högsta serie.

Konstgräsplanen Backavallen
På en annan 11-mannaplan med betydligt strävare underlag korsades vinter- och sommarsporterna då ett par fotbollslag mötte varandra i en träningsmatch

Med en match kvar att spela i division 1 Mellersta har Katrineholm vunnit 16 och spelat en oavgjord. Deras 33 poäng och 186-43 i målskillnad ska jämföras med tvåorna Finspångs AIK med 29 poäng och 155-43 i målskillnad. Dessa två lag är överlägsna och treorna Derby Linköping BK har 20 poäng medan fyrorna IFK Motala U har 16 poäng (men en match mindre spelad).

Kiosk vid Backavallen
Damfotbollen får självklar uppmärksamhet på väggen till kiosken vid Backavallen. DFK Värmbol kommer denna säsong att spela division 1 och på bilden kan även två av IK Tuns duktiga damer skymtas.

I den överlägsna segern som togs under söndagen hade Katrineholm Värmbol hela fyra stycken tremålsskyttar. De var produktiva under olika skeden av matchen och hetast från början var Linus Doktare. Han gjorde tre av lagets fyra första mål. Till min glädje tillkom några av söndagens mål på hörna, det är annars sånt jag bara sett på TV… Niklas Eriksson i matchens mittfas (före och efter halvtidsvilan). Torrast krut på slutet hade Marcus Lagerbäck och rutinerade veteranen Lars Buskqvist. Det finns en målskytt till hos Katrineholm Bandy att berätta om och det är lagkapten Jesper Ekström som fixade 5-1 sekunder innan första halvlek stängdes.

Linus Doktare Katrineholm Bandy
Linus Doktare var åter tillbaka i Katrineholm Bandys uppställning efter en kortare frånvaro p.g.a. skada
Niklas Eriksson Katrineholm Bandy
Niklas Eriksson med smeknamnet ”Messi” visade upp bandykonster i den högre skolan emellanåt när IFK Motala U besegrades
Marcus Lagerbäck Katrineholm Bandy
Marcus Lagerbäck brände något friläge i första halvleken innan han hittade rätt i andra halvlek i säsongens näst sista division 1-match
Lars Buskqvist Katrineholm Bandy
Den 39-årige f.d. Örebro SK-spelaren Lars Buskqvist visade prov på sitt målsinne i slutet av matchen mot IFK Motala U

I sista omgången den 25/2 av division 1 Mellersta möter Katrineholm Bandy tabellfemmorna Otterbäckens BK. Gissningsvis fortsätter Katrineholm att slipa på detaljer i framförallt försvarsspelet under den matchen som förberedelser till kvaldramat de har framför sig. Och nog sjutton kommer de att vara angelägna att behålla nollan i förlustkolumnen intakt. Det kan jag nog skriva utan att jinxa.

Katrineholm Bandy 2018-02-18
Katrineholm Bandys trupp som genom segern över IFK Motala U säkrade seriesegern i division 1 Mellersta säsongen 2017/18

Nu håller jag tummarna för att någon av Katrineholms kvalmatcher spelas en helgdag i fullt dagsljus. Då kan jag utan att blinka tänka mig att åka sträckan Stigtomta-Katrineholm ännu en gång denna vinter för att ta del av en kultsport som förtjusar och charmar bara genom att vara sig själv.

Ett mastigt bildgalleri från söndagens match hittar du HÄR >>

Lycka till Katrineholm Bandy!

Läs Mer

Gnesta IK med stormsteg mot trean

För mig som stigtomtabo är det ett äventyr att t.ex. ta mig till Tyrsvallen i Tystberga. Gissa då vad jag tyckte om att under lördagseftermiddagen ta mig till Gnesta Ishall vid Hagstumosse!? Här snackar vi expedition med nödproviant och noggrant planerad resrutt.

Niclas Claesson Gnesta IK
Niclas Claesson och hans lagkamrater i Gnesta IK snurrade rejält med gästande Kista HC under lördagens Allfyranmöte

Ishockeyherrarna i Gnesta IK har länge varit ett dåligt samvete hos mig. Visst förtjänar de uppmärksamhet. Ett kameraöga i mediebruset. Deras förehavanden de senaste åren har varit en balansgång på slak ekonomisk lina men med kontroll på pengaflödena har man klokt nog behållit vett och sans. Har resurserna inte räckt till har man slagit broms i maskineriet. Det är inte alla ishockeyklubbar i vår närhet som haft den sinnesnärvaron…

Gnesta Ishall exteriör
Gnesta Ishalls exteriör i skymningsljus lördagen den 10/2 2018
Gnesta Ishall interiör
Gnesta Ishalls interiör bjöd på trivsam funktionalitet men kan nog också beskrivas som #kallareinneänute

Fjolårssäsongen visade Gnesta IK att det inte bara var att trampa sig igenom division 4. Denna säsong är däremot en fullkomlig succé och truppen har visat sig vara på tok för bra för både division 4 samt det fortsatta spelet i Allfyran. Man flyger fram genom tabellen. Att gästande Kista HC skulle utgöra något hinder trodde knappast jag i alla fall. Den bilden förstärktes under uppvärmningen när det avslöjades att gästerna endast kom med två femmor samt en extragubbe. De fick inte ens med sig någon materialare vilket innebar att de lånade både det ena och det andra från Gnesta IK:s välfyllda väskor under matchen.

Ishockeyhandskar
Handskar på vädring i Gnesta Ishall

För mig som hockeyanalfabet är Gnesta IK klubben som rättar munnen efter matsäcken. De utgör ett respekterat hockeynäste mellan Nyköping i söder och Södermanlands ishockeylok Södertälje i norr. På gott och ont. Spelare i olika utvecklingssteg och med olika ambitionsnivåer kommer och går mellan dessa orters lag. Hur Gnesta IK verkligen identifierar sig har jag ännu ingen riktig känsla för. Men utifrån utstrålningen från grabbarna på isen under lördagen samt funktionärerna runt omkring dem så handlar det innerst inne om kärleken till sporten. Gott så.

Ishokceypublik Gnesta Ishall
Delar av ishockeypubliken i Gnesta Ishall en lördag i början av februari 2018. Tittar man noga kan man även se Gnesta IK:s ordförande bland de 114 som hittat till Hagstumosse denna afton.

Att jag överhuvudtaget lyckades ta mig in i ishallen har jag övrig publik att tacka för. Om det finns två dörrar som det står ”Entré” på kan man ju tycka att det är rimligt att man ska gå in genom en sådan dörr. De var låsta. Nej, använd istället den tredje dörren som inte är uppmärkt överhuvudtaget. That’s how it works in Gnesta, folks… 😉

Spelarbås Gnesta Ishall
Spelarbänkarna i Gnesta Ishall med den lucka emellan som blev mitt fototillhåll under Allfyranmötet mellan Gnesta IK och Kista HC

Som foto-entusiast uppskattar jag verkligen arrangörsklubbens upplåtande av ytan mellan de två avbytarbänkarna längst rinkens ena långsida. Utan denna låga position hade jag tvingats fota från läktarplats en bit upp för att komma ifrån plexiglaskanten. Det blir liksom inte samma närvaro i den typen av perspektiv och vinkel, tycker jag. Nackdelen med att hamna så nära och mitt emellan två kämpande ishockeylag är om det brinner till i huvudet på någon eller några spelare. Då känner man att man står i lejonets kula utan möjlighet att fly.

Domartrio Allfyran Östra
Domartrion denna match bestod av huvuddomare Stefan Skoog samt linjemännen Jesper Hjelm-Kajaus och Rasmus Broberg

Gnesta IK har efter lördagens 8:e omgång i Allfyran Östra samlat ihop 21 poäng. Förlorat? Nej, egentligen inte men en seger har tagits ifrån dem efter administrativt trassel (lindrigt sagt) där det påstås från förbundshåll att Gnesta IK spelat en match med en avstängd spelare. En överklagan på det beslutet är inlämnad men ändå har Gnesta sju poäng tillgodo på tabelltvåorna Tierps HK. Vad kan gå fel under återstående fyra omgångar?

Kista HC
Kista HC i samband med Allfyranmötet mot Gnesta IK den 10/2 -18
Gnesta IK
Gnesta IK inför matchstart hemma i Gnesta Ishall den 10/2 -18 då laget mötte Kista HC i Allfyran Östra

Tränare Jörgen Ahlbom i Gnesta IK förfogade över tre femmor inför mötet mot Kista HC. (Hur många förortslag finns det egentligen i Stockholm?) Och jag kände, trots min okunnighet inom vår lokala ishockey, igen flera namn och ansikten. Det kan mestadels förklaras med att jag som bevakare följt Gripen i Nyköping upp genom seriepyramiden och där har dessa spelare förekommit under mer eller mindre lång tid.

Jörgen Ahlbom Gnesta IK
Gnesta IK:s huvudtränare Jörgen Ahlbom
Rasmus Johansson Gnesta IK
Gnestas Rasmus Johansson hade en härlig kväll i Gnestas kalla ishall och gjorde matchens två första mål
Niclas Claesson Gnesta IK
Gnestas Niclas Claesson hade en kortare sejour i Gripen och då imponerade han på mig. I matchen mot Kista pytsade han ett par gånger.
Erik Behm Gnesta IK
Erik Behm i Gnesta IK har en hel del matcher i Gripens matchställ på sitt samvete
Andreaz Nordlie Gnesta IK
Andreaz Nordlie i Gnesta IK har tidigare tillhört Gripen där jag sett honom åtskilliga gånger

Allfyranmatchen mellan Gnesta IK och Kista HC var som antytts över redan innan den började. Efter en trevande start kom första målet när uret tickat fram till 10:34. Därefter kom både 2-0 och 3-0 innan Kistas coach begärde timeout. Det hjälpte föga eftersom det var Gnesta som också gjorde nästa mål. När väl första perioden stängdes hade dock Kista reducerat och vi noterade 4-1 i anteckningsblocken. 20-8 i skott.

