Vår

Hej Blogg!

Det är både vårigt och körigt på farmen. Bondens traktor drabbades av kopplingshaveri och blev stående i några dagar. Grannen med gröna traktorn som brukar rycka ut när det krisar är fortfarande traktorlös, hans traktor har drunknat säger lillebror. Bondbrudens traktor är också krasslig så det fick bli nästa bonde, hönsfarmaren som fick rycka in. Tre glada mekare hjälpte till att dela traktorn i två delar och byta koppling. Nu är traktorn nästan som ny.

I veckan har det också varit mycket kontorsjobb med jordbruksstödsansökan.

Idag har det varit en härlig vårdag på farmen. Det här fötts åtta lamm, märkts kalvar, trampat ner tulpaner, ströats, fodrats, skapats gödsel, grillats och odlats lite.

God kväll!

(mer…)

Läs Mer

Soppa

Hej blogg! Bonden och Vallningsfröken Vette och Bondbruden skulle hämta mat till hönapöna. Det började med att bonden klämde Vettes tumme när släpet skulle kopplas. Bondens bil var torr i tanken och vi åkte till byns obemannade tankstation. Där stod en man med en dator kopplad till stationen och sa att det inte går att tanka. Det var inte bra så bonden, jag kör på ångorna och var glad att vi kom hit. Hur länge kan det ta? Ingen aning svarade han och vi åkte vidare på ångorna. Efter en stund hördes en dov duns och en till. Då kom bonden ihåg tanklocket på taket. Vi åkte tillbaka till stationen och reparationsmannen såg suckande ut.  Vi körde sakta och letade i diket tills Vette hittade locket, bonden såg dock ett rör samtidigt och sa att det bara var ett rör och körde vidare en liten bit. Locket hade gått i två delar på rätt längd och gick att använda. Nu for vi efter hönsmat och fortfarande utan bensin. När vi kom fram hade Bondbruden fastnat med fötterna under det något lösa sätet i den trånga bilen, som tur var hade hon stålhätta. Fortsättning följer kanske…

Idag har det sprutat ut lamm på farmen och bondens traktor har drabbats av ett haveri. Det var vårigt och lerigt och odling växthuset har också hunnits med.

God kväll

Läs Mer

Kattmjölk

Hej Blogg!

Nu är det så som du vet att den omtalade Grevinnan LasseMaja inte har kalvat på utsatt datum och inte två månader senare heller. Detta betyder att det varit mjölkbrist i bondehemmet. Hennes ko-llegor har kalvat flitigt senaste tiden och extra mycket när bonden var utslagen i magsjuka. Nu finns en och annan ko som bonden kan handmjölka några liter till hushållet ifrån då och då.

Bondebarnen utom lillebror har fått för sig att mjölk från ”köttkor” inte smakar bra. Grevinnan som är av mjölkras har godkänd mjölk enligt dem. HP har svårt för riktig mjölk och måste ha  köpemjölk till kaffet.

Nu var det så att bonden hade mjölkat en stor tillbringare med vit, ljummen skummande mjölk och ställt ifrån sig den på bänken någon sekund. Då kom katten odjuret Eddie och lapade i sig skummet. Bonden kom på honom och han hoppade ned och försvann ljudlöst. I det centimetertjocka skummet var nu ett fyrkantigt mystiskt hål. Mjölken skulle precis användas i soppan som skulle bli middag. Vad gjorde bonden nu?

Läs Mer

Bättre och bättre

Hej Blogg!

Idag gick det lite lättare på farmen, ladugården klar redan klockan nio. Bonden och lillebror hann även med ett par timmar på kalas hos hans kompis.

Lillebror råkade få syn på presenten innan den var inslagen och tjatade och ville leka med den. Nej, den ska vi göra ett paket av och så ska du ge den till din kompis. Logiken i det är inte lätt att förstå för en treåring. Det hela löste sig bra och han fick vara med och leka med den sedan. På hemvägen tänkte han på vad vi gjort förra sommaren. Han sa: igår när vi åkte med hästransporten åt vi glass. Jag kommer verkligen sakna att snart inte ha någon liten längre.

Nu blogg provar bonden att ge dig en länk till Instagram för att se Lillan som idag är betydligt piggare.

Lillan som mamma ko inte vill ta hand om.

A post shared by Skena gård (@skenagard) on

Nu tänker bonden ta en hel natts sömn. God kväll

 

Läs Mer

Sjukligt

Hej Blogg!

Bonden sitter på foderbordet och har precis gjort ett pass i ladugården. Om fyra timmar är det dags att nappa lilla kalven igen. Bonden har haft magsjukan av värsta slaget och fått hjälp av snälla drängar. Så snart bonden kunde stå upp igen eller lite innan var det bara att köra igång med att hjälpa en kalv till världen och påbörja livräddning av en annan som inte mådde bra. Nu är det matning var fjärde timme dygnet runt som gäller.

Här får du blogg föreställa dig en bild av kalven. Det gick inte att ladda upp.

Hoppas du sover gott!

Läs Mer

Mycket jobb och lite lera

Hej blogg!

Efter en hektisk dag och en avstressande lerkurs och därefter ett ladugårdspass till blir man riktigt glad när skatteverket har tekniska problem så man slipper momsdeklarera innan tolvslaget. Istället skjuter man upp det till en annan hektisk dag.

Bondbruden var så snäll och gjorde en god macka och hämtade upp bonden för att hinna till kursen. När vi kom fram sa lerfröken att det är roligt att det är så många bönder på kursen för det blir så många djur.

Den tredje bonden Marie av Rågö hade förra veckan haft det kämpigt. Soteld i skorstenen så brandkåren fick rycka ut och sedan inte kunna elda i den stränga kylan. Kalvar ploppade ut på löpande bandet och en hade blivit trampad och brutit benet. Sedan var det problem med något lamm och en hel massa annat. Idag kunde bonden kontra med ko som fick kalvförlamning och måste bärgas, det hann jag inte med att berätta för dig  blogg. Stopp i utgödslingen, havererad fyrhjuling och sedan skridskoturen.

Hoppas det är Bondbrudens tur med prövningar den här veckan.

Läs Mer

Gissa djuret

Denna goding hittade bondbruden när hon städade under hönshuset. Städa under hönshuset hur kan man komma på något sådant? Det kan inte bonden som har fyra katastrofbodar förstå.

Vad är det? skrev bondbruden. Ser ut som en Whippet svarade bonden. Saknar du din hund skrev bondbruden.

Det är ett rådjur sa grannen med gröna traktorn.

Vad är det för varelse blogg?

Läs Mer