Hej Blogg!

Idag har det varit en härlig sommardag på farmen. Två av pojkarna skjutsades till skogs för att cykla till kusinerna. Storebror körde med fräsen under elstängslet. det åts nypotatis och sill. dracks kaffe. klipptes två får. flyttades tjurar och städades lite på logen för att förbereda för vetemjölsskörden.

Lillebror tränar sig på att sluta med blöja och när vi var på logen för att städa bajsade han lite. han ropade stolt: – mamma kom och mocka! skitskrapan hämtades och klutten kastades ut i ogräset. efter en liten stund: – mocka igen mamma! Dagis börjar igen på måndag undrar hur det ska gå.

Allt är nästan som vanligt på farmen utom att min älskade farmor Tjammo är död. Hon har alltid funnits och varit min bästa vän. Jag saknar dig.

 

Läs Mer

Mera svineri

Hej blogg!

Vad roligt med alla kommentarer, om ni är på hugget så skriver jag oftare.

Förstår dock inte riktigt vad Dansken skriver på slutet, vad skulle ske med kontrollanterna. Minns en gång när Tangomormor pratade med Dansken och utbrast: -tänk att jag är så bra på danska, jag förstår allting. Det är för att han pratar svenska sa någon annan. Så var det, vår dansk var svensk i några år.

  1. På midsommardagen stod lillebror och gläntade på dörren utan att gå ut i flera minuter. Vad är det? Grisen inte komma in sa han. Fru gris var tillbaka med sina små och hade vänt uppochner på festplatsen, vält stolar, kastat omkull grillen, tuggat rent ett kvarglömt ben och ätit upp all kol. Det överlever hon inte sa de något avundsjuka grislösa bröderna. Nu har suggan och de små ladugårdsarrest tills svineriägaren bättrat på staketet.

Lamm har vi haft i köket men ännu inte grisar som tur är. Barnens kompisar stänger nästan aldrig dörrar oavsett årstid, undrar hur dom gör hemma? Här stänger vi ut kylan på vintern och flugor och djur på sommaren.  I våras följde en rad lamm med en kompis enda in till köksbänken.

God kväll blogg!

Lillebror cyklar med grisarna till hagen.

 

 

Läs Mer

Mera midsommar

Hej blogg!

Midsommar har fortsatt nästan som en dröm. Många människor och viljor och mycket mat och tårta. Fru gris med tolv små bjöd in sig själv lagom till kaffe och tårta. Det har spelas spel,  badats, matats lamm i regn med de minsta sent på kvällen. Det är så härligt med regn, jag älskar regn sa bonden. Älskar regn upprepade lillebror.

 

Läs Mer

En midsommarnatt

Hej blogg!

Bonden känner sig lite nedslagen efter en lång dag. Nu vid halv två på natta är midsommarmaten styckad och i marinad. Det är ett vildsvin som en lycklig broder var med och jagade en natt för några dagar sedan.

Som ofta när det är någon viktig dag att fira har bonden kanske ribbat för högt. Ensilerat och täckt silon, flängt runt på diverse uppdrag på eftermiddagen med en skrikande snart treåring, kört hem första gästerna, druckit för lite kaffe och sedan börjat flå svinet för sent på kvällen. Avbrott för middag och läggning av lillebror som inte ville somna. Sedan mata flasklamm, hämta mjölkkon och stycka vidare. Någon skrek i trädgården på väg in till middagen att han fått nog att han kommer köpa Gorbys(heter det så) i fortsättningen.

Glad midsommar blogg!

Ge mig lite kommentarer om ni vill höra hur resten av helgen går.

Läs Mer

Kontroll

Hej blogg! Du vet att bonden kontrolleras från diverse håll. Det sägs att det går många pennvässare på varje bonde.

Idag var det dags för miljökontroll och bonden var inte så väl förberedd på pappersfronten. Om man ska skylla på något så var det mjölkkossan LasseMajas kalv som blev skrämd ur hagen av vallningsAnna med team när bonden åkt från farmen. Detta ledde till skallgång i slånbärsbuskage och kossan fick motas med för att locka fram kalven. När de två var återförenade ville dom inte gå hem igen vilket ledde till att det inte fanns någon mjölk till de fem flasklammen.

När det var två timmar kvar satsade bonden på att göra en rabarberkaka istället för att försöka få ihop gödselberäkningarna. Till kontrollanten lades en växtodlingsplan från tjugohundrafemton fram.

En trevlig kontrollant dök upp och vi spatserade runt och kollade på gödselplatta och urinbrunnar, silo och verkstad. Bonden sa som det är att smörja och olja är inget för bonden här finns ingen spillolja eller transport av farligt avfall.

Så kliver vi in i verkstan och där är en stor svart fläck på golvet. Nära golvbrunnen som inte får finnas. Hmm vad kan ha hänt här det, måste vara Moffa eller barnen som har tappat något.

Sedan blev det tal om toan i gamla personalrummet. Används den? Nej, men kan det ha någon betydelse om åttio nötter skiter hela dagarna? Det handlar om smittskydd. Bonden tänkte för sig själv att toan använder jag bara vid magsjuka när jag inte hinner gå in till bostadshuset. Fast då brukar jag spy i dyngrännan också.