Andra perioden gav ytterligare tre hemmamål och gästerna förnekades reducering. Denna halvlek blev ganska händelsefattig och de muntra minerna i hemmabåset i kontrast till de hårdare orden sinsemellan bland gästerna vittnade om att matchen egentligen var stängd för länge sedan. Skotten i denna period skrevs till 26-8.

David Stråhle Gnesta IK
Målbäst hos Gnesta IK i mötet mot Kista HC blev kvicksilvret David Stråhle med sina tre mål

Att sista perioden gav 4-2 i målprotokollet avslöjar möjligtvis en sak. Den lättjefulla stämningen i hemmabåset innebar en viss nonchalans och i mina ögon var det bidragande till att norrortslaget tilläts göra ett par tröstmål. Skottstatistiken landade i tredje perioden på 28-8 och matchen slutade 11-3. Överlägsenheten på isen gjorde att hemmalaget inte hade en enda utvisningsminut (bra!) medan gästerna i lite för stor utsträckning försökte med alla medel ibland. Vissa av dem är inte okej och de satt sammanlagt 6 gånger i utvisningsbåset. Utöver Niclas Claessons två mål, Rasmus Johanssons två mål och David Stråhles tre mål gjorde Karl Larsson, Marcus Ekstrand, Rasmus Ahlbom och Tony Lagerström var sitt mål för Gnesta IK.

Innan jag avslutar tänkte jag runda av med tre skyltar från Gnesta Ishall. Tre skyltar som i olika omfattning är tankeväckande och faktiskt riktigt intressanta. Närapå roliga. Allt beror på hur man väljer att betrakta dem och i vilket sammanhang. De för också med sig att jag undrar över sinnesstämningen hos den som initierade dem, den som tillverkade dem och slutligen hos den som satte upp dem.

Hjälmskylt Gnesta Ishall
Första skylten verkar vid en hastig blick helt rimlig. Sedan kommer frågan, vem är denne Hjälm?
Medhavd mat Gnesta Ishall
Den andra skylten pekar på ett tidigare förekommande fenomen att folk använt spelarbåsen i Gnesta Ishall som matplats. Men icke medhavd mat får i alla fall fortfarande förtäras i spelarbåset.
Snuskskylt Gnesta Ishall
Den tredje skylten är bara för underbar! Tvetydigheten kan ju inte ha gått skyltmakaren förbi!?

Ursäkta mitt raljerande med skyltarna. Jag blev road av dem och tyckte de stack ut. All heder till Gnesta IK som stretar på och levererar hockeytalanger till världen. Fortsätt med det!

Jag kämpade på med mina kameror för att få ihop ett bildgalleri från denna Allfyran-match. Precis som coach Ahlbom sade till mig under matchen så var den emellanåt en aning händelsefattig. Nu blandar jag hej vilt och du hittar spelarporträtt, lokaldokumentation och actionbilder i mitt 136 bilder stora galleri HÄR >>>

Jag tackar Gnesta IK för tillmötesgåendet under mitt besök och önskar dem stort lycka till i återstoden av Allfyran Östra. Må våra vägar korsas igen!

Läs Mer

Gripendagen 2018 i bildspecial

De landar sitt jättearrangemang allt säkrare för varje år som går. Alla engagerade funktionärer runt Gripens hockeylag tar sig an Gripendagen med stor entusiasm men också med förståelse för marknadsföringens betydelse. Att bjuda sin publik på gratisentré handlar väldigt mycket om att sälja in konceptet till sponsorerna.

Gripendagen 2018
Det som började så bra. Gripen gjorde 1-0 redan efter 19 sekunder mot Hammarby IF men i slutänden stod det 2-3 på resultattavlan.

Två helger i rad har nu Nyköping Gripen Hockey och Hammarby IF bjudit Hockeyettan-publiken på stora arrangemang. Först Bajenkvällen på Hovet den 27/1 och därefter Gripendagen på Rosvalla den 3/2. Huvudstadens 3569 åskådare ska ställas mot helt galet trevliga 3621 åskådare i Nyköping.

Stora Ishallen Rosvalla
Panorama föreställande ena långsidan av Rosvallas stora ishalls läktare under Gripendagen 2018

Min redogörelse för Gripendagen 2018 blir till stora delar i bildform. Du kommer att finna att bildgalleriet till största delen är fylld av bilder från alla aktiviteter och runt-omkring-händelser snarare än från den gastkramande hockeymatchen. Vadan detta, är det inte ishockeyn det till syvende och sist handlar om? Jovars men denna gång blev det en kompromiss eftersom jag egentligen inte borde ha varit på Rosvalla överhuvudtaget då ett trivsamt socialt arrangemang drog mig tillbaka till Stigtomta redan i första periodpausen.

Rosvallas stora isparkering
Grav ishalka rådde på Rosvallas stora parkering under lördagen. Några enstaka små ansamlingar med grus antydde att någon i alla fall försökt göra något åt saken.

Klockan 14.00 slog Nyköpings Hockey Ungdoms seniorlag upp portarna för de intresserades om kunde ta del av hoppborg, basket- och innebandyprickskjutning, ansiktsmålning, rallysimulator m.m. Förutom dessa hands on-aktiviteter fanns även flera utställare på plats vilket gav en gemytlig trängsel från foajén ända in till ishallens dörrar.

Ansiktsmålning
Ansiktsmålning var en av många saker som erbjöds på Gripendagen
Gripenspelare på Gripendagen
Några av Gripens spelare fanns tillgängliga för autografskrivning

Ett svep en trappa upp på VIP-avdelningen visade ytterligare en dimension av Gripendagen. En mycket viktig del som arrangören värnar med all rätt. Att sponsorer som betalar ett par kronor eller mer för varje snurr vändkorset tar ska tas omhand är självklart.

VIP-gäster Gripendagen
Gemytligt på ”vippen” i stora ishallen

När jag vitbalanserade och ställde in mina kameror, samtidigt som lagen värmde på isen, konstaterade jag att ännu en gång fanns knäskadade Emil Karlsson och tidigare Gripenspelaren Albin Ivarsson Hamberg på plats. Trevligt att se deras strävan att hålla sig ajour med Gripenspelarnas förehavanden ute på isen.

Albin Ivarsson Hamberg Vita Hästen
Albin Ivarsson Hamberg och Emil Karlsson (skymd) har stenkoll på Gripen

Vägen fram till matchstart blev en ambitiös radda med intro, lineup, nationalsång samt några extra varv med knattespelare från klubben och maskoten Grippe. Den stackare som kryper in i Grippe-dräkten kan ha länets svåraste uppgift eftersom det tycks som om möjligheterna att se något bakom masken är minimal. Kämpa Grippe, kämpa.

Ishockeyintro
Gripens intro är som vanligt hysteriskt svårfotograferad
Hammarby Hockey herrar
Hammarby IF:s lag i samband med Hockeyettan-mötet mot Gripen den 3/2 -18
Nyköping Gripen Hockey
Nyköping Gripen Hockeys trupp står uppradade i stora ishallen inför Hockeyettan-mötet mot Hammarby IF den 3/2 -18
ishockeysekretariat Rosvalla
Sekretariatet med Päivi Pettersson som speaker under Gripendagen 2018
Gripen lineup Gripendagen 2018
Ett spektakulärt och effektfullt inslag när Gripens lineup drogs igenom var kaskaderna av eld som kom ur munnen på den våghalsige eldslukaren

Matchen var endast 19 sekunder gammal då Gripen tryckte in 1-0 genom Johan Mörnsjö. Då stod jag och tittade ner på min kameradisplay och var överhuvudtaget inte redo, men det ödet delade jag förmodligen med Hammarby-spelarna där ute på isen. Den enda period jag såg av denna match styrdes, kontrollerades och dominerades av hemmalaget. Det blev inte mer än 1-0 och där kanske problemet finns just nu för Gripen. De gör inte tillräckligt många mål. Nu fick de förvisso kämpa i tre numerära underlägen i perioden men de gjorde det med den ära och utan större problem.

Gripenmål
Måljubel hos Gripenspelarna efter det tidiga ledningsmålet

I festlokalen jag hamnade i under lördagskvällen tjuvkikade jag i min mobil och såg att andra perioden slutade 0-0 och att tyvärr tredje perioden gav 1-3. Sammanlagt summeras detta till 2-3 och en tung, tung förlust för Gripen ger dem en enda kvarstående uppgift denna säsong. Här gäller det att inte hamna på fel sida om det äckliga nedre strecket i tabellen!

Jag kan trots lördagens förlust inte riktigt se allt för negativt på det Gripen presterar. Jag har skrivit det tidigare och jag tycker verkligen att de fått ordning på defensiven. Målproduktionen är nästa steg i utvecklingen och där finns självklart en hel del potential i denna trupp. Just nu handlar det nog förtvivlat mycket om självförtroendet i laget, en komponent som har mycket stor betydelse i idrottssammanhang.

Jag har redigerat 140 bilder från Gripendagen 2018 som du hittar HÄR >>>

Lycka till i säsongsavslutningen Gripen!

Läs Mer

På road trip med Gripen till Hovet

Att ge mig ut som sportbevakare på vägarna med ett av traktens idrottslag är inget jag gör dagligdags. Det finns fler aspekter med denna typ av arrangemang som har en bromsande effekt. Trots vissa betänkligheter kollade jag i mitten av veckan, på ett försynt och försiktigt sätt, med Gripens Magnus Eriksson om möjligheten fanns att haka på Nyköping Gripen Hockey under lördagseftermiddagen till bortamatchen mot Hammarby IF i HockeyEttan Östra Vår.

