Om studieteknik

Jag jobbar ju 80% på skola som bildlärare, men sen pluggar jag också 50% på distans. Detta resulterar i att fredagar är mina super-plugg-dagar (så att helgerna ändå ska kännas lite lediga). Lyxen en hade förr att kunna lägga tre-fyra veckor på varje skrivuppgift som skulle lämnas in är long time gone. Samma sak med att träffa klasskamrater ofta och regelbundet som en kan diskutera skolarbetet med. Men distansstudier ain’t all bad. En kan till exempel gå klädd såhär en hel dag:

IMG_3352
Soft.

Men att få studier på halvfart att funka med en pluggdag i veckan kräver ändå en helt annan slags struktur mot vad jag haft tidigare. Nu är jag lyckligtvis en snabb läsare – det hjälper. En annan sak som hjälper är en app som heter 30/30 (nej det här är inget sponsrat inlägg, jag tycker bara att den är himla bra. Gratis också.) som är en så kallad task manager, där en kan planera sin dag i en ordning som loopas. Igår till exempel så såg min lista ut så här:

IMG_3346
Gårdagens schema. Skoluppgifterna som skulle skrivas på var en så kallad Caseuppgift (fiktionella scenarion ur skolvärlden, där en med hjälp utav kurslitteraturen får presentera lösningar på olika problem) och en diskuterande text om lärarrollens professionalisering, och vikten utav ett yrkesspråk i och med denna process.

Att arbeta fram bra och passande studieteknik handlar mycket om att veta hur en själv jobbar bäst. Jag är en sån där hoppig student, som inte kan jobba alltför länge på samma grej utan att bli väldigt rastlös. Därför delade jag upp uppgifterna i 30- eller 20-minuterspass, med små raster emellan. Det stod dock klart för mig ganska snabbt att 20 minuter var för kort tid för att egentligen få något skrivet, så jag lade om alla skrivpass till 30 minuter istället. Att varva 10- och 5-minuterspauser har dock varit bra – ibland behöver en bara gå på toa eller dricka lite vatten (viktigt!), ibland vill en hinna checka av diverse sociala medier och kanske svara på något mail.

Denna helg hade jag alltså två skrivuppgifter som skulle betas av, och den gubben gick inte trots min utarbetade studieplan – jag fick sitta även idag och skriva vidare. Alldeles nyss blev dock båda dokumenten sparade i PDF-format, och strax ska dom skickas in, så nu, nu är det helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × tre =