Nåväl, kontrollanten ville ha toan pluggad. Bonden sa att den var så gott dom pluggad för det går knappt att ta sig fram till den på grund av diverse bråte.

Kontrollanten drack lite kaffe men ville inte smaka på kakan och åkte sedan vidare på akutuppdrag hos någon med fluginvasion.

God kväller! 

Läs Mer

Hagbygge

Hej Blogg!

Bonden och grannen med gröna traktorn kämpar på med hagen runt hans hagmarker. Nu är det dragning av en eltråd ovanför fårstängslet kvar.

Grannen med gröna traktorn säger att man inte ska anstränga sig i onödan och använder traktorn så fort det går. Han vill gärna trycka ner stolpar med lastarn om han kommer åt.

Före åker Moffa och borrar med en gammal jordborr som han renoverat och slår ner stolpar med slägga. Jordborr fungerar bra när det är någolunda jämn terräng. Moffa skyr trycka med lastar tekniken så det är tur att det är en distans mellan olika byggarparter.

Moffa har startat ett projekt att timmra sig en liten stuga. Till Systervet hade han sagt att det skulle bli klart 2020 och efter det kunde han hjälpa henne med en stentrappa.  Tur att han tog sig tid att hjälpa med staketet nu.

Staketbygget är inne på sin tredje vecka och fåren som varit där en dryg vecka är numera instängda. Innan fåren släpptes var bara halva staketet klart och bonden chansade på att dom inte skulle röra sig så mycket. Att draget var hem mot gården.

En dag när det var gassande sol flåsade fåren staketbyggarna i nacken och var inne i skogen bara ett hundratal meter bort.

God kväll blogg!

Läs Mer

Hagbygge i aprilväder och lite annat

Hej Blogg!

En hel del nötter har fått sparken ut i hagarna och staketbygget hos grannen med gröna traktorn har äntligen börjat. Staketmaterial inköptes för mer än en månad sedan men tiden har inte räckt till. Första staketbyggarpasset var det riktigt otrevligt väder, det blåste svinkallt .Bonden har frusit i flera dagar efter det känns det som, avkastade vinterkläder fick hämtas in. Nu kan vädret bara bli bättre tänkte bonden på den första byggardagen, och lite bättre blev det på den andra. Nu har den tredje dagen passerat och vädret var bitvis trevligt.

Bondefamiljen har fått en besvärlig förkylning och bonden hostar och kraxar och är svag. Lillebror har varit hemma från dagis i en och en halv vecka och en sjuk lilldräng är inte till så mycket hjälp i ladugården.

Igår kväll när bonden skulle ut på ett litet pass efter middagen och det var kallt och otrevligt ute övertalades alla bröder till att vara inne och titta på tv.

Bonden hann inte mer än upp på skullen för att kasta ner halm innan alla fyra var ute. Tre stycken cyklandes inne i ladugården. Lillebror i dagisjacka och med tunna innebyxor och stövlar, han stod och tvekade att köra över en gulfärgad kalvdiarré på båspallen.

Lamm och kalvar överallt och gallbräkande tackor. Det var den lugna kvällsturen för bonden.

Här är en bild när lillebror vattnar blommor som lammen äter upp. Hunden håller ordning och bonden har kastat av sig vinterkläderna. Kläderna fick senare hämtas när kylan kom tillbaka.

God kväll blogg!

Läs Mer

Det kan alltid bli värre

Hej Blogg!

Bonden har haft en lite kämpig tid med lammning och kalvning och långa dagar.  Så kom kvällen då sista ladugårdspasset skulle hoppas över för första gången på länge. Flasklammen matades av hjälpare och inga nya lamm var på gång.

Just den här kvällen fick lillebror en besvärlig förkylning och sov dåligt, nästan inte alls. Bonden hade inte sovit en blund när klockan var tre och när det var dags att gå upp vid sju var bonden ett vrak.

När dörren till ladugården öppnades hördes ljudet av sprutande vatten. Kvigorna Mamma Mu och Kråkan hade öppnat en grind i sin box och sprungit runt i hela ladugården. Bajsat ner foderbord och gångar och det värsta av allt, vridit på varmvattenkranen och fyllt upp utgödslingen med vatten. Grepar, skrapor, sopborstar och hinkar var nedtrampade i sörjan. Dom ville ju bara bada sa Bondbruden.

Bonden fick kasta massor av ensilage och sanera foderborden. Slanga ut vatten ur utgödslingen under flera timmar för att få den i funktion. Det blev mycket extra jobb.

Då kom grannen med gröna traktorn förbi och bonden beklagade sig lite om den lediga kvällen som straffade sig och den dåliga natten. Det kan bara bli bättre sa han. Eller sämre sa bonden.

Det dröjde bara några timmar så blev det haveri på utgödslingen, det är bland det värsta som kan hända i ladugården. Nu kan det nog bara bli bättre.

God kväll!


 

Läs Mer