HockeyEttan Östra Vår Hammarby IF vs Nyköping Gripen Hockey
Hammarby IF – Nyköping Gripen Hockey på Johanneshovs Isstadion i samband med Bajenkvällen den 27/1 2018

Med lagom distans och med respekt för spelare och ledare kanske jag kunde bjuda på ett halvinitierat behind-the-scenes-inlägg? Efter ett par dagars betänketid gav Magnus mig det klartecken som innebar att jag som en fluga på väggen tillbringade stora delar av lördagens vakna tid i sällskap med stans ishockeykrigare på äventyr i storstan med Bajens hängivna supportrar som ljud- och bildbakgrund.

Spelarbuss utanför Rosvalla
Bussen var bokstavligen parkerad. Efter att den fyllts med spelare och trunkar i lekstuge-storlek rullade vi bort från Rosvalla klockan 14.30. Ankomst vid 16-snåret, två timmar före matchstart.
Rasmus Hedström Nyköping Gripen Hockey
Att vara hockeymålvakt kräver extra muskler. Tydligen. Gripens Rasmus Hedström kånkar och bär på både trunk och skydd till spelarbussen.
Johanneshovs Isstadion
Framme vid Johanneshovs Isstadion och bussen placerad i Hovets innanmäte, endast något tiotal meter från omklädningsrummet.

Det passar egentligen alldeles förträffligt bra att Gripen och Hammarby bjuder varandra på motstånd när Bajenkvällen respektive Gripendagen arrangeras. Må vara att stockholmarna har en hel del mer att komma med vad gäller potentiell publikmängd. Likaså har Hammarby IF sektioner för i stort sett allt man kan tänka sig. Jag hade inte ens blivit förvånad om filatelisterna haft en Bajenflagga och eget bord uppe på Hovet under lördagen.

Hammarby IF Basket
Bajenkvällen på Hovet innebar att Hammarby IF visade upp alla (?) sina olika verksamhetsgrenar. Och basket har de också, uppenbarligen.

Bajenkvällen firade 10 år och till detta hade den rika (?!) storstadsklubben tagit fram unika matchställ till både damhockeylaget och herrlaget. Jo man tackar. Lördagen den 3/2 är det Gripendagen i Rosvalla och då får den nyfikne se vad Gripen kan bjuda på. Förmodligen inte specialframtagna matchställ i alla fall. Publiksiffran på Hovet var 3569 stycken i lördags vilket faktiskt inte är en ouppnåelig siffra i Nyköping stundande lördag på Gripendagen. Dock är det väl så att om Nyköping Hockey Ungdom skrapar ordentligt i skåpen hittar man nog ”bara” ishockey och konståkning på programmet, eller har jag missat plockepinnsektionen?

Bajenkvällen 2018
Både damlaget och herrlaget i Hammarby IF spelade i matchställ som tycks ha specialtryckts inför Bajenkvällen den 27/1 -18.
Bajenkvällen 2018
Under Bajenkvällen pågick en febril aktivitet i korridorerna runt läktarsidorna på Hovet där Hammarbys olika sektioner och supporterfalanger marknadsförde sig och sina saker.
Johanneshovs Isstadion
Johanneshovs Isstadion står flitigt till förfogande när det idrottas. Inte bara hockey utspelas på arenans golv. Faktum är att jag tidigare varit där ett flertal år och tillsammans med Stigtomta IF byggt scen inför Fotbollsgalan som arrangerades där.

Hade Gripenspelarna sett och hört allt ståhej i de övre sektionerna av Hovet timmen innan match hade de nog fått känslan att de endast var där för att agera statister i Hammarby IF:s stora festarrangemang. Säga vad man vill om Hammarby IF men deras supportrar är hängivna och dyker upp varhelst något av alla deras lag tävlar i vårt avlånga land. Men vi ska som Nyköpingsbor inte glömma att även Gripen har ett följe som självklart var på Hovet denna kväll. Trots en ljudkuliss liknande en tornado (eller kanske trombon) lyckades Gryphons med sin betydligt mindre klack höras vid ett par tillfällen under HockeyEttan-matchen. Bra jobbat, det var inte en enkel uppgift!

Hammarby-klack
Hammarby-klacken imponerade under hockeymatchen på Hovet. Snacka om att hysa passion för sin förening.
Gryphons Nyköping
Nyköping Gripen Hockeys klack med Gryphons-fanor tog en del syre i ishallen trots konkurrens från Bajen-anhängarna.

Redan vid spelarbussens ankomst till arenan spelades det hockey ute på isen. Det var en division 1-match mellan Hammarby IF:s damer och Huddinge. I samband med matchens slutminuter ställde jag in kamerorna efter rådande ljus och såg till att förbereda mig inför Gripens match. Den allra bästa delen med att finnas vid rinken när dammatchen avslutades var att Nyköpings-tjejen Lova Blom tog emot utmärkelser. Hon är inte ”bara” spelare i en av Nyköpings Hockey Ungdoms pojklag utan även damspelare i Hammarby IF. Och sedan har hon nyligen varit ute i världen och tillsammans med landslaget vunnit silvermedalj i U18-VM. Inte dåligt av en tjej född -03!!

Lova Blom Nyköpings Hockey Ungdom
Lova Blom fick i samband med damhockeymatchen ta emot publikens jubel och fick välförtjänt uppmärksamhet för insatserna i U18-VM.

Arbetet med Gripens division 1-lag i ishockey är ständigt pågående. En viss stomme finns kvar sedan division 4-, 3- och 2-säsongerna men det har också tillförts nytt och ungt blod från alla de håll. Kanske finns det de som är besvikna efter att laget under premiärsäsongen bommade Allettan-platsen (med liten marginal) men jag kan personligen tycka att stegringen och trenden med detta nykomponerade gäng är utmärkt samt att fortsättningsserien är en uppgift nog att tugga i sig. Tränaren Torbjörn Johansson har format och utvecklat spelarna och laget på ett utmärkt sätt så här långt. Jag tittar i backspegeln och minns en träningsmatch på försäsongen mot Köping på Rosvalla och i jämförelse med den matchen så var det Gripen presterade mot Bajen i lördags som skillnaden på natt och dag. Offensivt finns det mer att utveckla men disciplinen och det defensiva jobbet över hela planen, jisses vilken kontrast. You taught them well mister Johansson.

Torbjörn Johansson spelarsnack på Hovet
Assisterande tränaren Oscar Jernström (t.v. med ryggen mot kameran) och huvudtränaren Torbjörn Johansson tar ett snack med den till Vita Hästen flyktade Albin Ivarsson Hamberg och knäskadade Gripenspelaren Emil Karlsson (delvis skymd).
Emil Karlsson Gripen och Albin Ivarsson Hamberg Vita Hästen
Emil Karlsson och Albin Ivarsson Hamberg följde med i spelarbussen till Hovet för att se vad Gripen skulle kunna åstadkomma mot Hammarby IF i HockeyEttan Östra:s fortsättningsserie.

Gripen har ett lagbygge på gång. Det är inte gjort i en handvändning. Kompetens, karaktär och kamratskap ovanpå varje skridskoskena och under varje hjälm tar sin tid att utveckla, plocka fram och sätta samman. För de spelare i truppen som tidigare inte spelat på division 1-nivå ska noggrannheten slipas. Disciplin ska ingjutas i venerna och artärerna. Hetsporrarna vi i Nyköpingspubliken känner igen från tidigare säsonger håller sig plötsligt i skinnet och ödslar ingen tid i utvisningsbåset. På både gott och ont, energikicken dessa spelare får av adrenalinpåslag i 190 är både prestationshöjande och ett gissel.

Busschauffören Håkan
Busschauffören Håkan är banne mig en hjälte. Snacka om engagemang som han visar! Lördagens tur till Stockholm var definitivt inte veckans första till huvudstaden med ett hockeylag i bussen.

Under matchens gång stod jag och språkade med en annan fotograf i ett av fotobåsen. Det var då som jag insåg att Nyköping tyvärr fortfarande har ett skamfilat ”konkursrykte” om sig i ishockey-Sverige. Detta är inget som vare sig Nyköpings Hockey Ungdom eller Gripen har med att göra men de måste ändå vara fläckfria för att på sikt jobba upp förtroendet och stärka bilden av Nyköping i dessa sammanhang. Jag kan, som flugan-på-väggen-observatör, lova att prydligare gossar än Gripens hockeylirare inte gick att hitta. Åtminstone inte i samband med denna match. Propert klädda, artiga, lågmälda och i största allmänhet utmärkta föredömen både för sin sport och sin förening.

Jumbotron Hovet
På Hovets jumbotron rullade reklam för en bussresa till Gripendagen kommande lördag. På Torvalla IP. Lycka till med det ”Bamsingarna”. Men välkomna för allt i världen om ni istället åker till Rosvalla!

Hammarby började matchen med enorm energi och i ett furiöst tempo. Skulle publikens inlevelse och hejarramsor få spelarnas laddning att så småningom övergå i pingislunga och mjölksyra? Jag trodde möjligen detta och tänkte mig ett scenarie där tredje perioden skulle ha en dramatisk betydelse för matchen utgång. Den blev mållös… Nåväl, allt sportsligt från denna match är bokstavligen talat gammal skåpmat vid det här laget. Du vet att matchen slutade 3-2 till hammarby, att periodsiffrorna skrevs 1-1, 1-1, 0-0, 0-0 och att straffläggningen slutade med ett mål för hemmalaget medan gästerna bommade sina tre försök. Ändå, några korta ord men framförallt bilder på några avgörande händelser kan jag kosta på mig att bjuda på.

