Om dig, betraktare, och konstnären

MOCA (Museum of Contemporary Art i Los Angeles) har gjort en snygg, informativ och hetsig minidokumentär på 8 minuter om amerikanske konstnären Jeff Koons. Scarlett Johansson, Black Widow herself, voice-ovar och berättar om Koons uppväxt, väg in i konsten, samt pratar om varför Koons konst står ut. Eller stod ut åtminstone, det kan väl diskuteras om den verkligen gör det fortfarande…

Hur som! Det minidokun landar i är en liten utläggning om åskådaren, och hur denne ser på Jeffs konst. Alltså, du, eller jag, eller Scarlett. ”It’s about you, and it’s not about anybody else. You don’t know if they feel it or wether they don’t feel it. It’s about your experience. And that’s the art,” bedyrar Koons. Jag tycker det är något utav en cop-out.

Koons konst är i högsta grad uppbygd kring populärkulturella symboler som ska vara igenkänningsbara (alltså i rakt nedstigande led från Warhols tankar) – popkonst i sin sanna bemärkelse. Men eftersom Koons då ska vara klädsamt vag gällande att tillskriva mening till sina verk lämnas vi hängande i vägledning gällande tolkning, förutom faktumet att det är Koons ställningstagande; att inte ta ställning. Men därigenom blir vi ledda ändå, för jag kan inte se hans ballonghund utan att tänka på 1) min föreställning av hur amerikanska barnkalas går till, och 2) att Koons inte vill säga nånting med den. Koons är med, lika mycket en idéfigur som dom amerikanska barnkalasen jag sett i olika Hollywoodfilmer.

(Nån annan som är på på bokcirkel kring det Roland Barthes skrivit om författarens död?)

Den som är mer nyfiken på Koons och hans konst kan kolla in BBCs längre doku här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + 1 =