Kontroll

Hej blogg! Du vet att bonden kontrolleras från diverse håll. Det sägs att det går många pennvässare på varje bonde.

Idag var det dags för miljökontroll och bonden var inte så väl förberedd på pappersfronten. Om man ska skylla på något så var det mjölkkossan LasseMajas kalv som blev skrämd ur hagen av vallningsAnna med team när bonden åkt från farmen. Detta ledde till skallgång i slånbärsbuskage och kossan fick motas med för att locka fram kalven. När de två var återförenade ville dom inte gå hem igen vilket ledde till att det inte fanns någon mjölk till de fem flasklammen.

När det var två timmar kvar satsade bonden på att göra en rabarberkaka istället för att försöka få ihop gödselberäkningarna. Till kontrollanten lades en växtodlingsplan från tjugohundrafemton fram.

En trevlig kontrollant dök upp och vi spatserade runt och kollade på gödselplatta och urinbrunnar, silo och verkstad. Bonden sa som det är att smörja och olja är inget för bonden här finns ingen spillolja eller transport av farligt avfall.

Så kliver vi in i verkstan och där är en stor svart fläck på golvet. Nära golvbrunnen som inte får finnas. Hmm vad kan ha hänt här det, måste vara Moffa eller barnen som har tappat något.

Sedan blev det tal om toan i gamla personalrummet. Används den? Nej, men kan det ha någon betydelse om åttio nötter skiter hela dagarna? Det handlar om smittskydd. Bonden tänkte för sig själv att toan använder jag bara vid magsjuka när jag inte hinner gå in till bostadshuset. Fast då brukar jag spy i dyngrännan också.

Nåväl, kontrollanten ville ha toan pluggad. Bonden sa att den var så gott dom pluggad för det går knappt att ta sig fram till den på grund av diverse bråte.

Kontrollanten drack lite kaffe men ville inte smaka på kakan och åkte sedan vidare på akutuppdrag hos någon med fluginvasion.

God kväller! 

Kommentarer till: “Kontroll

 1. Hej Bonden!
  Där fick jag förklaringen till varför det sitter en pennvässare i mitt hus. Det är en mekanisk, handdriven pennvässare. Man drar ut pennhållaren, sätter pennan i den, drar några varv på en vev och vips har man en vass penna. Om det går många pennvässare på Bonden kan jag alltså bidra med en. Men det kanske räcker om jag putsar av den och smörjer den. Den har inte varit i drift under de senaste tjugo åren tror jag. Eller trettio. Jag skall pröva den. Sätta i en penna och veva. Det vore kul att vässa en penna för en gångs skull.
  Varför heter kossan LasseMaja? Han var en ryslig karl som jag tror satt på Varbergs fästning i många år för att sona sina brott. LasseMaja kallades han därför att han klädde ut sig till kvinna för att vilseleda eventuella vittnen när var ute på bygden och stal.
  Varför gör man gödselberäkningar? Att man behöver räkna ut hur stor gödselförvaringen skall vara när en gård är ny eller man skaffar flera djur och att det tillkommer ungar varje år kan jag begripa. Men är det inte ungefär samma antal djur och ungefär samma gödselmängd varje år?
  Upptäckte kontrollanten att det var en gammal växtodlingsplan och inte en gödselplan?
  Och vad kan en kontrollant göra åt fluginvasioner som inte en bonde själv kan göra? Förr hämtade man inte en kontrollant vid fluginvasioner. Man hämtade DDT-sprutan. På den tiden var DDT ofarligt för människor och husdjur. Åtminstone stod det så på förpackningen. Därav lär vi oss att inte tro på allting som står skrivet.

  Anmäl kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 3 =