Marcus Carlsson Hammarby IF
Måljubelbild nr 1; Hammarbys Marcus Carlsson efter att ha gjort 1-0 när uret stod på 3:54
John Moberg Nyköping Gripen Hockey
Måljubelbild nr 2; Gripens John Moberg har kvitterat till 2-2 halvvägs in i andra perioden. (Och en nästintill identiskt bild tog även SN:s fotograf Magnus Grimstedt som stod bredvid mig i fotobåset.)

Gripen klarade en tidig utvisning i den infernaliskt intensiva inledningen. Dock bjöd ett förargligt misstag på Bajens första mål som gjordes av Marcus Carlsson, tid 3:54.

Rasmus Hedström Nyköping Gripen Hockey
Marcus Carlsson i Hammarby fick stå ren vid bortre stolpen och kunde lätt knacka in pucken i ett närapå tom kasse utan chans för utmärkte Rasmus Hedström i Gripens mål

Gripen red ut den inledande stormen och kom in i matchen med eftertryck. Ganska logiskt kom kvitteringen och det var John Moberg som från vänsterkanten prickade in 1-1 när det gått 11:43.

Kvittering bakom Sebastian Andersson i Hammarby IF
John Moberg sätter 1-1 bakom Sebastian Andersson i Hammarbys mål
John Moberg Nyköping Gripen Hockey
John Moberg efter kvitteringen till 1-1

Allt för tidigt, sett ur Gripen-ögon, kom Hammarbys 2-1 i inledningen av andra perioden. Och det var en aning oturligt för Nyköpingslaget då de börjat perioden stabilt och bra. 1 och en halv minut in i perioden placerar Linus Carlsson åter Hammarby i vinnarspåret.

Linus Carlsson Hammarby IF
Linus Carlsson i Hammarby har precis gjort 2-1

!0 minuter senare tystade John Moberg ännu en gång Bajen-klacken med ett mål när han kvitterade till 2-2. Oj vad företagsam han var i denna match. Och det fanns så mycket mer i hans spel än bara den snabbflyende skridskoåkning han visade upp under fjolåret i division 2 i Gripens matchställ.

John Moberg Nyköping Gripen Hockey
Gripens John Moberg kvitterar till 2-2 efter 11:51 av andra perioden mot Hammarby

Hammarby-spelare satt allt som oftast av tid i utvisningsbåset under andra perioden vilket givetvis gav Gripen ett spelövertag. Detta borde också ha lett till att krafterna sinade hos hemmalaget och min tes levde och frodades om att tredje perioden kunde bli en Gripen-period med högt tempo. När vi väl klev in i tredje perioden kom mina teorier på skam och Gripen hamnade i utvisningsbåset vid ett par tillfällen. Hammarby kunde mala på och någon tempohöjning, trots Torbjörn Johanssons uppmaningar från avbytarbåset, nådde inte ner till fötterna på killarna.

Anthony Yigit Hammarby IF
Hammarby IF har givetvis en boxningssektion också. För den tävlar Europamästaren Anthony Yigit, känd bl.a. från galorna på Rosvalla i Nyköping, och han visade i andra periodpausen att även en mästare får hugga i och rulla undan den röda matta han själv gått på strax innan.

Vi nådde en fjärde period och den slutade också mållöst. Vid full tid, förlängning och fortsatt 2-2 behövde matchen avgöras och då handlar det i ishockeysammanhang om straffar. Det bommades friskt men Hammarbys Benjamin Blomberg överlistade slutligen Gripens Rasmus Hedström. När sedan Gripens Johan Mörnsjö missar lagets tredje straff var det avgjort och Hammarby-spelarna kunde jubla framför sin entusiastiska hemmapublik.

Johan Mörnsjö och Sebastian Andersson
Johan Mörnsjö i Gripen lyckades inte överlista Hammarby-keepern Sebastian Andersson i straffläggningen
Hammarby IF
Hammarby IF:s HockeyEttan-spelare jublade framför Hovets läktare under Bajenkvällen

En poäng för Gripen i denna match var inte kattskit. De gjorde ett rejält hockeyhantverk i den kokande grytan uppe i Stockholm. För spelarna återstod endast dusch, packning av trunkar och sedan en bussresa hem till Nyköping igen. Musikvalet, eller snarare det grabbarna valde att sjunga med till bekymrade mig avsevärt då det visade sig att den ena schlagerdängan efter den andra hade textrader som var bekanta. Inte förrän samma kunskaper kom fram till ljudet av Eddie Meduza ur högtalarna blev jag lugnare… Fördomar? Jag!?

Torbjörn Johansson Gripen och Björn Andersson SN
Södermanlands Nyheters sportreporter Björn Andersson intervjuar Gripens tränare Torbjörn Johansson efter matchen på Hovet

Det var grymt kul att vara Hovfotograf för en dag. Det var ett riktigt najs ljus inne i arenan som jag i egenskap av fotograf uppskattade mycket. Mina försök att dokumentera en bortamatch, sätta Bajenkvällen 2018 på pränt och som bonus fånga supertalangen Lova Blom på bild har gjort att jag kan länka till ett bildgalleri med hela 230 bilder som du hittar HÄR >>>

Stort tack till Gripen för förtroendet att följa med på detta äventyr. Tyvärr är jag inte närvarande mer än en liten stund på lördagens Gripendagen så detta inlägg får ses som ett slags lindra-dåligt-samvete-arbete.

Läs Mer

Martin och Emil gav IFK Nyköping handbollsfeeling

När IFK Nyköping besegrade gästande Skogås HK med 35-26 inför 327 åskådare på fredagskvällen i klassiska handbollsarenan Sporthallen stod Emil Persson och Martin Pettersson för sitt lags draghjälp. Den ene förhindrade och den andre producerade. Alla bidrog.

Martin Pettersson IFK Nyköping
Martin Pettersson i IFK Nyköpings handbollslag stod för en mycket inspirerad insats mot Skogås under fredagskvällen
Emil Persson IFK Nyköping
Minst lika inspirerad var Emil Persson som agerade vägg allt som oftast då Skogås kom igenom det täta försvaret hos IFK Nyköping

I hård konkurrens med herrlandslagets EM-semifinal mot Danmark på TV skulle IFK Nyköping locka sin hemmapublik till Sporthallen denna fredagskväll. En inte helt plättlätt uppgift. Nu kom drygt 300 åskådare och det får anses som okej. Trycket från läktarlängan var väl inte särskilt påtagligt, hejarklackens trumma tystnade redan under första halvlek. Men Sporthallen får ändå 300 personer att framstå som ett publikhav i jämförelse med hur de framstått i Rosvallas A-hall.

Handbollspublik Sporthallen Nyköping
Drygt 300 personer fanns bänkade i Sporthallen på fredagskvällen

Jag såg ett mycket välbekant ansikte i ledarstaben hos gästande Skogås HK. Hannes Berglund har de senaste åren funnits med i Stockholms organisation när distriktet kämpat i Sverigecupen på Rosvalla. Nu konstaterade vi att han åtminstone tillfälligt lägger ungdomsledarskapet åt sidan och fokuserar på seniorhandbollen. Vi var båda överens om att Sporthallen är klassisk handbollsmark som man bara måste älska att befinna sig på.

Hannes Berglund Skogås HK
Hannes Berglund i Skogås HK har de senaste åren varit i Nyköping under Sverigecupen för Stockholmsdistriktet

IFK Nyköping verkar denna säsong ha fått ihop det riktigt bra. Föreningen är uppenbart duktiga på att hela tiden fostra handbollsspelare med god klass. Vissa flyktar staden men påfyllningen och ungdomsledens framgångar är konstanta. Synd att det inte ser riktigt lika positivt ut på flick- och damsidan där det ju återigen saknas ett seniorlag.

IFK Nyköping handboll
IFK Nyköpings laddade grabbar under lineup
Skogås HK
Något färre lirare i Skogås HK under Handbollsfredagen i Sporthallen

Många sjunger handbollens lov i dessa dagar. Det svenska handbollslagets snirkliga väg till final i EM bidrar. Det talas om den ultimata TV-underhållningen. Jodå, jag håller absolut med om att handbollens fundament ger utmärkt underhållning. Men inget är som att titta på sport live och därför valde jag division 2-handboll före en TV-sändning från Kroatien. Lokal sport äger, i alla fall mig.

Martin Pettersson IFK Nyköping
Martin Pettersson, glödhet IFK-spelare under division 2-matchen mot Skogås

Tidigt tog IFK hand om taktpinnen i denna fredagsmatch. Efter några minuter stod det trygga 5-1 på resultattavlan (som är extremt felplacerad på ena kortsidan och man undrar varför den äldre trasiga tavlan sitter kvar på mitten av bortre långsidan). Martin Pettersson satte tonen i anfallsspelet och drog till med tre målgivande underarmsskott vilket man bara måste älska. Samma inspirerande insats syntes i andra änden av planen där målvakten Emil Persson satte räddningarna som knäcker motståndaranfallare. Förvisso placerades en del av avsluten i magen på Emil och de räddar en målvakt alla dagar i veckan om de bara inte är rangliga bengetter.

handboll
Bollen får vila under en timeout i Sporthallen

Olle Ivarsson Hamberg tog vara på de straffar som bjöds. Säkert och stabilt. Kanske borde skicklige Fredrik Andersson saknas i spelet denna dag, han syntes i fintröja på läktarplats oförmögen att spela efter förra matchens fotskada, men grabbarna i hemmalaget visade att det finns bredd och spets i truppen även om en eller annan lirare är indisponibel.

pausunderhållning
Och det hystades innebandybollar av publiken i pausvilan

Den bekväma hemmaledningen åts sakta men säkert upp av Skogås. Tre mål upp hade Stockholmsgänget i halvtidspausen och det var inte alls så säkert längre. En hel del hafsiga och slarviga avslutsförsök från IFK oroade. Kantspelet jackade inte i och gästerna valde att punkta bort Simon Skuthälla. En medicin som även Lucas Carman fick smaka på under andra halvlek. Jag kan ju inte handboll på mina fem fingrar men nog ser det ut att vara astråkigt att bli punktad på mittplan när övriga lagkompisar får springa runt och kasta boll.

punktmarkerad Simon Skuthälla
Simon Skuthälla hade en ganska trist fredag i Sporthallen, punktmarkerad under andra halvlek

Andra halvlek inleddes på ett betydligt mer sprakande sätt av hemmalaget. Visserligen krympte ledningen som minst till två mål men sedan stuffade grabbarna på riktigt bra och 30-20 lyste på tavlan. Tio mål var ledningen som störst och därefter krympte den med ett eller annat mål men matchen kändes för båda lagen avgjord och man bytte i stort sett bara anfall och mål med varandra. Emil Persson stod för en praktfull räddning i detta skede när en frisprungen Skogås-spelare fick se sitt ”säkra” avslut räddat på ett mirakulöst sätt av den gode Emil. Sånt bidrar till spontana wow-uttryck, i alla fall från undertecknad.

IFK Nyköpings handbollsjubel
Gemensamt segerjubel hos IFK Nyköping efter segern mot Skogås HK

IFK Nyköping hade en välfylld bänk denna handbollsfredag och det luftades spelare redan från start. En mycket bra taktik som betalde sig ju längre matchen fortskred då motståndarna hade betydligt färre spelare på sin avbytarbänk. Jubelskutt i ring för IFK som fortsätter seriespelet med att kämpa om tätpostionen. I denna tajta sport går det inte att vila på hälarna eller komma till match utan 100% laddning. Vilket motstånd som helst kan bli övermäktigt om man inte ödmjukt ser till att komma förberedd till match.

Björn Andersson SN-sporten
Södermanlands Nyheters sportreporter Björn Andersson väntar tålmodigt på att få ge sig i kast med ett eller annat intervjuoffer efter matchen

Jag sätter punkt med att efterlämna en länk till ett bildgalleri med 100 bilder från fredagens härliga handbollsunderhållning. Du hittar bilderna HÄR >>>

 

Läs Mer

Värmbol Dam Cup 2018

Nuförtiden är det i stort sett alltid frågan om futsal när det sparkas boll inomhus. Men så finns det några undantag. Ett av dessa undantag är Värmbol Dam Cup (på särskrivnings-petimetrar såsom undertecknad skaver detta duktigt mycket). Lika säkert som att denna cup årligen arrangeras av DFK Värmbol i Duveholmshallen i Katrineholm, lika säkert är det att IK Tuns damer väljer att anmäla ett lag. 7-mannafotbollen som spelas under denna cup har ingenting med futsal att göra utan här handlar det om att spela fotboll, fastän inomhus.

Duveholmshallen Katrineholm
Duveholmshallen i Katrineholm tog emot totalt 10 damlag från i huvudsak Stockholm, Södermanland och Östergötland
Duveholmshallen Katrineholm
Duveholmshallens stora hall som används för 7-mannacupen

Första matchstart var klockan 08.00 och i den tog arrangörsklubben emot Kimstad GoIF. För Tun-tjejerna var det nästan en lika tidig start i spelschemat då de klockan 08.30 ställde upp för möte mot Linghems SK. Samlingen vid Enstaberga IP klockan 06.30 inbjöd inte till någon evighetslång sovmorgon. Undertecknad nöjde sig med den något softare approachen och planerade in några få matcher i mitten av cupen att bevaka. Två med IK Tun och två där tjejerna i DFK Värmbol visade vad de kunde. Det räckte för den här gången.

Björn Carlsson IK Tun
IK Tuns kommunikations- och marknadsavdelning fanns representerade i form av Björn Carlsson som resultatrapporterade på Twitter samt livesände delar av Tuns matcher

Jag såg de båda sörmländska representanterna i cupen när de spelade gruppspelsomgång två och tre. Matcherna varade i 25 minuter och fria byten gäller (precis som i 7-mannafotboll då ungdomar lirar utomhus). Mellan matcherna som ”mina” bevakningslag spelade tittade jag lite förstrött på några matcher med andra lag inblandade. Vi kan säga så här; det var ett ganska stort spann mellan topparna och dalarna i årets startfält. IK Tun och DFK Värmbol stod definitivt för några av de absoluta topparna på Duveholmshallens golv.

DFK Värmbol
DFK Värmbols damer vanns sin egen cup efter att ha besegrat Lindö FF i finalen med 3-2

Mitt huvudintresse riktas givetvis mot lag eller idrottare som har Nyköpingsanknytning. Här får Värmbolstjejerna ursäkta. De har korsat min väg några gånger och jag hyser den största respekt för föreningens tjejverksamhet som jag haft kontakt med under snart 15 år i egenskap av flickfotbollsledare i Stigtomta IF. I och med att de vann cupen detta år var det extra bonus för mig att jag valde att fota ett par av deras matcher.

Ebba Sjögren DFK Värmbol
Ungdomslandslagsspelaren Ebba Sjögren, född -01, visade prov på extraordinära kunskaper under 7-mannacupen
Maja Persson DFK Värmbol
När motståndarna enstaka gånger lyckades markera Ebba Sjögren klev istället Maja Persson fram och dundrade skott mot mål

Nu blev det tyvärr så att IK Tun och DFK Värmbol stötte ihop i den ena av cupens semifinaler. En tajt match som slutade med en knapp 2-1-seger för Katrineholmslaget. Sorti IK Tun, och chans till revansch för DFK Värmbol mot Lindö FF i årets final. Finalen slutade 3-2 i DFK:s favör och även dessa siffror vittnar och en tät tillställning. Hur gick det då för IK Tun på vägen fram till semifinalen?

Gruppspel:

IK Tun – Linghems SK, 5-1

IK Tun – FC Djursholm 2, 3-1

IK Tun – Forsby FF, 1-0

IK Tun – Lindö FF, 3-0

Semifinal (som tvåa i grupp B):

IK Tun – DFK Värmbol, 1-2

IK Tun dam
Läktarskoj med några av IK Tuns ledare och spelare då Värmbol Dam Cup avgjordes lördagen den 20/1 -18

IK Tun bjöd upp till dans med sin goa blandning av ungt och rutinerat. Några av de yngsta deltagarna har vid det här laget hunnit skaffa sig nyttiga erfarenheter från seniorspel. Påfyllningen från de egna leden har blandats med värvningar utifrån. Den färskaste in i truppen är Nyköpingsbekanta Natalie Öberg, som i alla fall jag mins sedan säsongerna i IFK Nyköpings division 1-lag. Kul att se henne i våra trakter igen!

Natalie Öberg IK Tun
Natalie Öberg blev i dagarna klar för IK Tun efter en tid hos Segeltorps IF

Jag skulle tro att en av de yngsta deltagarna under 7-mannacupen var IK Tuns Emma Holm. En tjej som huserat i föreningens 01/02-lag innan hon nu klivit upp i damtruppen. Emma är född -03 och har sina ursprungliga fotbollsfostran i grannkommunen Oxelösund hos idrottsklubben där. Vad månne bliva?

Emma Holm IK Tun
Emma Holm, född -03, har tagit klivet in i IK Tuns seniorlag

Med spelare som bl.a. Melinda Hall, Hanna Lundmark, Emmelie Jönsson och Lovisa Ederström skickar Tuns damlag ut tydliga signaler om att ingen ska komma lättvindigt undan. Respekt och viss ödmjukhet bör finnas med i medvetandet hos motståndare som ska möta Tuns damer. De yngre spelarna bildar tillsammans med de rutinerade rävarna ett kollektiv som står för ett moget spel där man vårdar boll och verkligen tänker fotboll i allt man gör ute på planen. Egenskaper jag gladdes extra mycket åt denna lördag då vissa andra lag stod för mer av tjonga, sparka-och-spring och lycka-till-fotboll. Nog med beröm, det kan växa Tun-tjejerna över huvudet…

Lovisa Ederström IK Tun
Lovisa Ederström var grymt vass i inledningen av gruppspelsmatch nummer två (mot FC Djursholm 2) då hon själv gjorde mål samt försåg lagkamraterna med goa offensiva passningar
Lovisa Ederström IK Tun
Här ser du Lovisa Ederströms 1-0 mot Djursholm
Emmelie Jönsson IK Tun
I samma härad som Lovisa Ederström återfinns även Emmelie Jönsson vars egenskaper är svårhanterade för motståndarförsvararna
Agnesa Shala IK Tun
IK Tuns unga Agnesa Shala var ett vasst alternativ till det mer välkända gardet på topp hos Enstaberga-klubben
Elin Svedling IK Tun
Även kvicka Tun-anfallaren Elin Svedling höll sig framme och petade in mål under 7-mannacupen i Duveholmshallen

Jag rundar av med att ännu en gång gratulera DFK Värmbol till segern i årets upplaga av Värmbol Dam Cup. Semifinalen för IK Tun känns säkert sur men att ta sig till semifinal och endast förlora mot de två finalisterna under lördagens spel är inte fy skam. Det såg väldigt stabilt och tryggt ut för Tun och nya utmaningar väntar runt hörnet där de kan vissa upp sitt gedigna fotbollskunnande. Jag har valt att dela upp mitt bildmaterial i två helt olika bildgallerier som du hittar via följande länkar:

IK Tuns bildgalleri från Värmbol Dam Cup 2018 >>>

DFK Värmbols bildgalleri från Värmbol Dam Cup 2018 >>>

Tack för underhållningen och lycka till i fortsättningen!

Läs Mer

Bevakning av gruppspelet i New Wave Profile Cup

Lördagens futsalcup som arrangerades av Oxelösunds IK i Brevikshallen blev för mig ett kärt återseende och en återkoppling till de flesta av traktens herrlag. Av tradition ligger New Wave Profile Cup (eller vad den kan ha haft för namn genom åren) som en liten fyr och blippar i det tidiga januarimörket. Några månader av stiltje på tävlingsfronten för herrseniorerna avbryts som först i och med denna inomhuscup.

Futsal
Fotboll inomhus har i modern tid stöpts om till det som kallas ”futsal”. Five-a-side är sedan länge begravt och bortglömt.

Med väckarklockan ilsket ringade lyckades jag ta min arma lekamen till bilen utanför huset och en halvtimme senare fann jag mig själv utanför Breviksskolans idrottshall i grannkommunen. Dagsljuset var ynkligt så dags på dagen. Första matchen i cupen drog igång klockan 09.00 och innan dess gäller det att lösa entré, rigga kameror och ställa vitbalansen efter rådande belysning.

Breviksskolans idrottshall
Ingången till Breviksskolans idrottshall låg några trappavsatser bort och det var lagom motion för undertecknad denna okristligt tidiga lördagsmorgon
Breviksskolans idrottshall
Bilden på idrottshallens interiör avslöjar en läktare på ena långsidan

Arrangörsklubbens funktionärer behövde inte oroa sig för att bli ensamma i anläggningen denna lördag. Spelare från åtta lag ringlade in genom ytterdörren. Dessa lag fördelades i två grupper och spelschemat löstes på så sätt att de fyra lagen i första gruppen spelade sina sex matcher under förmiddagen innan grupp två fick ta vid och göra vad de skulle göra från klockan 12.00.

Funktionärer futsalcup
Oxelösunds IKs funktionärer vid entrén delade även ut en lott till varje betalande åskådare
Futsalpublik Brevikshallen
Läktarna fylldes under förmiddagen och närmast mig fanns Råbys hejarklack som även ordnat ett tifo i den mindre men charmigare skalan

Min närvaro under denna futsalcup stannade vid gruppspelet. Det blev förvisso hela 12 matcher. På så sätt fick alla lag chansen att visa upp sig framför mina ögon och min kamera. Att jag struntade i slutspelets semifinaler och final var inte en diss av vare sig arrangemanget eller lagen som tog sig vidare. Det handlade mestadels om att jag bränt väldigt många timmar på futsalspelet och behövde komma ifrån i dräglig tid eftersom jag visste att jag skulle sitta 8-10 timmar med bilder och material efter cupen innan allt var klart.

Tejpade inomhusskor
När man INTE vill kassera sina favoritskor

Några referat från respektive gruppspelsmatch kommer inte att göras. Cupens alla resultat kommer här nedanför och därefter en eller annan kommentar om lagen utifrån mina iakttagelser under gruppspelet. Allra först ett jättestort grattis till Tystberga GIFs herrar som vann finalen, pokalen och äran. Den såg jag inte komma under förmiddagens spel i grupp 1.

Grupp 1:

Oxelösunds IK, Tystberga GIF, Hargs BK 2, Råby IF

Oxelösunds IK – Tystberga GIF: 1-1

Hargs BK 2 – Råby IF: 2-2

Tystberga GIF – Råby IF: 1-1

Hargs BK 2 – Oxelösunds IK: 2-4

Hargs BK 2 – Tystberga GIF: 0-1

Råby IF – Oxelösunds IK: 1-0

Dessa resultat gav Råby förstaplatsen i gruppen före Tystberga GIF. Inledningsvis en väldig mängd oavgjorda resultat och i sista matchen försvann arrangörsklubbens representationslag i och med förlusten mot Råby (oavgjort hade räckt för OIK i den matchen). Slutsegrarna Tystberga briljerade inte på något sätt, gjorde få mål men släppte inte heller in mer än två bollar.

Anders Jansson Tystberga GIF
Nya huvudansvarige tränaren Anders Jansson i Tystberga GIF tog del av cupen från läktarplats

Grupp 2:

Runtuna IK, Oxelösunds IK U, Hargs BK 1, Södertälje KFF

Södertälje KFF – Hargs BK 1: 2-5

Runtuna IK – Oxelösunds IK U: 2-1

Hargs BK 1 – Oxelösunds IK U: 3-2

Runtuna IK – Södertälje KFF: 5-0

Runtuna IK – Hargs BK 1: 1-0

Oxelösunds IK U – Södertälje KFF: 3-0

Grupp 2 var betydligt mer kaxig från start i jämförelse med den försiktiga grupp 1. En delikat detalj var att Runtuna och Harg spelade en direkt avgörande match om gruppsegern i sista omgången. Likaså fick de två nollpoängarna kämpa om plats tre i sin sista match för dagen.

Ola Pettersson Runtuna IK
Efter varje gruppspelsmatch delades ett pris ut till matchens lirare. På denna bild är det Runtunas Ola Pettersson som glatt tar emot t-shirten från speakerns generösa händer.

Slutspelet såg ut som följer:

Semifinal 1: Råby IF – Hargs BK 1: 2-3

Semifinal 2: Runtuna IK – Tystberga GIF: 1-2

Final: Hargs BK 1 – Tystberga GIF: 0-1

Här lämnar jag inga kommentarer eftersom jag helt enkelt inte har något att skriva. Ser man inte matcherna har man diskvalificerat sig själv, tycker jag nog. Det du kan få är en bild på ett par av de domare som var i farten under futsalcupen. En bild som på sätt och vis ser helt galen ut, men som på intet sätt är som det kan verka. Jag lovar.

Futsaldomare
Nasuf och Mensur tackar varandra för… vad då? Under andra halvlek utspelar sig denna absurda situation som inte är som det kanske ser ut. Både domarna och spelarna skötte sig bra under cupen.

Mina iakttagelser under gruppspelets 12 matcher var många. Jag plockar fram några mindre viktiga notiser från anteckningsblocket för att åtminstone ge några andra insikter än hur resultaten utföll.

Tystberga GIF: Nylonstrumpsvarning på de nya, svarta och supertunna matchstrumporna. Trots dessa vann de hela cupen. Surre & Kålle-effekt när nya huvudtränaren Anders Jansson nöjde sig med att titta på från läktarplats? Jag vet av erfarenhet att det finns mycket kunnande i den truppen men det var inget i gruppspelet som avslöjade att de kunde gå hela vägen. De har en super-target i Jim Robin Vestin men förklaringen till segern bör finnas i det homogena och starka kollektivet.

Oxelösunds IK: Det unga laget klarade sig kvar i div 4 förra säsongen, anförda av Pontus Holmströms respektingivande gestalt. Han är fortfarande ett monster som targetplayer men spelades även på andra positioner under cupen.

Hargs BK 2: Kliver ut till första matcher i käcka röda matchtröjor. Så icke-HBK som man kan komma. Med vita tröjor i övriga matcher samt Hargs BK 1:s blåa tröjor i grupp 2 tog det slut i förrådet på Krikonbacken och orangefärgade västar fick användas under en match. Jag har sett Hargs andralag i division 6 under fjolåret och tycker att de är lite punk. På något sätt. Och jag gillar det.

Råby-Rönö IF: Det finns något lantligt charmerande med traktens poppislag nummer ett. Men ännu mer finns det ett gäng spelgenier som under cupen visade prov på gruppspelets mest kluriga, luriga och öppnande spel. Jesper Janssons spelsinne och passningsfot gav dagens mest öppna mål vid ett av Råbys gruppspelsmål. Sånt kan man liksom inte se sig trött på.

Tystberga GIF
Tystberga GIF stod som slutsegrare i New Wave Profile Cup årgång 2018. Grattis!

Runtuna IK: Som en dieselmaskin. Trögstartade men när de väl är igång är de svårstoppade. Dagens mest vältränade trupp, åtminstone sett till rent uppenbart fysiologiska egenskaper. Även om kropparna är trimmade är det en tung trupp; profiltung. Till och med utan Berra på planen.

Oxelösunds IK U: Här var inte mina förväntningar jättehöga men denna grupp överraskade positivt. De presterade långt mycket bättre än jag trott. Poängen blev inte många men de förlorade två matcher med uddamålet och efter många mållösa minuter i avslutningsmatchen mot Södertälje KFF blev det propp-ur och de vann övertygande. Kul!

Hargs BK 1: Även denna trupp är grymt profiltung. Och utan tvekan dagens bollskickligaste gäng. Förutom att föreningens andralag snott reservställen (så att de fick spela i västar under en match) så representerade de Hargs BK på ett föredömligt sätt. Finalplatsen kändes välförtjänt och slutsegern var enligt uppgifter inte jättelångt borta. Ett lag att se upp med under de återstående inomhuscuperna.

Södertälje KFF: Hemskt anonyma för mig innan cupen. Och deras start i matchen mot Hargs BK var katastrofal. På något märkligt sätt återuppstod de från de döda i underläge 0-4 och tog delvis över i matchen mot Harg. De kunde trots sistaplatsen i gruppen åka från Oxelösund med höjda huvuden i och med att de visade att det fanns gott futsalkunnande i gruppen. Även om de hade en förskräckligt hårdför back…

Så fick det bli denna gång. Jag lämnar efter mig ett monstruöst bildgalleri på hela 428 bilder där samtliga gruppspelsmatcher återfinns. Om någon spelare saknas på bild är det absolut inte avsiktligt (de 1500 refuserade bilderna skulle bli en allt för tuff uppgift att redigera och publicera). Du hittar till mitt bildgalleri från New Wave Profile Cup via DENNA LÄNK >>>

Tack för uppmärksamheten. I’ll be back!

Läs Mer

Mer än marginaler emellan

Riktigt bra var det ju inte. För två lag i den allsvenska tabellens mellanskikt ska det helst inte skilja så mycket ute på planen som det gjorde under trettondagen. Gästande FBC Kalmarsund var bättre än Onyx på de flesta positioner och även som lag. 7-8 minuter med klass och dominans räcker inte för Onyx eftersom en innebandymatch pågår i 60 effektiva minuter.

Rosvalla Nyköping
Trettondagens sista solstrålar träffade Rosvallas idrottshallskomplex
A-hallen Rosvalla
De två allsvenska innebandylagen Onyx och FBC Kalmarsund värmer upp i Rosvallas A-hall

Suget efter innebandy är stort hos Nyköpingspubliken. Det är därför otroligt positivt att kunna erbjuda en hall såsom A-hallen i det stora Rosvalla-komplexet. Vår stads främsta innebandylag håller dessutom till på den näst högsta nivå som riket kan uppbringa i denna snabba och publikfriande sport. När jul-uppehållet äntligen var över sökte sig hela 942 åskådare till Rosvalla för att ta del av det intressanta mötet i Allsvenskan Södra.

Innebandypublik Rosvalla
Många huvuden räknades in när serieuppehållet äntligen var över

Inför återstarten av allsvenskan hade Onyx förstärkt truppen i form av numera dubbellicenserade SSL-spelaren Adam Zetterström Linköping är hans andra hemvist). Vad gäller stjärnstatus under lördagen hade dock gästernas Kim Nilsson ohotat den titeln, landslagsspel och utlandsproffskarriär i bagaget bidrar givetvis till hans star quality. Och en övergångssumma på 1, 4 miljoner (!!) när han våren 2016 gick tillbaka till Kalmarsund från SSL-laget AIK.

Adam Zetterström Onyx Innebandy
Onyx senaste tillskott Adam Zetterström fick stå tillbaka i rampljuset för…
Kim Nilsson FBC Kalmarssund
…Kalmarssunds egen världsstjärna Kim Nilsson

Det må så vara att Onyx brände en hel del chanser i trettondagsmatchen. Men man släpper också in 8 mål vilket i mina ögon är värre än de brända chanserna. När andra perioden var spelad och det stod 1-5 på resultattavlan kände jag att denna match hade potentialen att bli en tvåsiffrig historia. Inte förrän gästerna gjort 1-7, i den avslutande perioden, mattades deras iver och Onyx tilläts göra några tröstmål. Periodsiffrorna 1-2, 0-3 och 3-3 säger en hel del. De avslöjar t.ex. att hemmalaget initialt gjorde det bra.

Inmarsch Onyx Innebandy
Inmarsch för Onyx tillsammans med föreningens P05-lag

Många gånger var det öppna gatan för Kalmarsundsspelarna då de vann boll och slog om. Innebandy är en rapp och kvick sport och omställningarna liknar inget annat jag kan jämföra med. Kontringar i handboll, fotboll, ishockey tycks snigeltröga om det görs ett benchmarkstest. Minnesbilden av matchen, ett dygn efter att den spelades, är att gapet mellan Onyx mittbackspar innebar fina ytor för Kalmarsunds-spjutspetsarna. Och bäst på att utnyttja detta var Marcus Johansson som producerade fyra pytsar.

Marcus Johansson FBC Kalmarsund
Måltjuv nummer 1 på trettondagen blev Kalmarsunds Marcus Johansson med sina fyra mål. Fattas bara annat med den blicken.

Inledningsvis kunde Onyx uppvisa ett optimistiskt och vägvinnande spel. Ledningsmålet tillföll dem när André Lindman slog in 1-0 efter 5:02. Efter halva första perioden reducerade Kalmarsund och deras ledningsmål kom med knappa kvarten spelad. För att vinna måste man våga och typiskt nog var det Onyx eget bollgeni Viktor Palm som direkt eller indirekt blev inblandad i båda Kalmarsunds-målen i första perioden. Jag tycker verkligen att han sticker ut med sina egenskaper, både tidigare och i denna match.

Innebandysekretariat
Onyx matchsekretariat på trettondagen i Rosvallas A-hall

Andra perioden innehöll ett par minuter av viljestarkt motstånd från Onyx, i allt övrigt dominerade gästerna totalt. Eftersom de 18 första minuterna av perioden gav Kalmarsund ytterligare tre mål och totalt 1-5 på resultattavlan var hemmalagets uppvaknande de sista två minuterna av akademisk karaktär. Ett eller annat väl valt ord sades nog i den andra periodpausen eftersom Onyx kom ut till den tredje perioden med nytt mod ingjutet i sina hjärtan. Efter fem minuter med bra press mot Kalmarsund slutade det hela med en kontring och 1-6. Tillräckligt för att hemmalagets målvakt Rasmus Ekström skulle känna att det bästa vore att lämna över uppgiften till kollega Rasmus Abrahamsen.

Rasmus Ekström Onyx Innebandy
Rasmus Ekström i Onyx mål stod emot tills sjätte motståndarmålet slank in i inledningen av tredje perioden. På bilden ses även backen Marcus Groth som tillsammans med herr Ekström har koll på bollen i luftrummet framför målet.

35 sekunder efter 1-6 kom också 1-7 men det besvarades 4 sekunder (!) senare av Filip Karlsson i Onyx som reducerade till 2-7. I det målstim som matchen befann sig i blev det också 2-8 när tredje perioden var 6 minuter och 24 sekunder gammal.

Filip Karlsson Onyx Innebandy
Onyx forward Filip Karlsson reducerade till 2-7 i den händelserika inledningen av tredje perioden.

Halvminuten efter gästernas 2-8 kunde Onyx ännu en gång reducera, denna gång genom backen Oscar Bierfeldt som snärtade in 3-8 från sin vänsterkant. När målorgien bedarrat följde ett antal minuter med ställningskrig som tyvärr utvecklades till en allt mer irriterad tillställning. Heta psyken hos hemmalaget i kombination med en aning ”sprattliga” motståndare gav mer än krusningar på ytan.

Oscar Bierfeldt Onyx Innebandy
Oscar Bierfeldt reducerade till 3-8 för Onyx i mötet mot FBC Kalmarsund

Sekretariatet hade sin jobbigaste stund med fem minuter kvar att spela. En extra stol hämtades in för att bereda plats för de tre Kalmarsund-spelare som befann sig på botbänken. Det var inte tomt på hemmalagets utvisningsbänk heller, ska sägas för tydlighetens skull. Trots ungefär 1,5 minuters spel 5 mot 3 för Onyx lyckades man inte göra något mål. Det hade inte gjort någon skillnad för matchutgången men hade nog varit stärkande att få peta in en boll i detta läge för Onyx. Matchens sista mål kom istället med 49 sekunder kvar då André Lindman pinnande igenom och kunde göra 4-8.

André Lindman Onyx Innebandy
André Lindman i Onyx fastställde slutresultatet till 4-8

När publiken involverades för att rösta fram sin hemmafavorit under matchen föll deras val på backen Rasmus Christiansson. Jag håller med, fullt ut. Lugn och sansad, enkelt och okomplicerat spel som stack ut denna lördagskväll där inte Onyx kom upp i nivå till vad de själva är nöjda med.

Rasmus Christiansson Onyx Innebandy
Rasmus Christiansson fick tummen upp av publiken i förlustmatchen mot Kalmarsund

Allsvenskan Södra har efter den 13:e omgången blivit en tudelad historia. På övre halvan återfinns 6 stycken lag där Warberg IC toppar med 29 poäng. Den nedre halvan, även här bestående av 6 stycken lag, har 5 poäng upp till topphalvan. Onyx har tre lag bakom sig men lever tyvärr väldigt farligt med endast två poäng tillgodo på rätt sida av det nedre strecket. Något annat än fullt fokus på detta försmädliga streck kan inte råda hos Nyköpings tappra innebandykrigare under återstoden av seriespelet säsongen 2017/18.

Innebandyfotografer Rosvalla
Allsvensk innebandy lockar även de lokala fotograferna. Från vänster ses Peter Sonander, Södermanlands Nyheters fotograf Magnus Grimstedt samt Simon Holmgren (stående).

Mitt tafatta försök att fota innebandy renderade i ett bildgalleri med 167 bilder som du hittar HÄR >>>

Jag tackar för mig och önskar Onyx stort lycka till under de kvarvarande omgångarna i Allsvenskan Södra!

Läs Mer

Oavgjort på publiktät annandagsbandy

Oavgjorda resultat kan ha väldigt olika ansikten. Det finns gånger då man ser de två inblandade lagen lika nöjda eller missnöjda. Andra gånger handlar det om ett likgiltigt ryck på axlarna från de båda kombattanterna. Eller som under Annandag jul, när kultklassikern bandy bjöd upp till kamp på Backavallen i Katrineholm mellan Katrineholm Bandy och gästande Finspångs AIK, då det ena laget tydligt visade att de förlorat och det andra laget jublade som vid seger. Tillställningen slutade 5-5.

Bandypublik Backavallen Katrineholm
Bandy på Annandag jul är en hyggligt etablerad tradition för många nordbor

Bandyn på division 1-nivå är tyvärr ett snäpp från bandyns finare salonger. När Katrineholm Bandy rasade ner i denna källare efter den mindre lyckade allsvenska säsongen 2016/17 hamnade de i division 1 Mellersta tillsammans med 6 stycken andra lag. Ambitionen har från KVBS (Katrineholm Värmbol BS) varit glasklar; #VISKATILLBAKA. När man kryddar alla inlägg i sociala medier med denna tagg visar man att man direkt vill ta klivet tillbaka till allsvensk nivå. En serie med endast 7 lag och trippelmöten under säsongen är väl att betrakta som ”sisådär”. Allra helst om man som Katrineholm Bandy efter 9 omgångar har 83-22 i målskillnad och annandagens poängtapp var säsongens första.

Backavallen Katrineholm
Backavallen har genom åren sett många åskådare passera genom vändkorset (och kanske även en och annan polisbil under den öststatsinspirerade betongportalen)
Sponsortält Backavallen
Vid sponsortältet bjöds glögg och popkorn i pappmuggar. En oväntad kombo.

Inför annandagens möte mellan Katrineholm Bandy och Finspångs AIK var båda lagen hyfsat överens om att en Katrineholms-seger skulle innebära en mycket sannolik serieseger. De hade redan mötts en gång tidigare under säsongen och då vann Katrineholm på bortais med 5-3. Tabelltvåorna Finspång skuggar fortsatt serieledarna efter det oavgjorda annandagsmötet, två poäng upp och med förhoppning att vända på steken i säsongens tredje och sista möte lagen emellan. Förutsatt att inget av lagen går på en oväntad mina mot något av de övriga avhängda lagen i division 1 Mellersta. För seriesegrarna väntar ett svårt och ovisst kvalspel mot övriga division 1-segrare (totalt 6 stycken division 1-serier) samt lag 13 och 14 i allsvenskan. De 8 lagen delas upp i två kvalgrupper och de två första i respektive grupp spelar allsvensk bandy kommande säsong.

Ponnyridning Backavallen
Annandagsbandyn innebar gratis-entré (som sponsorerna får betala för) och flera runt-omkring-aktiviteter

Det fina arrangemanget på Backavallen finns det inget att säga något negativt om, men… Bandy är en vintersport. Det åks skridskor på fruset vatten. Det borde vara kallt på vintern men det är det sällan nuförtiden. Anläggningen vid Backavallen förser bandyplanen med konstgjord kyla och det är vad som krävs som minimum för att ha en vettig verksamhet. Den svenska bandyn har i sitt elitskikt sett den ena isladan efter den andra växa upp hos de allra bästa och största klubbarna. Lyxigt och dyrt går tyvärr stick i stäv med bredd och folkligt. Jag tänker på Strandängen i Vrena där man pumpade upp vatten från Långhalsen som fick frysa av sig självt, skulle detta göras idag hade man haft en lervälling att sladda runt på. Varken mer eller mindre. Vrena IF är bara ett exempel på föreningar där bandyverksamheten är nedlagd. En sport satt på undantag? Bevisen är många men i bl.a. Katrineholm vet jag att de har en livfull och framgångsrik barn- och ungdomsverksamhet. Håll i!

Bandyklacken Backavallen
KVBS-klacken står troget på sin läktarplats för att stötta laget i sitt hjärta
Finspångs AIK bandyklack
Två busslaster med Finspångs AIK-supportrar höjde stämningen på Backavallen under Annandag jul

Dämpade handklapp från påpälsade händer hör annandagsbandyn till. Och visst fick vi höra det bredvid isbanan denna tisdag i slutet av december. Nu behövde ingen ta med de tjockaste handskarna till matchen, min biltermometer pendlade mellan 6 och 7 plusgrader på vägen från Stigtomta till Katrineholm. Mest och bäst höjdes stämningen av den tillresta Finspångs-klacken. Fantastiskt kul att se och höra så många rödvita supportrar som tagit sig den korta sträckan från Finspång till Katrineholm. I mitt fotbollsperspektiv är Finspångs AIK arrangör av den årliga barn- och ungdomsturneringen ”Fotbollscup Finspång” som arrangeras vid Grosvad men också på flertalet alldeles utomordentligt trevliga anläggningar runt den östgötska bruksorten. Uppenbarligen har klubben många strängar på sin lyra där bandyn får sin beskärda del av uppmärksamheten.

Bandypublik Backavallen
Det var härligt att se alla jullediga bandyentusiaster som valde att hålla traditionen vid liv runt annandagsbandyn

Matchstarten för mötet mellan de två division 1-lagen var satt till klockan 13.15. Ett jämnt och bra klockslag. På den nyspolade isen fick vi se en jämn, tuff och tämligen bra bandymatch med de komponenter som i alla fall jag associerar till sporten. Dödsföraktande målvakter, lyror, mängder med bågar från skickliga skridskoåkare och en hel del bollsinne när den stenhårda lilla bollen skulle hanteras. Första målet kom i 7:e minuten då Katrineholms målkung Linus Doktare fick på ett svettigt distansskott. Svaret från gästerna kom 10 minuter senare när deras målsugnaste spelare för dagen, Tobias Wallberg, satte kvitteringen till 1-1.

Linus Doktare Katrineholm Bandy
Linus Doktare i Katrineholms Bandy stod för två mål i annandagsmötet mot Finspångs AIK på Backavallen
Tobias Wallberg Finspångs AIK
Den offensivt skicklige pjäsen Tobias Wallberg, med nr 20 på tröjan, i Finspångs AIK gjorde hela tre mål mot Katrineholm Bandy

Hemmalaget tog åter ledningen i 35:e minuten på en hörna som först Viktor Gogman avslutar men där Niklas ”Messi” Eriksson snappar upp returen och petar i mål. Denna ledning varade inte mer än drygt en minut innan gästerna åter kvitterar, denna gång genom en soloprestation av Rasmus Tell. Nämnde Tell var i mina ögon planens bäste denna gång, sällan lyckades hemmaförsvaret stoppa hans räder på vänsterkanten. Men vad kan jag om bandy, egentligen?

Niklas "Messi" Eriksson Katrineholm Bandy
Katrineholm Bandys Niklas ”Messi” Eriksson fixade ledningsmålet fram till 2-1
Rasmus Tell Finspångs AIK
Rasmus Tell i Finspångs AIK stod för två mål mot Katrineholm

I halvtidspausen konstaterade jag att det var jämnt. Inte bara i målprotokollet utan även i spelet. Möjligtvis med liten, liten fördel för hemmalaget som genom sin förmåga att åstadkomma ledningsmål visade att de hade ett visst initiativ i matchen. Innan isen putsades upp hann KVBS visa upp sina allra yngsta förmågor, påläggskalvar som någon gång i framtiden ska hålla ortens bandyfana högt. Charmfaktorn var hög, det lovar jag!

Bandyknattar Katrineholm Bandy
Bandyknattarna bjöd på stillsam men charmig pausunderhållning. Jag gillar framförallt målvaktens lätt nonchalanta inställning till sitt uppdrag.
Godisregn Backavallen
Räddningstjänsten var på Backavallen och i pausvilan såg de till att ordna ett godisregn från en av belysningsstolparna vid bandyplanen.

Andra halvlek var endast tre minuter gammal innan hemmalaget åter tog ledningen. Även denna gång med Linus Doktare som avslutare. Till skillnad från första halvlek så gjorde hemmalaget även det nästkommande målet. 4-2 genom lagkaptenen Jesper Ekström i 53:e minuten. Var detta segerrycket? Hade Katrineholm fått kontroll på händelserna? Nej.

Jesper Ekström Katrineholm Bandy
Katrineholm Bandys lagkapten Jesper Ekström var jublande glad efter sitt mål fram till 4-2

Efter ett visst palaver djupt ner i Katrineholms försvarszon kunde återigen Finspångs Tobias Wallberg hålla sig framme och göra mål. Hans andra för dagen innebar reducering till 4-3 och det skedde i 65:e matchminuten. Efter ytterligare en hörna för hemmalaget gjordes 5-3 och denna gång var det Marcus Lagerbäck som fick jubla tillsammans med lagkamraterna. Marcus hade under framförallt första halvlek fått känna på ett bestämt och distinkt bortaförsvar och han visste exakt vilken smak isen hade denna decembereftermiddag.

Marcus Lagerbäck Katrineholm Bandy
I samband med en hörna i matchminut 68 gjorde Katrineholm Bandys Marcus Lagerbäck 5-3

Hemmalagets ledning bibehölls minut efter minut. Gästernas timeout skulle ge boost och ge öppningar för förändring. Intressant att Finspångs huvudtränare och assisterande tränare båda fanns med ute på isen som spelare. Snacka om att vara inne i spelet. Och i samband med detta konstaterar vi i sydöstra delen av Södermanland att både Daniel Lehnbom och Johan Jansson har ett förflutet i Oxelösunds IK men att de via bl.a. IFK Motala Bandy kommit till Finspångs AIK.

Daniel Lehnbom Finspångs AIK
Finspångs AIK:s huvudtränare Daniel Lehnbom återfinns ute på isen när hans lag spelar matcher
Johan Jansson Finspångs AIK
Även assisterande tränaren Johan Jansson i Finspångs AIK tillhör truppen som återfinns ute på isen
Tränare Katrineholm Bandy
Några av Katrineholm Bandys många ledare där huvudtränaren Roger Staaf syns längst till vänster

5-3 stod sig ända in i matchminut 84 då Finspångs Tobias Wallberg inte gjorde något misstag när han kom fri med hemmalagets målvakt. 5-4 och Katrineholms-klacken skanderade ”Kämpa, kämpa kämpa”. Nog gjorde deras spelare detta men vad hjälpte det när 5-5 kom genom Finspångs Rasmus Tell då det återstod ett par minuter av matchen. Nog kändes det lite som att hemmalaget vid 5-3 slog av på den offensiva takten och försökte försvara sin tvåmålsledning till slutet av matchen och att gästerna fick vittring och var liiiite mer desperata i jakten på poäng.

Det brukar sägas att bandy är svårt att se på TV. Den lilla bollen, alla avledande rörelser från snabbskrinnande spelare, lyror och stenhårda skott. Försök då att titta på bandy i höjd med isen och genom sökaren på en kamera. Alltså, jag vet inte, men det är ju helt omöjligt för mig att hänga med i svängarna. Hur som helst gjorde jag ett försök och drygt 130 bilder landade i mitt bildgalleri som du hittar HÄR>>>

Jag tackar för mig och önskar självklart både Katrineholm Bandy och Finspångs AIK all framgång i framtiden!

Läs Mer